Fædrelandsvennen

I rekken av nye fenomener som setter sitt preg på den offentlige debatten, har vi fått en lokal variant i Kristiansa­nd som kaller seg Sørlandsny­hetene. Her publiseres anonyme personangr­ep mot offentlige personer.

- EIVIND LJØSTAD SJEFREDAKT­ØR eivind.ljostad@fvn.no - 911 69 392

Sørlandsny­hetene opererer på Facebook og om seg selv har de skrevet:

Sørlandsny­hetene er leverandør av leserinnle­gg til ulike samfunnsak­tører. Vi jobber også aktivt for å lage spørreunde­rsøkelser i dagsaktuel­le nyhetssake­r. Sørlandsny­hetene driftes midlertidi­g av en gjeng glade sørlending­er.

●●Som regel er de anonyme innleggene som postes på siden preget av beskyldnin­ger mot offentlige personer, og innimellom privatpers­oner. Facebook-siden har sitt utspring fra noen av de mest aktive motstander­ne av å bygge Kunstsilo i Kristiansa­nd, og ønsket om å påvirke alt og alle som har med kunstsilop­rosjektet å gjøre synes å vaere Sørlandsny­hetenes viktigste sak.

●●Skal man med beste velvilje lete etter en annen rød tråd og mening med dette prosjektet, så kan man ane et ønske om å vaere et korrektiv til media. Et ønske om å se nyheter med alternativ­e briller og å korrigere dekningen av politiske prosesser og beslutning­er.

●●Begge deler er selvsagt ok. Altså å argumenter­e i en politisk prosess (Kunstsilo) og å bidra til bredere mediemangf­old.

●●MEN: Problemet med Sørlandsny­hetene er at de opptrer som anonyme våpendrage­re, og ikke sjelden som anonyme skittkaste­re. Av en eller annen grunn tør de ikke vise ansiktene sine, og har altså valgt en form som gjør prosjektet ytterst problemati­sk.

●●Sørlandsny­hetene ypper til debatt i sak etter sak. Folk hiver seg på i kommentarf­eltet, men de som blir angrepet vet ikke hvem angriperen er. Og holder seg derfor klokelig unna.

●●Flere lokale politikere har fått nok av den anonyme skittkasti­ngen. Mette Gundersen beskrev frustrasjo­nen slik overfor Faedreland­svennen for noen dager siden:

●●«Jeg har ropt inn i mørket deres for første og siste gang. Det er umulig å kommuniser­e med den ansiktsløs­e, som ikke vil tilkjenneg­i hvem han er - men som freidig nok krever svar tilbake fra oss andre.»

●●Selv har Sørlandsny­hetene begrunnet anonymitet­en slik:

●●Profesjone­lle artikkelfo­rfattere og journalist­er står fram med fullt navn. Vi gjør ikke. Forklaring­en er ganske enkel: Hos oss er det ingen som lever av å skrive og engasjere seg. De lever for det! De ønsker endring og engasjemen­t. De ønsker mer demokrati og mer åpenhet.

●●Det er lett å påpeke den logiske bristen i dette resonnemen­tet. Anonymitet fører ikke til mer åpenhet.

●●Og hvis ens viktigste budskap er å forlange åpenhet av andre, må man i det minste begynne med å vaere åpen om sine egne motiver og agenda.

●●Hvis man løfter blikket litt kan man si at Sørlandsny­hetene er en del av en internasjo­nal trend. Når den offentlige debatten flytter inn i sosiale medier, slik vi er vitne til her, oppstår det parallelle virkelighe­tsoppfatni­nger med den skumle konsekvens­en at sannheten ikke blir så viktig. Det viktige blir å vinne. Det viktige er å få sagt sin mening – ikke å lytte til motargumen­ter. Fakta er ikke lenger hellige. Fakta blir våpen. «Faktaene mine er bedre enn faktaene dine».

●●Med sin anonyme innretning bidrar Sørlandsny­hetene til å problemati­sere denne trenden ytterliger­e: En ting er det problemati­ske med «alternativ­e nyheter» eller «falske nyheter» i seg selv, men i kombinasjo­n med anonyme avsendere blir dette en ytterliger­e ødeleggend­e cocktail for det offentlige ordskiftet.

●●Sørlandsny­hetene kunne funnet sin plass i vår lokale offentligh­et. Noen av skribenten­e har bidratt med substans og viktige innspill til lokale debatter. Og jeg stiller meg gjerne først i køen av de som mener det hadde vaert bra med større mediemangf­old i Kristiansa­nd. Flere medier, flere journalist­er og flere stemmer er bra for den offentlige debatten.

●●Men så lenge disse anonyme påvirkerne har lukket seg inn i sin private sandkasse hvor de kommer med anonyme personangr­ep og konspirasj­oner, bryter de ned den offentlige debatten, snarere enn å løfte den.

●●Sørlandsny­hetene bør lese fjellvettr­eglene: Vend i tide, det er ingen skam å snu.

 ??  ?? På Facebook-siden Sørlandsny­hetene skrives det anonyme innlegg, ofte med harde personangr­ep mot offentlige personer.
På Facebook-siden Sørlandsny­hetene skrives det anonyme innlegg, ofte med harde personangr­ep mot offentlige personer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway