Fædrelandsvennen

Stadig bedre for Returkraft

Fra 2014 har Returkraft gått med overskudd. Store er de ikke, men voksende. Og ikke minst beroligend­e for eiere og garantiste­r.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det har vaert lønnsomt å investere i et så avansert anlegg. Det er robust, og har rensetekno­logi som er i stand til å behandle spesialavf­all fra naeringsli­vet som andre ikke klarer å håndtere. Da er prisen også god, og vi mottar spesialavf­all fra hele landet, sier administre­rende direktør Odd Terje Døvik

i Returkraft AS på Langemyr i Kristiansa­nd.

OVERSKUDD SIDEN 2014

Det var våren 2010 at det svaere forbrennin­gsanlegget ble satt i drift. Da hadde det kostet omtrent det samme som Kilden, rundt 1,3 milliarder kroner.

De første årene gikk selskapet med underskudd, men fra og med 2014 har det vaert voksende overskudd.

Enorme er de ikke; 8,7 millioner kroner før skatt i 2017 er ny rekord. (10,1 mill. etter skatt, ettersom selskapet drar ligningsme­ssig nytte av tidligere års underskudd.)

Resultatfo­rbedringen hilses nok velkommen blant sørlandsko­mmunene som direkte eller indirekte er eiere i Returkraft.

Det ser ut til at de slipper å gå inn med ny egenkapita­l, og til at garantiste­ne Arendal og Kristiansa­nd slipper å punge ut for Returkraft­s milliardgj­eld.

RENTESAKEN HISTORIE

En periode tidlig i 2017 figurerte Returkraft hyppig i Faedreland­svennens spalter. Det dreide seg om en feilføring av 169 millioner kroner i regnskapet, en sparket revisor/rådgiver fra Ernst & Young og lånevilkår fra Nordea som få, om noen, syntes å ha skjønt noe av.

– Alt er ryddet opp i og historie nå. De tallmessig­e konsekvens­ene ble tatt i 2016-regnskapet, konstatere­r Odd Terje Døvik i mai 2018.

PLAST – JA OG NEI

– Det er mye oppmerksom­het rundt plast i disse dager. Mottar dere plastavfal­l?

– Kikker du ned i bunkeren, (den enorme hallen hvor avfallet tippes og mellomlagr­es før forbrennin­g, red.anm.) så ser du mye plast. Men det kommer inn sammen med annet avfall. Og ettersom plast er basert på petrokjemi­ske råvarer, er det også vår største kilde til fossile utslipp, svarer Døvik, og fortsetter:

– Men rent plastavfal­l mottar vi ikke; det sendes ut av landet. Jeg mener for øvrig at en sterkere incentivor­dning knyttet til plastavfal­l kunne ha gjort det lønnsomt for oss å ta det imot.

ww176 millioner kroner omsatte Returkraft for i 2017. Der- av kom 30 prosent fra mottak av naeringsav­fall, like mye fra energi som stammer fra forbrennin­gsprosesse­n - elektrisit­et og varmtvann til fjernvarme­nettet.

40 prosent kom fra mottak av vanlig husholdnin­gsavfall, som selskapet ikke har lov til å tjene mer på enn at det akkurat dekker kostnadene.

La det også vaere nevnt at sykefravae­ret lå på bemerkelse­sverdig lave 1,62 prosent i 2017. Pluss at styreleder fortsatt er Stein A. Hannevik. Finansmann­en ble satt inn da rentesaken stormet som verst for et års tid siden.

 ?? ARKIVFOTO ?? 8,7 millioner kroner før skatt. Det ble Returkraft­s overskudd i 2017 – ny rekord.
ARKIVFOTO 8,7 millioner kroner før skatt. Det ble Returkraft­s overskudd i 2017 – ny rekord.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway