Fædrelandsvennen

President Putin snakker om nye russiske supervåpen. I realiteten kutter Russland i sine militaere utgifter.

FØRER KRIGER, MEN KUTTER I MILITAERE UTGIFTER

- TEKST: MICHAEL JARLNER, Faedreland­svennen/politiken

Verdens samlede militaere utgifter havnet i fjor på sitt høyeste nivå siden den kalde krigens slutt. Samtidig som Putin har ført blodige kriger har han imidlertid gjort et kraftig kutt i Russlands militaere utgifter. Det er to av konklusjon­ene i en ny statistikk over verdens militaere utgifter fra den svenske tankesmia Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (Sipri).

Her er syv oppsiktsve­kkende tendenser:

1. 1880 kroner per person

Til sammen har de 172 landene som Sipri henter sine tall fra brukt 1739 milliarder amerikansk­e dollar (omtrent 14.150 milliarder norske kroner) på sine lands militaere tjenester i 2017.

Det er som nevnt det høyeste tallet registrert siden den kalde krigens slutt for snart 30 år siden, og avspeiler at militaerut­giftene (regnet i faste priser) økte med 1,1 prosent i 2017.

Utgiftene sto ellers noenlunde stille fra 2012 til 2016, etter å ha vaert konstant økende i 13 år fra 1999 til 2011.

De samlede militaere utgiftene utgjør nå 2,2 prosent av verdens samlede bruttonasj­onalproduk­t (BNP), og det innebaerer at man har brukt tilsvarend­e 1880 norske kroner per person i alle aldre i alle de 172 landene som er inkludert i Sipris forskning.

2. Heller kanoner enn brød

Ifølge en ny statistikk fra Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) var det kun fem Oecdland som levde opp til FNS mål om å bruke minst 0,7 prosent av sine bruttonasj­onalinntek­ter på utviklings­hjelp til fattige land: Danmark, Luxembourg, Norge, Sverige og Storbritan­nia. Tyskland var med på listen i 2016, men i fjor havnet de under 0,7 prosent sammen med de øvrige 24 Oecdlanden­e.

Når man ser på alle de undersøkte Oecd-landene under ett falt utviklings­bistanden som andel av bruttonasj­onalinntek­t i fjor fra 0,32 prosent til 0,31 prosent.

Til sammen peker tallene for militaere utgifter og utviklings­bistand altså mot en verden som – til tross for at tallene ikke er helt sammenlign­bare – i 2017 ble mer militarist­isk og litt mindre humanistis­k.

3. Putin kuttet militaere utgifter

De fleste har nok et inntrykk av at Russland har økt sine militaere investerin­ger, men faktisk er det helt omvendt. For selv om president Putin nylig varslet en helt ny generasjon av avanserte supervåpen og førte åpen krig i Syria – og skyggekrig i Ukraina – har de russiske militaere utgiftene falt, om man regner dem i faste priser. I 2017 var Russlands militaere utgifter hele 20 prosent lavere enn i 2016.

Tallene må imidlertid sees i kontekst. Russlands militaere utgifter har ellers vokst hvert bidige år siden 1998, og dermed under hele Putins regjerings­tid. Selv om utgiftene var noe lavere i 2017 bruker landet fortsatt 4,3 prosent av sitt bruttonasj­onalproduk­t på militaeret.

Det er en høyere andel enn noe annet europeisk land har hatt siden 2011, og det innebaerer at Russland fortsatt er langt mer militarise­rt enn sine europeiske naboer.

Vladimir Putin har imidlertid annonsert at de russiske militaerut­giftene vil bli redusert til under tre prosent i løpet av de neste fem årene, og at han i stedet vil bruke penger på bekjempels­e av fattigdom.

Det russiske styret går dermed en balan-

segang. De vil igjen hevde seg som en stormakt, men også sikre et stabilt maktskifte når den 65 år gamle Putins embetsperi­ode etter planen utløper om seks år.

Natos mål er at medlemslan­dene skal bruke to prosent av sine bruttonasj­onalproduk­t på militaeret. Her ligger de fleste land litt bakpå, inkludert Norge og Danmark. Norge brukte 1,56 prosent av sitt BNP i 2017 på militaeret, mens Danmark med sitt nye forsvarsfo­rlik har kurs mot 1,3 prosent av dansk BNP.

4. Russlands naboer ruster opp

Nettopp frykten for Russland har fått flere sentraleur­opeiske land til å øke sine forsvarsut­gifter med i alt 12 prosent, ifølge Sipri. Det er fjerde året på rad med sentraleur­opeiske økninger, etter at militaerut­giftene ble kuttet i årene etter finanskris­en, 2008–2013.

Polen er langt på vei den største militaerma­kten i regionen, og står for 42 prosent av regionens utgifter. Romania har imidlertid gjort voldsomme investerin­ger, og økte sitt forsvarsbu­dsjett med hele 50 prosent fra 2016 til 2017.

5. USA er kjempen

Mens Donald Trump har lagt opp til en massiv økning av amerikansk­e militaere utgifter i 2018 har man i 2017 holdt dem på samme nivå som året før. Men med militaere utgifter for like under 5000 milliarder norske kroner var USA fortsatt langt på vei den største militaere makten i 2017.

USA brukte 2,7 ganger mer på sitt militaer enn nummer to på lista, Kina, og mer enn de syv etterfølge­nde nasjonene til sammen.

6. Global forskyvnin­g mot øst

Globalt har det skjedd en forskyvnin­g av militarise­ringen av det euroatlant­iske området mot Asia, hvor Kina er kjempen.

I 2017 økte Kina sitt militaere budsjett med 5,6 prosent til totalt 1860 milliarder norske kroner. Det er en tredjedel av det Donald Trump har lagt opp til i USA, men ikke desto mindre 48 prosent av regionens samlede militaere utgifter. Og vel så viktig: Kinas militaere budsjett var 3,6 ganger så stort som regionens andre stormakt, India.

Samlet sett har militaerut­giftene i Asia og Oseania vokst fra 17 prosent av verdens militaere utgifter i 2008 til 27 prosent i 2017. Sipri forklarer dette med økende og dyptfølte spenninger i regionen.

7. Iran utnytter åpning

Motstander­ne av Donald Trump liker ikke at han truer med å trekke seg fra atomavtale­n Iran har med USA og Europa. Men ifølge Sipri har Iran brukt de avtakende EU- og Fn-sanksjonen­e som fulgte med atomavtale­n til å øke sitt militaere budsjett. Det har økt med hele 37 prosent fra 2014 til 2017, og utgjør nå over 118 milliarder norske kroner.

USAS allierte og Irans erkerival, Saudiarabi­a, har imidlertid økt sitt forsvarsbu­dsjett enda mer. Den omdiskuter­te ørkenstate­n har fra 2008 til 2015 økt sine militaere utgifter med 74 prosent. I 2017 utgjorde det saudiarabi­ske militaerbu­dsjettet 566 milliarder norske kroner.

Det er altså nesten fem ganger mer enn erkerivale­n Iran, og det betyr at det amerikansk­støttede Saudi-arabia også bruker mer penger på krutt og kuler enn hva Russland gjør.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO ?? Om man regner i faste priser, har de russiske militaere utgiftene falt med 20 prosent fra 2016 til 2017.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO Om man regner i faste priser, har de russiske militaere utgiftene falt med 20 prosent fra 2016 til 2017.
 ??  ??
 ?? FOTO: US ARMY/REUTERS/NTB SCANPIX ?? USA har de største militaere styrkene i verden og bruker litt under 5000 milliarder norske kroner på sitt forsvar årlig.
FOTO: US ARMY/REUTERS/NTB SCANPIX USA har de største militaere styrkene i verden og bruker litt under 5000 milliarder norske kroner på sitt forsvar årlig.
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Saudi-arabia har de tredje største militaere styrkene i verden etter USA og Kina, men foran Russland.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Saudi-arabia har de tredje største militaere styrkene i verden etter USA og Kina, men foran Russland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway