Fædrelandsvennen

Eit rikt og variert kulturliv

Vi lev i ei tid med auka spenning mellom omsynet til det nasjonale og det globale, mellom liberale og illiberale krefter. Ein styrka innsats for kulturen vil gjere oss i stand til å reflektere over desse spenningan­e og det som utfordrar eit ope, tolerant

-

KIVultur skapar refleksjon og innsikt om verdiar, samfunn og kva det vil seie å vere menneske.

Store deler av kulturen går føre seg i kommunane. Kvardagsku­lturen er limet som bind oss saman, ein infrastruk­tur for livsmeistr­ing. Men den kommunale innsatsen til det kulturelle grunnfjell­et er låg, og han varierer mellom kommunane. Difor er den viktigaste kulturpoli­tiske innsatsen lokal, gjennom eit kulturløft i kommunane. Venstre bør vurdere ei statleg forsterkin­gsordning – ein stimuli til kommunar som satsar på kultur og friviljugs­kap. eit digitaltog mangfaldig samfunn spelar biblioteka ei stadig viktigare rolle som møteplass og kunnskapsa­rena, på tvers av generasjon­ar og befolkning­sgrupper i lokalsamfu­nna våre. Fleire stader i landet tek biblioteka ei aktiv rolle i lokalsamfu­nna, der ein får til godt samspel med den friviljuge sektoren, og på den måten vert ein motor i kulturliv og integrerin­gsarbeid. Óg i folkehelse­samanheng spelar biblioteka ei viktig rolle gjennom å førebyggje einsemd, og å vere ein lågterskel-møteplass. Vi vil difor jobbe for at regjeringa aktivt styrkar folkebibli­oteka si rolle i det varsla inkluderin­gsløftet, og stimulerer til at nye modellar for drift, som døgnåpne bibliotek eller ungdomsbib­liotek, kan tilpassast lokale behov og moglegheit­er. Venstre ønskjer å videreføre og revidere innkjøpsor­dningane for litteratur med sikte på blant anna auka tilgjengel­eggjering og inkluderin­g av digitale plattforme­r. Venstre vil óg føre vidare fastprisor­dninga for bøker, men vurdere korleis konkurrans­en i bokmarkede­t kan betrast. enstre ønskjer omfordelin­g av kulturmakt, og ein desentrali­sering av statlege oppgåver til dei nye regionane utan at dette går utover viktige nasjonale fagmiljø. Fleire har uttrykt bekymring for at regionane vil prioritere kulturen ulikt om eit statleg forvaltnin­gsnivå vert svekka. Kulturpoli­tikken er i liten grad regulert gjennom lov. I dag finst bibliotekl­ov og kulturskul­elov. Og ei kulturlov, som sikrar lite, om noko som helst. Ei desentrali­sering av kulturmakt­a vil difor fordre ei styrka lovfesting av kulturen. til regionale senter og fond. Venstre vil sjå etter moglegheit­er for å auke denne delen, anten ved større overføring direkte til sentra og fonda, eller via regionale eigarar. Slik kan vi vere med å utvikle filmbransj­en i heile landet. oreg ratifisert­e i 2007 Unesco-konvensjon­en om vern av den immateriel­le kulturarve­n. Ratifiseri­nga stiller krav om at Noreg skal sikre arven for framtida, og at det vert etablert ein politikk for korleis dette skal gjerast. Sidan 2007 er få tiltak sette i verk. Vi bør vurdere ei opptrappin­g av arbeidet med den immateriel­le kulturarve­n i åra som kjem.

Mediene sine etablerte forretning­smodellar er under press. Venstre meiner at offentlege verkemidla­r må rettast mot omstilling og prioritert­e nyetableri­ngar og innovasjon. Den komande kulturmeld­inga må gje signal om eit langsiktig program for sikring av freda og verna kyrkjer, og andre, verneverdi­ge bygg.

Venstre meiner teiknspråk er eit minoritets­språk sjølv om det ikkje er anerkjent i den europeiske minoritets­språkpakta, og difor vil Venstre arbeide for at europeiske teiknspråk vert innlemma i Minoritets­språkpakta. Vi har eit ansvar for å bidra til eit felles løft av teiknspråk­ets status i landet, så vel som utanfor våre landegrens­er. regjerings­plattforma per januar 2018 skal det leggjast fram ei ny språklov. Venstre meiner at språklova ikkje skal vere tufta på om menneske har behov for eit bestemt språk eller minoritets­språk, men heller at språklova skal sikre mennesker rett til å laere, snakke og kommuniser­e på eit språk de kan mestre fullt og heilt. Behovsomgr­epet gjer at det vert utydeleg korleis dette behovet skal målast og vurderast. Det eksisterer i dag ingen god måte å vurdere dette på, og slik sett vert det fort opp til fagfolk utan tilstrekke­leg kompetanse i teiknspråk til å vurdere behovet, noko som er svaert uheldig for borna.

NI

 ??  ?? – Det er avgjerande at norske kulturarbe­iderarar og frilansara­r sikrast betre sosiale rettar enn dei har i dag, skriv Petter Toldnaes fra Venstre.
– Det er avgjerande at norske kulturarbe­iderarar og frilansara­r sikrast betre sosiale rettar enn dei har i dag, skriv Petter Toldnaes fra Venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway