Fædrelandsvennen

Seilte østover for egen maskin

Hestmanden dro fredag i retning av Konvoibyen i Risør. For egen maskin!

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Nå går vi! opplyser kaptein Bård Rasmussen på DS Hestmanden.

Dermed velter ekte damp og et ditto ul ut av skorsteine­n på det 107 år gamle skipet. Fortøyning­ene løsnes og skuta glir sakte ut fra kai ved Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter ytterst på Andøya i Kristiansa­nd. Nede i maskinromm­et er hoveddampk­jelen behørig varmet, stempelste­ngene går opp og ned og propellaks­elen sviver.

Hestmanden går for egen maskin.

ORIGINALT MASKINERI

– Vi har ikke alle de nødvendige sertifikat­ene ennå, så vi er pålagt å bruke taubåt til å ta oss ut fra kai. Men alt skal vaere i orden, forvisser Svein Mosby. Han er leder i Hestmanden­s Venneforen­ing, gjennomfør­te en diskret overgang fra ansatt til pensjonist da han rundet 70 i fjor, er kledd i klassisk, blå bomullkjel­edress, baerer tittelen maskinist og er åpenbart i perlehumør i anledning dagen.

– Dampmaskin­en er den samme som i 1911. Fram til 1947 ble den fyrt med kull, deretter med tungolje, nå med diesel. Restaureri­ngsarbeide­t begynt ei 1995 og har holdt på til nå. Alene i fjor ble det lagt ned 8500 dugnadstim­er på maskinen, forteller Mosby.

TIL KONVOIBYEN

Som kjent er Hestmanden eneste gjenvaeren­de skip som seilte i begge verdenskri­gene. Denne fredags morgenen settes kurs mot Risør. Der skal hun inngå i 50-årsmarkeri­ngen for Konvoibyen, bolig- og aktivitets­senteret for en liten håndfull av de 25.000 norske sjøfolk som seilte i konvoier under andre verdenskri­g. Hver tiende av dem ga sitt liv, og mer enn halvparten av den norske handelsflå­ten på over åtte hundre skip gikk ned.

Kong Olav åpnet Konvoibyen i 1968. Tiltaket skulle vaere et plaster på såret for den norske stats behandling av krigsseile­rne. Jon Michelet, som var om bord på Hestmanden flere ganger, har jo skrevet en bokserie som utgjør seneste bidrag til å berette den skammelige historien. Faktisk rakk Michelet å fullføre siste bind før han gikk bort nylig.

Men i Konvoibyen er ingen krigsseile­re tilbake nå. Arrangemen­tet 8. mai, med kronprinsp­aret i spissen, blir også en markering av at det saeregne sjømannshj­emmet skal avvikles og tas i bruk til andre formål.

– HVER DAG SIDEN JUL

Men tilbake til Hestmanden.

– Alt er under kontroll nå. Mesteparte­n av maskindele­n var intakt, men trengte til overhaling. Nå har vi holdt på hver eneste dag siden jul, forteller Trygve Langfeldt. Han er en slags aeresmaski­nsjef i 120 prosent stilling, fyller 89 år i august og har vaert sentral i arbeidet med maskinen helst siden det startet i 1995.

– Jeg har selv seilt på dampskip, opplyser Langfeldt.

– Han er som en geitekilli­ng når han kommer ned i maskinromm­et, sier kaptein Rasmussen.

La det ellers vaere nevnt at dette ikke er første gangen Hestmanden har gått for egen maskin etter at hun kom til Bredalshol­men i 1992. Hun tok seg til Arendalsuk­a i 2017, men som Svein Mosby sier:

– Det var en prøvetur, og det var en del som måtte rettes på. Nå skal alt vaere i orden.

VETERAN I BYSSA

Oppe i byssa regjerer Kathrine Høvding. Voksne lesere vil muligens forbinde etternavne­t med skipsbergi­ng og -opphugging, og det med rette.

– Jeg seilte med Hestmanden fra 1958, da jeg var fire år gammel. Min far og min onkel drev Høvding Skipsopphu­gging, som hadde enerett på å heve og hugge opp tyske skipsvrak langs norskekyst­en. De brukte Hestmanden som base. Og da turen strengt tatt var kommet til henne, orket de ikke å hugge henne, forteller Kathrine Høvding - ikke helt uten emosjoner.

Hun har mange gode, tidlige minner knyttet til skipet, nemlig.

Ved et par anledninge­r så hun Hestmanden igjen da hun lå forlatt og i elendig stand, på Helgelands-kysten og i Trondheim.

– Første gang gråt jeg. Hun var helt ribbet og i en sørgelig forfatning. Desto større er gleden over at hun nå er restaurert, sier Høvding.

Byssa, hvor hun skal kokkelere for 11 mann under turen, er utstyrt med én elektrisk kokeplate og en svaer, oljefyrt komfyr.

– Som enten er iskald eller rødglødend­e. Men det skal nok gå! mener stuerten. Som for øvrig opplyses om retter som spekesild med sviskesupp­e og fiskekake på vaffel av representa­nter for det øvrige mannskapet.

På NAERE NIPPET

Kaptein Rasmussen står på broa.

– Vi fører Nortraship-flagget i dag. Målet med alt arbeidet vi legger ned i Hestmanden er å kunne seile langs hele norskekyst­en og vise skipet fram for folket. Hun tilhører hele folket, nemlig. Og det var selveste Richard With, hurtigrute­nes far, som i sin tid kontrahert­e henne. I mange år gikk hun i fast rute langs nor-

skekysten og var i aktiv tjeneste helt fram til 1964. Men det var på naere nippet at hun ikke gikk ned under andre verdenskri­g. En gang tyske fly angrep en konvoi hun seilte i, kom et av dem så lavt inn over henne at både mastetopp og lanterner ble kuttet av og falt ned på dekk!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? «Nå går vi!» Og dermed legger Hestmanden fra kai ved Bredalshol­men. Kursen settes mot Risør og Konvoibyen.
FOTO: JACOB BUCHARD «Nå går vi!» Og dermed legger Hestmanden fra kai ved Bredalshol­men. Kursen settes mot Risør og Konvoibyen.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Svein Mosby er maskinist. I fjor endret han status fra ansatt til pensjonist, uten at det har hatt noe å si i arbeidshve­rdagen.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Svein Mosby er maskinist. I fjor endret han status fra ansatt til pensjonist, uten at det har hatt noe å si i arbeidshve­rdagen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kaptein Bård Rasmussen er lite opptatt av distinksjo­ner.
FOTO: JACOB BUCHARD Kaptein Bård Rasmussen er lite opptatt av distinksjo­ner.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Kathrine Høvding, for anledninge­n stuert, seilte med Hestmanden fra hun var fire år gammel i 1958. Svein Mosby i bakgrunnen.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Kathrine Høvding, for anledninge­n stuert, seilte med Hestmanden fra hun var fire år gammel i 1958. Svein Mosby i bakgrunnen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Her er DS Hestmanden på vei ut fra Bredalshol­men fredag. Maskinen sviver rytmisk og stødig, men et par manglende sertifikat­er gjør at hun må ha taubåthjel­p et bitte lite stykke. Deretter bar det mot Risør og Konvoibyen.
FOTO: JACOB BUCHARD Her er DS Hestmanden på vei ut fra Bredalshol­men fredag. Maskinen sviver rytmisk og stødig, men et par manglende sertifikat­er gjør at hun må ha taubåthjel­p et bitte lite stykke. Deretter bar det mot Risør og Konvoibyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway