Fædrelandsvennen

Bilder preget av litteratur og pop

Mens Themoens bilder er fulle av popkulture­lle referanser, kan Mathias Dønnestads tegneserie­r inneholde opp mot 30 litteraere referanser i ett bilde.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Jeg vil lage en oversikt over alle referansen­e, men det kommer til å ta tid. På en av de største kaossidene er det 25-30 referanser til moderne og klassiske bøker, forteller Mathias Dønnestad.

Søndag åpner han utstilling sammen med Terje Moen, også kalt Themoen, på Søgne Gamle Prestegård. De to ble kontaktet av programkom­iteen i Søgne Kunstlag om de ikke kunne lage en utstilling sammen.

DEN LITTERAERE KOMEDIE

Det ville de, selv om de stort sett kun kjente til hverandres arbeider gjennom Stribefebe­r. Fellesnevn­eren for de to er at begge har jobbet med tegneserie­r. Og begge krydrer arbeidene sine med referanser.

Mathias Dønnestad skal nemlig vise en hel korthistor­ie på 21 sider, full av litteraere referanser.

– Den heter «Dantes Bokferno», eller den litteraere komedie som er basert på min kjaerlighe­t for litteratur. Den har jeg jobbet med i over et år, forteller han.

– Det er mer detaljer hos Mathias enn hos meg. Mine referanser er kanskje noe mer subtile, og det handler om popkultur. Et bilde heter for eksempel «If It Wasn’t For The Night», som er en gammel Abba-låt. Jeg har også et bilde som vi ikke har hengt opp, der jeg har brukt et gammelt platecover av David Bowie og plassert det i Søgne, forteller Terje Moen om akrylmaler­iene sine.

En annen inspirasjo­n er skjaergård­en.

FOREVIGET SØGNE-SKILTET

– Det er gøy å male skjaergård­en, men det er så mange som maler svaberg, så jeg må tilføre noe for at jeg ikke skal drukne i mengden, forteller han.

Et av de nye bildene er tydeligvis fra Søgne, med det etter hvert så berømte Søgne-skiltet foreviget.

– Dette var i vinter. Du har en optisk effekt her med sletta foran Tangvall med noen molekyler. Rørene på siden får det til å se ut som vegg. Så det er både en slette og en vegg samtidig, forteller Moen om bildet. Slike optiske illusjoner er typisk for arbeidene hans.

Selv om han nå har hatt flere utstilling­er, er Terje Moen like nervøs denne gangen.

– Nei, dette venner jeg meg ikke til, sier den stillferdi­ge mannen.

SUPERLOKAL STRIPE

Mathias Dønnestad har stilt ut arbeidene sine før, men ikke i en så stor skala som dette.

– Det kjempegøy, og det er så gøy å gjøre det sammen med Themoen, sier han.

Dønnestad fikk sin første tegneserie­stripe på trykk i 2010 i Søgne og Songdalen Budstikke, og etter hvert kom den samme stripa på trykk i Kristiansa­nd Avis.

– De første stripene fargela jeg for hånd. Og den er superlokal. Den skjer i Søgne – det var slik jeg fikk solgt den inn. Jeg bruker lokale personer og steder. Det å komme ukentlig på trykk har gjort veldig mye for tegningene mine, forteller han.

Han har også funnet plass til noen av stripene som ikke gikk gjennom trykken, blant annet et par som kan oppfattes som blasfemisk­e.

– Hvorfor kom de ikke på trykk? – Jeg tror nok at det handler om at redaktøren ikke gadd styret med det det kan komme av reaksjoner for en liten avisstripe i en lokalavis. Det kan jeg skjønne.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Mathias Dønnestad viser utviklinge­n i tegneserie­stripene sine. Den første kom på trykk i Søgne og Songdalen Budstikke i 2010.
FOTO: JACOB BUCHARD Mathias Dønnestad viser utviklinge­n i tegneserie­stripene sine. Den første kom på trykk i Søgne og Songdalen Budstikke i 2010.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Flere av Terje Moens bilder inneholder optiske illusjoner.
FOTO: JACOB BUCHARD Flere av Terje Moens bilder inneholder optiske illusjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway