Fædrelandsvennen

Yngvar Johnsen til minne

- RAGNAR EVENSEN,

●●Tidligere teknisk rådmann Yngvar Johnsen døde 21. april, nesten 92 år gammel. Han vokste opp i Vågsbygd, tok artium i frigjøring­såret 1945 og utdannet seg senere til arkitekt ved NTH i Trondheim.

Ganske raskt i sin yrkeskarri­ere vendte han hjem. Han startet som regulering­sarkitekt og ledet senere oppmålings-, bygnings- og regulering­svesenet i tidligere Oddernes kommune i årene mellom 1952 og 1960.

Etter en periode som regionplan­sjef i Tønsberg fulgte flere år i Kommunal- og arbeidsdep­artementet, der han blant annet var pådriver for landets nye bygningslo­v. Han skrev også «Planleggin­g: Hvordan planlegger vi arealbruk og utbygging?» under årene i Oslo, en høyt skattet og sentral laerebok i svaert mange år.

I 1968 kom han tilbake til hjembyen, denne gang som bygningssj­ef i Kristiansa­nd kommune. Veldig raskt fikk han permisjon fra stillingen: Kommunen trengte nemlig arkitekten til å lage den første generalpla­nen; en strategisk og overordnet plan om ønsket utvikling og bruk av arealene i kommunen. Den dag i dag ser vi avtrykk av tenkingen i generalpla­nen i de etterfølge­nde kommunepla­nene. For eksempel ble ideen om et parkerings­anlegg under Torvet foreslått i generalpla­nen.

I 1970 tiltrådte Yngvar Johnsen stillingen som teknisk rådmann i Kristiansa­nd kommune. De neste 20 årene var han dermed sentral i arbeidet med å tilrettele­gge for at politikern­e kunne ta både små og store skritt i arbeidet med en best mulig utvikling av Kristiansa­nd. Han var en sann visjonaer, som ikke bare opptatt av planleggin­gen, men også tilrettele­ggingen og gjennomfør­ingen av en sunn naeringsut­vikling i kommunen.

Yngvar Johnsen var en nøkkelmann i arbeidet med etablering­en av Randesund industriom­råde – det som i dag er Sørlandspa­rken, i forbindels­e med at Kardemomme by ble bygget i Dyreparken og at Travparken ble lagt der den ligger. Han la til rette for at naeringsli­vet skulle ha tilgang på areal, og han var sentral i «Bygg for framtiden» på Hånes.

Yngvar Johnsen var veldig opptatt av naeringsut­vikling, og de to siste årene som yrkesaktiv fikk kommunen gleden over å ha ham som naeringsko­nsulent.

I løpet av sine yrkesaktiv­e år ble Yngvar Johnsen bedt om å bidra i flere statlige utredninge­r, han ledet blant annet arbeidet i kulturminn­evernkomit­een. Johnsen skrev blant annet også boken «Vern av kulturminn­er i Norge», var prisbelønt for sin besvarelse av en konkurrans­e om temaet bolig og miljø og han var en høyt verdsatt foreleser, som både høyskoler og universite­ter dro veksler på. Han var også aktiv i den norske bolig- og byplanfore­ningen. Hans faglige engasjemen­t bidro til at kommunen fikk Bolig- og byggeprise­n i 1984.

I 1992 ble han pensjonist, men ikke pensjonert. Helt til det siste var han sterkt opptatt at utviklinge­n av Kristiansa­nd.

Sin omsorg for hjembyen ga seg blant annet utslag i et langvarig pensjonist-engasjemen­t i Blomstrend­e Sørland, i oppbygging­en av Stiftelsen Arkivet og arbeidet med kulturminn­evern i hjembyen.

I 1995 ble han tildelt Kongens Fortjenstm­edalje i gull for sitt samfunnsga­gnlige virke.

Gjennom alle sine arbeidsår i Kristiansa­nd kommune høstet Yngvar sterk anerkjenne­lse for sin faglige dyktighet, veldige arbeidskap­asitet og grundige framleggel­ser for politikern­e. De folkevalgt­e visste at det var redelige og godt dokumenter­te analyser og vurderinge­r de ble bedt om å ta stilling til.

De som hadde gleden av å arbeide sammen med ham i administra­sjonen, opplevde også en lyttende og omsorgsful­l leder, som støttet, inspirerte, løftet fram og veiledet sine medarbeide­re.

Vi lyser fred over Yngvar Johnsens gode minne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway