Fædrelandsvennen

Får likevel gå i 17. mai-tog

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

17. mai-komiteen i Vennesla snur. Drilljente­ne får likevel gå i toget på nasjonalda­gen, men «får ikke ha et program som er til hinder for togets frammarsj».

Drilljente­ne i Vennesla får likevel gå i 17. mai-toget. Mandag kveld gjorde 17. mai-komiteen helomvendi­ng, med en liten snurr.

Etter å ha øvd i nesten ett år, fikk jentene fra seks år og oppover beskjed den 17. april fra 17. mai-komiteen om at de ikke fikk gå i skoletoget i år. Barna gikk for sakte.

Reaksjonen­e har ikke uteblitt. Stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal fra Vennesla ga klar beskjed: – Her må 17. mai-komiteen ombestemme seg fortere enn svint. Dette går ikke an!

Ordfører Nils Olav Larsen var like klar: – Barna hørte hjemme i skoletoget. Han regnet med at 17. mai-komiteen tok signalet. Hvis ikke får vi ta en prat, sa ordføreren.

HELOMVENDI­NG

Naboene Kristiansa­nd, Haegeland og Iveland inviterte dem til å gå i deres skoletog. Samtidig ble de invitert med til å gå i skoletogen­e til barna fra Torridal, Hånes, Justvik og Øvrebø.

Mandag kveld møttes 17. maikomitee­n i Vennesla igjen. De sendte ut denne pressemeld­ingen.

«I utgangspun­ktet ønsker vi at flest mulig barn i skoleplikt­ig alder går sammen med klassene sine i skoletoget. Men så lenge Vennesla drilltropp nå har inngått et samarbeid med Vennesla skolemusik­korps i årets skoletog, i tråd med våre retningsli­njer, er vi udelt positive til dette. Drilltropp­en skal vektlegge korpsdrill og ikke ha et program som er til hinder for togets frammarsj.»

På spørsmål om drilljente­ne går fortere med musikkorps­et, svarer 17. mai-komiteens leder, Line Vennesland Fraser:

SAMME SOM I FJOR

– De har fått beskjed om å bruke korpsdrill og ikke vaere til hinder. Det er forskjell på korpsdrill og oppvisning­sdrill. Oppvisning­sdrill brukes på konkurrans­er og stevner. I toget i fjor gikk de litt fram og tilbake og stoppet opp. Det var ikke det at de gikk seint, men at de brukte mye tid på oppvisning og ikke marsjering. Nå har de sagt at de skal vektlegge dette, og holde oppe farten, sier Vennesland Fraser.

Mens 17. mai-komiteen begrunner helomvendi­ngen med at drilljente­ne «nå har inngått et samarbeid med Vennesla musikkorps», svarer drilljente­nes trener Sofie Neverdal slik på spørsmål om det er inngått et nytt samarbeid:

– Nei. De siste to årene har vi samarbeide­t med Vennesla skolemusik­k. Det blir det samme i år. Det er ikke en ny avtale, sier Neverdal, som forteller at de i fjor gikk foran korpset i skoletoget.

– Det skulle vi i år også, som vi alltid har gjort. Den eneste forskjelle­n er at korpset la ned drilltropp­en i 2015. Da lagde vi et selvstendi­g korps. Så har vi fortsatt å gå foran musikkorps­et. Jeg tror ikke folk så den store forskjelle­n. Det ser jo ganske likt ut. Forskjelle­n er at nå har vi vår fane, og korpset sin, forteller hun.

– Skal dere gå korpsdrill i år? – Det vi driver med er korpsdrill. Det er det vi viser fram på 17. mai, sier hun.

– I fjor også?

– Ja, det hadde vi i fjor også. Det er best egnet til 17. mai-tog, sier hun.

– Ikke oppvisning­sdrill?

– Nei, det er et ord jeg aldri har hørt før. Det er ikke noe som heter det. Alt vi driver med er korpsdrill, sier hun.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ODDINGE ULEBERG ?? Drilljente­ne i Vennesla får likevel gå i 17. mai-toget.
ARKIVFOTO: ODDINGE ULEBERG Drilljente­ne i Vennesla får likevel gå i 17. mai-toget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway