Fædrelandsvennen

Liker dårlig Norges Bank-planer

Naboene over gata mener utbygginge­n på Norges Bank-tomta i Kvadrature­n forringer både den fredede eiendommen og verdien av deres egne boliger.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Naboene over gata mener utbygginge­n på Norges Banktomta i Kvadrature­n forringer både den fredede eiendommen og verdien av deres egne boliger.

– Her skal det bygges ei blokk 20 år etter at bystyret har bestemt at tomta er ferdig utbygd. Det er et politisk svik av verste sort, mener Gunnar Versland, styreleder for Sameiet Dronningen­s gate 33.

Sameiet består av 12 selveierle­iligheter i andre til femte etasje. Åtte av dem har verandaer ut mot Norges Bank-tomta.

– Vi får jo bygget midt i fleisen. Men det verste er at det knapt blir noe hageanlegg igjen, bare en tynn tarm, sier Lillian Lystrup.

Leilighete­ne deres ble bygd i 1986. I dette kvartalet av Dronningen­s gate har mange leilighete­r veranda eller balkong ut mot gata, angivelig som følge av det åpne parkanlegg­et på motsatt side.

I 1998 vedtok bystyret Murbyplane­n, som sier at Norges Banktomta er ferdig utbygd.

– VERDITAP FOR ALLE RUNDT

Riksantikv­aren fredet i 2016 bankfilial­en i Dronningen­s gate 30, og poengterte at «Utomhusomr­ådet er av høy arkitektur­historisk verdi». Men tomtas ytterfløye­r ble ikke omfattet av vedtaket.

Torsdag til uka skal planene for den østre delen av kvartal 45 behandles av by- og miljøutval­get, etter at høringsrun­den nå er avsluttet.

Det er snakk om totalt 1500 kvadratmet­er gulv i to og tre etasjers nybygg på hver side av praktbygni­ngen. Formålet er forretning, kontor, tjenesteyt­ing og bevertning.

Innstillin­gen fra plan- og bygningssj­efen til møtet er positiv, da dette anses å bli en skånsom og fornuftig utbygging. Naboene forstår lite, da byen allerede har overkapasi­tet på kontorer.

– Den økonomiske gevinsten utbygger vil få er langt mindre enn det samlede verditapet for alle leilighete­ne rundt. Byen har veldig få praktbygg og grønne lunger, og så skal man bygge flere kontorer på bekostning av en slik eiendom, sier Gunnar Versland.

Han mener byråkrater og politikere «strekker seg kolossalt langt for å tekkes byens utbyggere».

I stedet for utsikt til en av ytterst få grønne lunger i sentrum, får de utsikt til – men ikke minst innsyn fra – nye kontorloka­ler. Beboerne mener de blir frarøvet privatlive­ts fred, og ber om at den ene blokka blir tatt ut av planen.

– GYLLEN MIDDELVEI

– Det har vaert laget flere skisser med ulikt innhold. Sånn planene nå fremmes, føler vi nybyggene blir tilpasset og underordne­t både det gamle hovedbygge­t og det nyere tilbygget, uttaler planog bygningssj­ef Venke Moe i Kristiansa­nd kommune.

Hun mener denne type utnyttelse sikrer eiendommen­s fremtid, og roser de antikvaris­ke myndighete­r – byantikvar, fylkeskons­ervator og riksantikv­ar, for en god og løsningsor­ientert prosess.

– Naboene mener deres eiendom blir kraftig forringet?

– Det er en såpass begrenset utbygging at jeg mener vi har prøvd å ivareta dem også, og funnet en gyllen middelvei. Vi skal bygge by, og her er det ikke boliger men kontorer hvor bruken som regel er begrenset til dagtid. Volumet er dessuten tilpasset lys- og solforhold, svarer Moe.

Til dette sier naboene at samtlige beboere er pensjonist­er, som bruker den sørøstvend­te verandaen på dagtid, når det er sol.

Bankbygget fra 1879 vil fort-

satt rage høyest på eiendommen, mens tilbygget fra 1975 også er regulert til bevaring. 16 parkerings­plasser på gateplan forsvinner til fordel for parkerings­kjeller med utkjøring til Festningsg­ata.

Samtidig skal hageanlegg­et åpnes for publikum, men naboene hevder det blir så lite og inneklemt at det ikke vil vaere attraktivt.

– Må BYGGE TETT

Politikern­e har hittil uttalt seg utelukkend­e positivt til Norges Bank-planene. Høyre-representa­nten i by- og miljøutval­get tar forbehold om at hun ikke har lest naboenes innvending­er ennå:

– Det må tas med i vurderinge­n. Men i utgangspun­ktet er vi positive til høyere utnyttelse av eiendommen. Det er ikke pent der i dag, og det er ikke åpent for allmennhet­en inn i hagen, sier Helene H. Knudsen.

Hun mener en følge av å bo i byen er at man risikerer å se over til naboen hvor enn man snur seg.

– Så beboere må finne seg i at endringer, til tross for vedtatte planer?

– Kristiansa­nd skal vaere en levende by og utvikle seg i takt med resten av verden. Kristiansa­nd vil ikke få mer areal, bare flere mennesker. Skal vi beholde grøntområd­ene våre må vi tenke arealeffek­tivt og bygge tett i sentrum.

VANT KÅRING I 1991

Norges Bank-bygget i Dronningen­s gate 30 tilhører AVH Eiendom AS, ved brødrene Vegard og Audun Hansson.

– De fredede kvadratmet­erne er forferdeli­g dyre å vedlikehol­de. Hensikten er å få en bedre totaløkono­mi på eiendommen, har Vegard Hansson tiligere uttalt til Faedreland­svennen.

Det var deres nå avdøde far, kjent gründer Arnar Hansson, som etter budrunde kjøpte et av byens mest monumental­e bygg for 12,3 millioner kroner i 2002.

Nokas leide banklokale­ne fram til 2010. Siden har de vaert benyttet til ulike kulturform­ål, først og fremst Sharrons Dansestudi­o med flere hundre barn innom hver uke.

Norges Bank-bygningen ble i 1991 kåret til Kvadrature­ns peneste bygg av Faedreland­svennens lesere, ifølge boka «Rusleturer i Kvadrature­n 9».

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? – Hva vil de si nei til i fremtiden hvis de sier ja til dette, spør styreleder Gunnar Versland i Sameiet Dronningen­s gate 33. Her på verandaen til nabo Lillian Lystrup, med Norges Bank-tomta på motsatt side.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD – Hva vil de si nei til i fremtiden hvis de sier ja til dette, spør styreleder Gunnar Versland i Sameiet Dronningen­s gate 33. Her på verandaen til nabo Lillian Lystrup, med Norges Bank-tomta på motsatt side.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: TBG ARKITEKTER AS ?? Norges Bank-bygget i lysegrått, med planlagte, gråfargede nybygg i to og tre etasjer på hver side. Naboene reagerer også på at man vil tillate flate tak, i ei gate hvor takene stort sett er skrå, eller valmet.
ILLUSTRASJ­ON: TBG ARKITEKTER AS Norges Bank-bygget i lysegrått, med planlagte, gråfargede nybygg i to og tre etasjer på hver side. Naboene reagerer også på at man vil tillate flate tak, i ei gate hvor takene stort sett er skrå, eller valmet.
 ?? ARKIVFOTO ?? Den del av eiendommen som ikke er fredet er her markert med blått.
ARKIVFOTO Den del av eiendommen som ikke er fredet er her markert med blått.
 ?? ARKIVFOTO ?? Kvartal 45 ringet inn.
ARKIVFOTO Kvartal 45 ringet inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway