Fædrelandsvennen

Norske arbeiderdi­ktere: «Rulle» og «Dorian Red»

Begge ble født i 1901 og vennskapet deres varte så lenge begge levde. Men politisk skiltes deres veier etter hvert. I litteratur­historien står Rudolf Nilsen og Arne Paasche Aasen som to av de fremste eksponente­ne for norsk arbeiderdi­ktning, i hvert fall i

-

Det vil likevel vaere urettferdi­g, egentlig mot dem begge to, å nevne dem i samme åndedrag. Det er ingen tvil om at Rudolf Nilsen ruver høyere og er langt viktigere i norsk litteratur­historie enn Arne Paasche Aasen. Dette til tross for at Rudolf Nilsens samlede produksjon er tre tynne diktsamlin­ger, mens Paasche Aasen ga ut mer enn 20 diktsamlin­ger.

Begge var født inn i arbeiderbe­vegelsen. Arne Paasche Aasen som sønn av en typograf, mens Rudolf Nilsens far var møbelsnekk­er. Hans mor var Augusta Aasen, en av de første markante skikkelsen­e i norsk arbeiderbe­vegelse. Arne hadde allerede som 12-åring hatt sin første tekst på trykk. Den sto i bladet «Klassekamp­en», som var et sosialisti­sk blad for ungdom. «Arne Aasen, 12 år» var signaturen. Åtte år senere kom debutsamli­ngen «Sigd og hammer» ut på Det Norske Arbeiderpa­rti Forlag. I diktene solidarise­rer han seg tydelig med den russiske revolusjon, og hyller Lenin som en av tidens store ledere.

Som «arbeiderdi­kter» huskes Arne Paasche Aasen i dag først og fremst for sanger som «Frihetens forpost», «Seiren følger våre faner», «Sleggene synger» og «Vi bygger landet». Dette var en tid da sangen hadde en sterk posisjon som «bindemidde­l» innad i arbeiderbe­vegelsen, og hans tekster, ofte til toner av Jolly KramerJoha­nsen, møtte et behov. Han fikk forholdsvi­s raskt en uformell posisjon som Arbeiderpa­rtiets «husdikter» framfor noen, og produserte prologer ved partiarran­gementer og jubileer på løpende bånd. mange år leverte han også et daglig «rimkåseri» til Arbeiderbl­adet, der han kommentert­e aktuelle hendelser under merket «Dorian Red». Kjølv Egeland, som selv var forankret i arbeiderbe­vegelsen, sier om disse tekstene i Norges Litteratur­historie: «De gledet mange lesere og var ofte muntre og treffsikre. Men de kan også illustrere faren for en lyriker ved å skrive fort og glatt på fast ansettelse». Også andre litteratur­vitere har vaert tunge på labben i sine analyser av Arne Paasche Aasens poesi. Philip Houm

IHval skrev mange år senere: Han var aldri blasfemisk.

Rudolf Nilsens mest kjente dikt er «Revolusjon­ens røst», med åpningslin­ja «Gi meg de rene og ranke…». Diktet ble publisert første gang lørdag 19. juni 1926 i Norges Kommunistb­lad. Samme dag sto «Nr. 13» på trykk i Arbeiderbl­adet.

Ved partisplit­telsen i Arbeiderpa­rtiet i 1923 hadde Rudolf Nilsen fulgt med inn i kommunistp­artiet, mens Paasche Aasen forble i Arbeiderpa­rtiet. I 1927 kom den andre diktsamlin­gen: «På gjensyn». I 1924 hadde han giftet med den unge Ella Quist Kristoffer­sen. Hun var 20 og han var 23, men som han svarte da noen ga uttrykk for at de var i yngste laget: – Til sammen er vi over 40 år. Og det haster! et skulle vise seg å stemme. I 1929 ble han rammet av tuberkulos­e mens han var på reise i Europa. En aprildag døde han i Paris, 28 år gammel. Hans enke og en venn fikk gitt ut samlingen hadde han arbeidet med, men ikke fått fullført. Den heter «Hverdagen»; en tittel han selv hadde valgt.

Selv om Paasche Aasen debuterte før og ga ut langt flere samlinger, er det Rudolf Nilsen som ifølge Sigurd Hoel bør kalles Norges «første proletardi­kter». Men som Hoel føyer til: «Hans politiske dikt er alltid mer enn propaganda».

Også Rudolf Nilsen har bidratt til viseskatte­n i Norge. For mange var «Gartnerløk­ka», som sto i Thorbjørn Egners lesebøker, vårt første møte med Rudolf Nilsens diktning. Og hvem har vel ikke merket det rykke i seg når Lillebjørn Nilsen stemmer i med «Gategutt»?

D

 ?? FOTO: AAGE STORLØKKEN ?? Arne Paasche Aasen.
FOTO: AAGE STORLØKKEN Arne Paasche Aasen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway