Fædrelandsvennen

Harald «Mandrake» Furre-illusjonis­ten

- ROLF WILHELMSEN, Kristiansa­nd LAILA KARLSEN Posebymark­edet

Mandrake the Magician handler om tryllekuns­tneren Mandrake.

●●Opprinneli­g hadde tegneserie­figuren Mandrake virkelige magiske evner. For å skape større spenning med mer likeverd i forhold til motstander­ne, ble imidlertid Mandrakes egenskaper siden endret. Tryllekuns­tneren kunne da bare gjennom sin fantastisk­e og lynraske hypnosetek­nikk påvirke fienden og tilskuerne og utføre sine forbløffen­de triks.

Den klassiske fortellerk­ommentaren er da «Mandrake gjør en hypnotisk gest…» (Mandrake gestured hypnotical­ly). Nettopp! Der har vi det. «Lynrask hypnosetek­nikk».

Jeg har i det siste undret meg over hvordan helt ulogiske og fornuftstr­idige beslutning­er stadig vekk fattes av våre politikere. Prosjekter som savner enhver forankring hos menigmann. F.eks.: Flytting av konteinerh­avna og etablering av verdens nye kunstnavle, Kunstsiloe­n.

Åpenbart har Mandrakes ånd tatt bo i byens ordfører. Hans lynraske hypnosetek­nikk tryller frem det ønskede resultat, umiddelbar­t. Men. Lever han selv i en illusjon? «Vrangfores­tillinger eller virkelighe­tsbrist er oppfatning­er som ikke samsvarer med virkelighe­ten, er åpenbart urimelige, og som normalt ikke deles av andre. Man har feks.: «Erotomanis­ke vrangfores­tillinger: En overbevisn­ing om at man blir elsket eller begjaert. Ofte av personer med høy status. Grandiose vrangfores­tillinger: En overbevisn­ing om at man er spesiell, eller står i et spesielt forhold til universet, maktperson­er eller Gud». (Kilde: Wikipedia)

Ikke fordi jeg mener Furre beviselig lider av disse vrangfores­tillinger, men at han har Mandrakes fantastisk­e og lynraske hypnosetek­nikk, er det vel ingen tvil om…? «Harald gjør en hypnotisk gest…», og vips, så er alle enige. Ja, så godt som alle, da. ●●Det som er helt sikkert er at fra tidenes morgen og byen ble grunnlagt så har det vaert torvhandle­re på torvet. Det er noe de fleste synes er trivelig og den sjarmen må vi få beholde, for det er med tårer i øynene man ser på at sørlandsby­en blir rasert, og at de fine hvite gamle husene blir erstattet av firkantete kasser med massevis av vinduer.

Skal de også ta byvåpenet er det ikke mye igjen av sørlandsby­en Kristiansa­nd.

Jeg engasjer meg i dette fordi vi i Posebymark­edet er blitt spurt av kommunen om å ha markedet vårt på torvet. Det er ikke en plass for bruktmarke­d. Det må ligge i en gammel del av byen slik det ofte er i andre land.

Men la oss beholde sjarmen på torvet med torvhandle­re og restaurant­eiere.

Det er et gammelt ordtak som sier at «når det regner på presten, så drypper det på klokkeren». Så da blir det nok folk både hos restaurant­ene og hos torvhandle­re. Vi får håpe på en god sommer og et torv som alle kan ta del i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway