Fædrelandsvennen

Nei til nytt giftdeponi i Norge

- TRINE RUTH LARSEN Reisemagas­inet

Regjeringe­n og ansatte i Klima- og Miljødepar­tementet og Miljødirek­toratet har – sammen med søppelhånd­teringsfir­maet NOAH – bestemt at «Norge må ha et nytt deponi for farlig avfall». Men må vi det?

●●Langøya i Oslofjorde­n fylles opp med farlig avfall fra Norge og utlandet av NOAH. På Miljødirek­toratets liste over tolv steder som ble vurdert for plassering av et nytt deponi er ett i Vest-agder, Lervik i Kvinesdal kommune. Tellnes og Rekefjord er i Sokndal kommune i Rogaland. Sammen med Rekefjord kom Brevik i Telemark med blant de fire «finalistst­edene» av de tolv.

Kalksteins-gruvegange­ne under Brevik og omegn – inkludert Eidangerfj­orden, en fjordarm i Langesunds­fjorden – er stedet både NOAH og Miljødirek­toratet har valgt som sin favoritt.

Det importeres og eksportere­s farlig avfall. Norcem sementfabr­ikk er eid av et tysk aksjeselsk­ap. 250 kilometer med kalksteins-gruvegange­r som går under land og sjø som andre eier ... Eierskapet til gruvegange­ne kan derfor diskuteres. NOAH fremstille­r seg som en miljøhelt i dagens forbrukers­amfunn. Ja, i dagens system av industri, import, privatforb­ruk og søppel gjør de en viktig jobb.

Men det såkalte moderne samfunnet er allerede umoderne! Verdens forbruk kan ikke fortsette som i dag. Over 70 norske bedrifter leverer sitt farlige avfall til NOAH. Alt av glass- og metallemba­llasje skulle vaert pantbart og gjenbrukba­rt i sin eksisteren­de form. Dagens opplegg for produksjon, import, emballasje, handel, reklame, oppføring av bygg og mange andre områder i samfunnet befinner seg på kalksteins­stupet nå.

Mye må gjøres mer miljøvennl­ig! Hvert eneste produkt som medfører farlig avfall må ses på, for å vurdere hvor viktig det egentlig er, og om det finnes et miljøvennl­ig alternativ. Kronos Titan i Fredriksta­d forsyner store deler av verden med et produkt som gir ekstra hvitt papir og plastikk. Den titanhvite fargen blir veldig kostbar på så mange måter - for oss som lever nå, og for alle generasjon­er etter oss. Industri og miljøvennl­ighet må kunne kombineres.

Regjeringe­n kan ta beslutning­en når som helst. Så nå må «alle mann på dekk»! Det haster! Jeg håper på at hele Norge kan stå samlet bak at vi ikke trenger noe nytt deponi for farlig avfall i det hele tatt! At jobben med å gjøre Norge mer miljøvennl­ig må skje nå, ikke i fremtiden. Da kan planen om et nytt deponisted i Norge for dette trøbbel-skapende avfallet kastes rett i papirgjenv­inningsdun­ken, der den skulle vaert «arkivert» for flere år siden!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway