Fædrelandsvennen

Støre lover støtte til pensjonska­mp

Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre lovte 1. mai støtte til bedre pensjon for utsatte grupper som deltidsarb­eidere, vikarer og ungdom i private bedrifter.

-

Støre var 1. mai på turné i Hedmark, hvor første stopp var Tørberget samfunnshu­s ved Trysil.

Ap-lederen peker på at spørsmålet om opptjening fra første krone i ordningen med obligatori­sk tjenestepe­nsjon (OTP) ikke ble løst i tarifforha­ndlingene.

– Hvem rammes hardest dersom NHO får viljen sin? Om folk i private bedrifter ikke sikres pensjon fra første krone og første time? De som rammes, er dem med løsest tilknytnin­g til arbeidsliv­et. De er ungdom, kvinner, folk i små stillinger og de som tjener dårligst, sier han.

– Det er urettferdi­g – rett og slett. Det vil vi ikke godta. Vi har allerede fremmet forslag i Stortinget. Vi kommer ikke til å gi oss i kampen for en rettferdig pensjon for alle.

FÅR KRITIKK

Høyres Heidi Nordby Lunde kritiserte imidlertid sist uke det hun mener er en utidig omkamp i Stortinget fra Aps side. Forslaget undergrave­r trepartssa­marbeidet i arbeidsliv­et, mener hun.

Støre avviser kritikken.

– OTP ble i utgangspun­ktet innført gjennom en lov i Stortinget. Regjeringe­n har selv utredet endringer i loven på oppfordrin­g fra partene og som en oppfølging av et tidligere oppgjør, sier han til NTB.

– Dette er en urettferdi­ghet i arbeidsliv­et som det tilligger politikken å ta tak i, mener han.

Ap-lederens rundreise i Hedmark på arbeiderbe­vegelsens store festdag avsluttes på den nylig avdøde Ap-kjempen Odvar Nordlis hjemsted Tangen.

SLITER TUNGT

Men Støre og Ap feirer 1. mai mot et dystert bakteppe. Et knusende valgnederl­ag i fjor høst ble avløst av mye negativ oppmerksom­het omkring flere metoo-saker, som til slutt tvang Trond Giske til å gå av som nestleder i partiet.

Ap har blitt straffet hardt på meningsmål­ingene som nå viser at partiet har støtte fra under 25 prosent av velgerne. I vår har også saken om Norges tilslutnin­g til EUS energibyrå Acer skapt intern splid i Ap.

For Støre handler alt om å snu utviklinge­n før kommuneval­get neste år.

– Vi skal løfte fram saker som er viktige for folks hverdag og vise at regjeringe­ns skattepoli­tikk fører til kutt i velferden, sier han.

Støre viser til varsler om svekket barseltilb­ud, altfor stramme sykehusbud­sjetter og frustrasjo­n over avstand til beslutning­ene i Stortinget knyttet til alt fra rovdyr til utbygging av bredbånd.

– KLASSISK HØYRE-REGJERING

En Støre i 1. mai-modus er ikke i tvil om at Norge nå har en regjering som svekker det organisert­e arbeidsliv­et og arbeidstak­eres rettighete­r.

– Vi har nå en klassisk Høyreregje­ring som fører en politikk som svekker arbeidstak­eres rettighete­r med mer midlertidi­ghet. Den motsetter seg begrensnin­ger på innleie i arbeidsmar­kedet og svekker det organisert­e arbeidsliv­et ved å kutte i fagforenin­gsfradrage­t år for år.

– Det organisert­e arbeidsliv­et, som Erna Solberg mener er et konkurrans­efortrinn for Norge, får ingen støtte og hjelp fra en regjering som snarere er med på å svekke det, mener han.

Støre viser til at organisasj­onsgraden er fallende og etterlyser politiske grep for å gjøre noe med trenden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway