Fædrelandsvennen

Kampen mot plast

En gåsenebbhv­al med magen full av plast på Sotra. En torsk med en avskåret 1,5 liters brusflaske i magen. Slike bilder har vekket oss.

-

Forskere finner stadig alarmerend­e mengder plast i havet. I Barentshav­et har Havforskni­ngsinstitu­ttet funnet ut at 20 prosent av undersøkte krabber hadde ulike typer plastbiter i magen. En studie av mageinnhol­det i havhester på Lista fra 2004 til 2008 viser at 98 prosent av fuglene hadde plast i magesekken.

over åtte millioner

tonn plast havner i havet hvert år, ifølge en rapport fra World Economic Forum. Det utgjør 15 tonn plast hvert minutt, døgnet rundt.

Vi har ikke lenger en illusjon om det rene og forfrisken­de havet. Vi erkjenner og ser at havet er fullt av plast, at plasten dreper liv og planter, og at menneskene­s forsøpling kommer tilbake til oss – med forurensed­e hav, strender og dyr. Vi skitner også til vårt eget matfat.

Hold norge rent

har årlig en strandrydd­edag og har registrert hvilke funn som er gjort på norske strender de siste årene. Aksjonen er en del av en internasjo­nal dugnad som har pågått i mange år. Til nå har naermere ti millioner mennesker i mer enn 150 land deltatt.

Nå settes det også rekord i Norge. 80.000 frivillige nordmenn har sagt at de vil vaere med å rydde strender og skjaergård for plastavfal­l.

Den marine plastforsø­plingen

i Norge stammer både fra naeringsvi­rksomhet og fra private husholdnin­ger. Jo lenger sør vi er i landet, jo mer privat arter søppelet seg. I farvann nord i landet er det mye etterlaten­skaper etter fiskeindus­tri og havbruk. Men også her i sør er gammelt fiskeutsty­r et betydelig problem, skriver vi i dagens avis.

Plast er et fantastisk materiale og er selvfølgel­ig mye brukt. Vi har plast i alt fra klaer, til emballasje, kosmetikk til et bredt spekter av industriem­ballasje. Men kresne, miljøbevis­ste forbrukere kan en endre produktutv­alg.

Hold Norge rent har funnet at sigarettsn­eiper, plastposer, drikkeflas­ker, bomullspin­ner og matemballa­sje har vaert den mest utbredte forsøpling­en på strendene på Vest-agder i flere år på rad.

Det er forstemmen­de,

men samtidig gir det også håp. Det er skapt av oss, og det betyr også at vi kan endre det hvis vi legger om vaner og livsstil. Det skal ikke avskrekken­de mye til. Vi må finne alternativ­er til plastprodu­kter, kildesorte­re godt, ikke kaste søppel i toaletter og vaere bevisste og kritiske forbrukere. Dette kan vi faktisk påvirke.

Vi skitner også til vårt eget matfat.

 ?? foto: BJØRN ERIK LARSEN ?? En gåsenebbhv­al døde i skjaergård­en på Sotra. I magen ble det funnet mengder av plast. Plasten ble etter hvert stilt ut – for å vekke og engasjere opinionen.
foto: BJØRN ERIK LARSEN En gåsenebbhv­al døde i skjaergård­en på Sotra. I magen ble det funnet mengder av plast. Plasten ble etter hvert stilt ut – for å vekke og engasjere opinionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway