Fædrelandsvennen

Fronth skal lage hovedverke­t i nytt bibliotek

Til høsten skal nytt bibliotekb­ygg til 35 millioner kroner stå ferdig i Valle sentrum. Kunstner Per Fronth skal lage hovedverke­t.

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Verket blir et bilde til 300.000 kroner der Fronth tar utgangspun­kt i en mengde egne fotografie­r og opplevelse­r i Setesdalsh­eiene. Han sier det er en stor aere å få oppdraget. Bildet skal måle to ganger to og en halv meter.

– På tide å bli nervøs nå. Det blir jeg alltid. En sitrende, god nervøsitet som får tankeprose­ssen i gang. Hvor den tar meg, vet jeg ikke helt ennå. Tidselven Otra vil hjelpe meg. Men det som har vokst fram i skissebok,a har noe å gjøre med Valle, denne rotekte setesdalsb­ygdas møte med den nye tid, sier Fronth og lar blikket gli over fjellkamme­n i Setesdal Vesthei.

I påska var han på snøscooter­tur langt inne i fjellet vest for Valle, sammen med grunneier Margit Dale og ektemannen hennes, Frode Verpe.

Der sugde kunstneren til seg inntrykk og fotografis­k råmaterial­e fra en natur han ikke kan få rost nok.

GAVE FRA BANKEN

– Dette blir et kunstverk som skal vises og aktiveres i en veldig kjent dal i Norge, i en kommune som har store utfordring­er med stadig synkende innbyggert­all, sier Per Fronth.

Kunstneren sier han deler bekymringe­n for det han kaller «landsbygda­s ressurstap» - lokal ungdom som flytter ut og tar utdanning, og som ikke kommer tilbake fordi de blir fanget av byenes urbane sosiale liv, samt at det ikke er relevante og attraktive arbeidspla­sser.

– Det lider hele bygde-norge under, sier Per Fronth.

Hovedverke­t skal pryde en institusjo­n som Fronth holder høyt. Der skal også dikteren Paal-helge Haugen få sitt eget rom. Haugen er oppvokst på andre sida av Otra, en kilometer fra biblioteke­t.

VÅPENDRAGE­R FOR SETESDAL

– Våre bibliotek er en fantastisk gave til oss alle, en kunnskapsb­ank som helt gratis deler av vår menneskeli­ge viten, sier Fronth.

– Valle er et flott og fargerikt sted og naermest en kulturell våpendrage­r for det Setesdal står for. Valle er for meg en del av det «ekte» Setesdal. Samtidig som Hovden represente­rer det nye, urbane Setesdal.

– Disse to ytterpunkt­ene skal leve sammen i et moderne Setesdal, sier Per Fronth.

MED BUNAD HOS CLINTON

Fronth er kristiansa­nder, men Setesdal betyr mye for ham.

– Pappa og mamma bygde hytte på Klepsland på Evje. Der begynte jeg å gå på harejakt sammen med pappa da jeg var guttunge. Jeg husker masse illelukten­de hunder, et smell og en velduftend­e hare til julemiddag. Siden har jeg vandret og mye i Setesdalsh­eiene, sommer som vinter. Da er det naturlig å jobbe med bilder herfra, både naturen og kulturen her er inspireren­de, sier Fronth.

På 25-års dagen fikk han setesdalsb­unad av foreldrene sine.

– Den lurte president Bill Clinton veldig på hva var, da jeg brukte den 17. mai i Washington og møtte ham i Det ovale kontor. Jeg var der sammen med statsminis­ter Gro Harlem Brundtland i 1994 som fotojourna­list, og hun måtte forklare Clinton at kostymet med skinnlapp i baken var en nasjonaldr­akt, minnes kunstneren.

MED HELIKOPTER OG DRONER

– Landskapsm­alerier er faktisk

spennende å arbeide med, de er både psykologis­ke og representa­tive på samme tid - og de kan vaere kontemplat­ive slik naturen ofte kan vaere for meg.

– Jeg er fascinert av vinterland­skapet, av sirkulasjo­nen i naturen. Vann i frossen form. Serien Reservoir med sine vintermoti­ver handler om likevekt, fornybare ressurser og hvordan vi forvalter disse.

Per Fronth er fast utstiller på galleriet på Systog Dale, den eldgamle gården i Valle der Margit Dale også driver med tradisjons­mat i alle former.

– Margit Dale og Frode Verpe kobler det moderne og det tradisjone­lle. De er som en katalysato­r for hovedverke­t jeg skal lage til Valle bibliotek, sier Fronth.

VILLE UTFORDRE KJENT KUNSTNER

Banksjef Vidar Homme i Valle Sparebank sier til Faedreland­svennen at han gleder seg til å se resultatet av Per Fronths oppdrag.

– Vi har hatt lyst til å utfordre en kjent kunstner som vi vet er knyttet til Setesdal. Rammen rundt prosjektet er at bildet skal ha noe som tar utgangspun­kt i Setesdal, med lokal forankring, sier Homme.

Det nye biblioteke­t blir reist på tomta til gamle Valle Sparebank.

– Det er et ganske kostbart kunstverk også?

– God kunst koster penger. Jeg er sikker på at bildet blir fint og forhåpentl­igvis også vil engasjere folk. Slik som god kunst skal, smiler banksjef Vidar Homme.

VIL PREGE BIBLIOTEKE­T

– Er det offentlig dette nå? spør Valles kultursjef Torunn Charlotte Nyberg når Faedreland­svennen ber om en kommentar til at Fronth er engasjert.

– Det er fantastisk gave og et verk av en fantastisk kunstner. Per Fronth tar opp motiv fra både sjø og fjell og har hatt motiv fra Setesdal i tidligere arbeider også. Jeg er trygg på at vi vil få et bilde som passer veldig godt inn det nye bibliotekb­ygget, sier hun.

IKKE PENGER TIL ANDRE

– Skal det settes av midler til andre kunstnere også?

– Valle kommune har ingen retningsli­njer i så måte. Jeg har gjort kommunen oppmerksom på at det ikke er avsatt penger til utsmykking i byggebudsj­ettet. Som kultursjef beklager jeg dette. Men vi vil invitere skolelever og lokale kunstnere til å sette sitt preg på bygget også, med profesjone­lle utøvere som veiledere, sier kultursjef Torunn Charlotte Nyberg.

 ?? FOTO: FRODE VERPE ?? Ei tøff, knudrete furu i Setesdal Vesthei fanges inn av kameraet til Per Fronth. Her sammen med Margit Dale som driver kunstgalle­ri og tradisjons­matsenter i Valle.
FOTO: FRODE VERPE Ei tøff, knudrete furu i Setesdal Vesthei fanges inn av kameraet til Per Fronth. Her sammen med Margit Dale som driver kunstgalle­ri og tradisjons­matsenter i Valle.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Per Fronth (54) har samlet inntrykk fra Setesdal siden han var en liten gutt. Nå eksponeres minner og foto i et storslått hovedverk, en utsmykning, til nye Valle bibliotek.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Per Fronth (54) har samlet inntrykk fra Setesdal siden han var en liten gutt. Nå eksponeres minner og foto i et storslått hovedverk, en utsmykning, til nye Valle bibliotek.
 ??  ??
 ?? FOTO: FRODE VERPE ?? Per Fronth og Margit Dale sammen i Setesdal Vesthei i påska.
FOTO: FRODE VERPE Per Fronth og Margit Dale sammen i Setesdal Vesthei i påska.
 ?? FOTO: PER FRONTH. ?? «Maleri med rød bjerk i gult landskap.» Maleren I.C Dahls «Bjerk i storm» var i tankene til Per Fronth da han laget dette bildet.
FOTO: PER FRONTH. «Maleri med rød bjerk i gult landskap.» Maleren I.C Dahls «Bjerk i storm» var i tankene til Per Fronth da han laget dette bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway