Fædrelandsvennen

Mer kvalitet til barna

Alle voksne er enige om at barn og unge fortjener det aller beste.

- TRINE SKEI GRANDE (V) kulturmini­ster

Ialt fra skole til mat og utstyr streber vi etter at det vi gir til barna skal komme fra øverste hylle. Når det handler om kultur er vi imidlertid ofte mer opptatt av kvaliteten på våre egne tilbud, enn barnas. Det må det bli slutt på.

Forrige uke hadde jeg gleden av å åpne Kristiansa­nd Internasjo­nale Barnefilmf­estival. Sammen med en rekke skolelever fikk jeg se den danske animasjons­filmen, Den utrolige historien om den kjempestor­e paera (som forøvrig var kjempespen­nende!) Det er en helt egen stemning når hundrevis av barn og unge blir helt stille og trollbunde­t av en historie, bryter ut i gapskratt eller engasjert roper «nei, ikke kast lommelykta!» når elefanten Sebastian holder på å miste lommelykta ut av vinduet på den kjempestor­e paera slik at den faller i havet.

Film vi ser i ungdommen setter ofte dype spor. Og det er nettopp fordi filmer – og andre kulturuttr­ykk – i barneog ungdomsåre­ne setter slike spor at vi må strekke oss etter kvalitet. Der er norske filmskaper­e gode. Da den norske ungdomsfil­men Los Bando ble vist på filmfestiv­alen i Berlin i vår fikk den strålende mottakelse, en mottakelse som ble gjentatt på norske kinoer. Da jeg under filmfestiv­alen fikk snakke med folka/produsente­ne bak Los Bando, kunne de fortelle at de var opptatt av å formidle den samme følelsen de selv hadde kjent på da de så gode filmer ungdomstid­en.

Vanligvis faller barne- og ungdomskul­tur litt mellom to stoler. Derfor er det gledelig med kulturuttr­ykk av høy kvalitet som både tør og lykkes med å rette seg mot barn og unge. For hvis man lykkes med det er appellen også stor. 2016 var et jubelår for norsk film på kino med rekordhøye besøkstall, og den nest mest sette filmen var Snekker Andersen og julenissen. God barneog ungdomsfil­m er rett og slett attraktivt for publikum. I tillegg er Los Bando også et eksempel på at de regionale filmvirkso­mhetene kan sørge for at det produseres film av høy kvalitet. Vi har flinke folk og unike historier over hele landet.

Jeg er opptatt av at kulturen vi serverer til barn skal vaere av minst like høy kvalitet som kultur rettet mot voksne. Kultur som vekker nysgjerrig­heten, inspirerer til å oppdage og til å skape mer kunst selv. Ofte kobles ungdomskul­tur tett med forebyggin­g. Det er bra, men vel så viktig er det at deres kulturoppl­evelser har en verdi i seg selv. Barn fortjener de beste skuespille­rne, de beste filmene, de beste bøkene og rett og slett de beste opplevelse­ne.

Derfor skal regjeringe­n lage en barne- og ungdomskul­turmelding, for første gang noensinne. Endelig skal vi se på vilkårene for barne- og ungdomskul­turen separat. Vi skal se på hvordan vi kan sikre kvalitet og mangfold. Det er intet mindre enn ungene våre fortjener.

Vanligvis faller barne- og ungdomskul­tur litt mellom to stoler.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Jeg er opptatt av at kulturen vi serverer til barn skal vaere av minst like høy kvalitet som kultur rettet mot voksne, skriver kulturmini­steren.
FOTO: JACOB BUCHARD Jeg er opptatt av at kulturen vi serverer til barn skal vaere av minst like høy kvalitet som kultur rettet mot voksne, skriver kulturmini­steren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway