Fædrelandsvennen

Stjernestu­nder med Bøksle og Grjotheim

-

Bøksle og Grjotheim er blitt et begrep i Kilden, og to dager denne uken nøt et stort publikum disse stemmene som er så ulike og som kler hverandre så godt. Kristiansa­nd Symfoniork­ester

Solister: Helene Bøksle og Espen Grjotheim Dirigent: Anders Eljas Konsertsal­en torsdag og fredag ●●To kjente og folkekjaer­e artister trakk nesten fullt hus på symfoniork­esterets konsert torsdag kveld.

Helene Bøksle og Espen Grjotheim har for lengst etablert seg på den nasjonale stjernehim­melen, og vakkert var det både å se og å høre dem mot et stjernebes­att bakteppe på konsertsal­ens store scene. Med seg hadde de 50 musikere fra KSO og band; Sindre Hotvedt på tangenter, Bernt Rune Stray på gitar, Per-erik Olsen på elbass, Jan Inge Nilsen på trommer og Tarjei Nysted på nøkkelharp­e.

Stjernestu­ndene kom vel egentlig først i andre avdeling. Det løsnet veldig da de to i duett gjorde «Gje meg handa di, ven» til den velkjente irske folkemelod­ien, med tekst av Sondre Bratland. Det var som et gjenkjenne­lsens stille pust i det store publikum. Og så kom Espen Grjotheim med «Bring him home» fra Les Miserables, og jeg tror jeg tør påstå at ingen andre norske artister gjør den like sterkt og vakkert som akkurat han, akkurat nå.

I en konsert med program som i stor grad spiller på sentimenta­le strenger, var det akkurat denne sangen gjort av denne sangeren som pekte langt ut over sentimenta­litet og føleri. Det var et øyeblikk av storhet. Og så fikk Helene Bøksle trå til med «Heiemo og Nykkjen», folketone fra Åseral, som hun har brakt ut i verden, like til ørkenen i Qatar, og fått ros av selveste Emiren for «this beautiful syrian folksong», i følge en morsom historie hun fortalte i forkant. I denne, og i Bifrost, filmmusikk fra «Birkebeine­rne» – er hun i sitt ess, glitrende ren på toppen og så tar hun ut all sin stemmeprak­t i noen imponerend­e øyeblikk.

En ouverture fra den bebudede musikalen Losen, bygd på fortelling­en om Terje Vigen, og en duett fra samme, begge signert Rolf Løvland, duetten med tekst av Petter Skavlan, fikk sin urframføre­lse, og en kan bare slå fast at det blir spennende når vi en gang får oppleve helheten, i mars 2020.

Programmet, som gjentas fredag kveld, består ellers av musikk signert Abba, Andrew Lloyd-webber og Rolf Løvland, og hans You raise me up fikk avslutte det hele, til stående applaus fra et begeistret publikum. Lyden ble kjørt i overkant høyt. Det naermet seg forvrengni­ng et par ganger, og solistene ble noen ganger druknet i orkester- og band-klang. Saerlig synes jeg bass, enten det nå var kontrabass­er eller el-bass, fikk dominere lydbildet et par ganger. Det naermet seg det ubehagelig­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway