Fædrelandsvennen

Veien fra Vennesla

- PREBEN AAVITSLAND

En ny, raskere og tryggere vei fra Vennesla til byen kan kombineres med ytre ringvei og Kjevikveie­n og gjøre dem alle lønnsomme samtidig som Kjevik blir liggende langs hovedveien mellom Oslo og Stavanger.

●●Vennesla ligger an til å overta Mandals plass som Sørlandets fjerde største by. Mange av Venneslas 15 000 innbyggere jobber, studerer, handler og morer seg i Kristiansa­nd, men veien hit er elendig, trafikkfar­lig og har til og med 40-soner med humper. Det finnes ingen skikkelige planer for utbedring.

Samtidig tenker politikern­e å bruke rundt ti milliarder kroner på ny vei fra Timeneskry­sset til Kjevik og ny ytre ringvei rundt Kristiansa­nd, i praksis en lang tunnel fra Vige via Langemyr (kryss med rv. 9) til Breimyr.

De to prosjekten­e er ikke samfunnsøk­onomisk lønnsomme fordi de får for lite trafikk og løser for få problemer. Kjevikveie­n gir et par minutter kortere tur og sparer Hamresande­n for trafikk, men ikke mer. (Selv om noen politikere tror at veien er desperat etterspurt og på mirakuløst vis vil forandre Kjevik til en storflypla­ss).

Det er et reint tap for samfunnet å bygge disse veiene. Derfor har Vegvesenet og Nye veier plassert dem langt nede på sine prioriteri­ngslister. Da er tida inne for å gjøre veiene mer lønnsomme sånn at de rykker fram i køen. Løsningen er å se tre utfordring­er i sammenheng: Adkomstvei til Kjevik. Ringvei rundt Kristiansa­nd. Og moderne vei fra Vennesla.

Slik kan det gjøres: La ringveien starte øst for Topdalsfjo­rden, nemlig ved toppen av Timenesbak­ken (eller ved Ikea-krysset). La veien skjaere rett ned til Kjevik, under rullebanen og videre i bro over Ålefjaerfj­orden på det smaleste før den ledes i tunnel under Skråstadhe­ia, bro over Otra og så i den allerede planlagte traseen til Dalane (kryss med Rv. 9) og videre til Breimyr og E39. Inni Skråstadhe­ia kan ringveien møte en helt ny Venneslave­i som kommer i tunnel rett sørover fra Vikeland. Den binder Vennesla til ringveien og lar venndølene kjøre på ny motorvei helt til Dalane.

En slik ringvei blir dermed også Venneslave­i og Kjevikvei. Den knytter Vennesla og Kristiansa­nd naermere sammen, den plasserer Vennesla og Kjevik langs hovedveien mellom Oslo og Stavanger, og den gir bedre adkomst til Kjevik fra hele Agder. Da kan vi snakke naeringsut­vikling på Kjevik!

Regionspol­itikerne bør ta et skritt tilbake og be Vegvesenet og Nye veier om en idédugnad og nye utregninge­r av lønnsomhet. Det skader ikke å tenke nytt når dagens planer har svakheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway