Fædrelandsvennen

Aanesland-kjøp ble stoppet

Det var drama da kommunesty­ret torsdag sa nei til å bruke 20 millioner kroner på å flytte Aanesland Fabrikker. I Høyre stemte noen mot noe de egentlig var for.

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

– Nå er jeg litt bitter. Skrekken er at flotte Aanesland Fabrikker flytter ut av kommunen. Jeg håper inderlig ikke det skjer, sa ordfører Anders Christians­en (Ap) etter den timelange debatten.

Han er svaert kritisk til at Høyres menn i formannska­pet har støttet millionhan­delen under forhandlin­gene, men har snudd i siste øyeblikk.

– De kunne sagt fra i desember, så kunne jeg sagt til Aanesland at det ikke var flertall. Da kunne vi fått helt andre forhandlin­ger. Det er ikke lett å styre kommunen når slikt som dette skjer, sier ordføreren.

Det handler om tradisjons­rike Aanesland Fabrikker, Norges eneste produsent av flaggsteng­er i tre, en fabrikk med store planer for framtida. Planen er å flytte ned til den nye treparken på Tveide og starte produksjon av lysmaster i tre.

Men da må noen kjøpe det store anlegget ved Valtjønn, like ved Valstrand skole. Gunnar Adolf Aanesland og kommunen har forhandlet i lengre tid - og for noen uker siden var avtalen klar.

AVTALE TIL 20 MILLIONER

Kommunen skulle betale 15 millioner kroner for Aaneslands anlegg ved Valtjønn. I tillegg skulle Aanesland få ny tomt til fem millioner kroner på Tveide gratis. Men så sprakk Høyre! Høyres Gunnar Høygilt så rett ned i pulten da han talte på møtet i gymsalen på Engesland skole:

– Jeg har forhandlet og jeg har vaert for avtalen med Aanesland. Jeg har ønsket dette. Men jeg har gått på den største politiske feilvurder­ing i hele mitt politiske liv. For i Høyre kom det kraftige reaksjoner på prisen. Derfor snur jeg og stemmer sammen med mitt parti, sa han.

Hans partifelle, Hans Olav Eikenes, sa at han var for avtalen, men måtte stemme mot fordi motkreften­e i Høyre har vaert så sterke.

Det var spent stemning i salen. Ingen visste hvor avstemning­en ville ende.

Motstander­ne mener det er vanvidd å bruke 20 millioner kroner på å kjøpe et slitt industrian­legg.

Forkjemper­ne mener det er gull å få vekk Aanesland fra Valtjønn og Valstrand, fordi det åpner enorme muligheter for å utvikle hele området til boliger og et trygt oppvekstom­råde.

Skole og barnehage trenger utvidelse. Det trengs også tomt til ny hall.

– Meglere sier tre millioner kroner. Kommunen vil gi 20. Det er totalt uforståeli­g. Dyreste tomt i området noensinne er gått for en million pr. dekar. Denne handelen er helt vill, sa Høyres Trygve Endresen.

EIENDOMSSK­ATT

Sps Alfred Kydland sa dette:

– Vi hadde økonomiske problemer og ba innbyggern­e om hjelp. Vi innførte eiendomssk­att. Da blir det merkelig når økonomien er god igjen å bruke 20 millioner kroner på ett eiendomskj­øp.

Mange av talerne snakket om at avtalen med Aanesland vil koste over en million i året i 30 år - cirka ti prosent av eiendomssk­atten.

Krfs Geir Colbjørnse­n mente hele saken handler om hvor mye et barn er verd:

– Ønsker vi å skape et trygt oppvekstom­råde? Dette handler ikke om pris på ei tomt, men hvor mye vi verdsetter våre barn, sa han.

Aps Linda Hye syntes saken var enkel:

– Dere kan snakke om takster og meglere så mye dere vil. Vi har en selger som vil ha 20 millioner og vi må tenke over om vi vil gi det. Jeg vil, av fire grunner, sa hun og pekte på muligheten­e som åpnes, at det ryddes opp i ei trafikkfel­le, at kommunen får ei sentrumsna­er tomt og at man hindrer en bedrift å flytte ut.

«GAMLE MENN I HØYRE»

Frp var delt. Odd Gunnar Tveit advarte mot å forskjells­behandle bedrifter, og han mente det var «helt vilt» å bruke 20 millioner på Aaneslands eiendom.

Partifelle Martin Konstali tenkte på barna og sa:

– Det er trist at gamle menn i Høyre skal dukke opp i sluttspurt­en og vaere en slik bremseklos­s på utviklinge­n av bygda!

Avstemning­en endte 11 mot å kjøpte og ti for. Flertallet ble dannet av Høyres fem representa­nter, Sps tre, en i Frp og to i KRF. Mindretall­et var Ap, resten av KRF og Venstre.

Gunnar Adolf Aanesland forlot salen med en gang etter avstemning­en, uten å gi kommentare­r.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Aanesland fabrikker ligger like ved skoleområd­et på Birkeland. Kommunen var villig til åbruke 20 millioner på å kjøpe plassen, men i kommunesty­ret ble det nei med 11 mot 10 stemmer.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Aanesland fabrikker ligger like ved skoleområd­et på Birkeland. Kommunen var villig til åbruke 20 millioner på å kjøpe plassen, men i kommunesty­ret ble det nei med 11 mot 10 stemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway