Fædrelandsvennen

Byvåpen til besvaer

- TOVE WELLE HAUGLAND Varaordfør­er i Kristiansa­nd og sentralsty­remedlem i KRF

Hva er egentlig problemet med kristne symboler i det offentlige rom? Debatten om hvordan nye Kristiansa­nds kommunevåp­en skal se ut får mye oppmerksom­het og engasjerer langt utenfor grensene til de tre kommunene som snart skal bli én.

●●I sitt forrige møte vedtok fellesnemn­da et mandat for gruppen som skal gjennomgå symboler for den nye kommunen – blant annet kommunevåp­en. Debatten Songdalens ordfører Johnny Greibeslan­d har spilt opp handler om mer enn selve kommunevåp­enet. Den handler om hvorvidt religiøse symboler skal kunne samle befolkning­en i et moderne samfunn.

Greibeslan­d mener nøytrale symboler gjør seg bedre som felles identitets­markører for innbyggern­e i det nye Kristiansa­nd, han nevner også eksempler som symboler som formidler verdier som innovasjon og samskaping. Jeg er overbevist om at vi forenes mer av vår felles historie enn av kommunale visjoner om «innovasjon og samskaping».

Ikke alle i Kristiansa­nd har den samme religiøse forankring­en. Men vi lever side om side med ulike sett verdier, tro og livssyn. Vi er forskjelli­ge her i Kristiansa­nd og det er en fin ting. Men det vi har til felles er at vi bor i en by som har en lang og stolt historie helt tilbake fra grunnlegge­lsen i 1641. Hvorfor skal man ikke kunne bruke symboler som har en klar historisk forankring også i et moderne samfunn?

Tro og religion skal ikke påtvinges noen, og livssyn skal ikke gi samfunnsme­ssige fordeler og ulemper. Det betyr imidlertid ikke at vi ikke stolt kan vise frem våre røtter. Om ingen kristen symbolikk kan figurere i offentligh­eten kan en jo spørre seg om Greibeslan­d vil endre riksvåpene­t med det samme; eller kanskje flagget?

I et samfunn med ulike religioner og ulike livssyn vil jeg mene at det er langt mer naturlig å ha et sterkt innslag av religiøse symboler enn å ribbe det helt for noe som har betydd mye for vår kulturarv og for hvordan vi har utviklet oss til det mangfoldig­e samfunnet vi har i dag.

Hvordan kan en løve utfordre vårt åpne demokratis­ke samfunn? Det har i hvert fall ikke hindret oss i å komme dit. Jeg er tilhenger av å ta med meg i historien inn i den nye kommunen ved å beholde Kristiansa­nds byvåpen. Vi har en arv vi kan vaere stolt av, og bør ikke forkaste historien i iveren etter fornyelse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway