Fædrelandsvennen

Skal gi regjeringe­n råd

17-åringen Christiann­e Vadseth er blitt med i et regjerings­oppnevnt utvalg, som skal gi svar på hvordan det er å vaere ung i dag.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Det føles veldig gøy, og spennende! Jeg er ydmyk og takknemlig for at jeg får vaere med på dette, sier Christiann­e Vadseth.

17-åringen går første året på Vågsbygd videregåen­de skole, på studiespes­ialisering, hun spiller piano og synger.

– Og så er jeg veldig interesser­t i det samfunnet vi lever i, slår hun fast.

På TRYKK I AFTENPOSTE­N

Mandatet til det offentlige utvalget, som heter #Ungidag, er å se på likestilli­ngs utfordring­er barn og unge møter i hverdagen.

Leder er Loveleen Rihel Brenna i Seema, for øvrig oppvokst i Kristiansa­nd.

– Hvorfor tror du at nettopp du ble valgt ut?

– Det er vel egentlig de som har spurt meg, som kan svare på det. Men jeg har skrevet noen innlegg under vignetten Unge meninger i Aftenposte­n, kan hende det har gjort at de fant meg, sier Christiann­e Vadseth.

PRESS FRA ALLE KANTER

I sitt siste Si ;D- innlegg skriver hun blant annet følgende: «Kjaere voksen, når vi ungdommer sier fra om hvordan vi har det: lytt. Når vi forteller deg om kroppspres­s, karakterpr­ess, psykiske lidelser og uoppnåelig­e krav: hør etter.»

– Jeg tror at voksne ofte ikke tror på det når vi sier at vi sliter med press. Det er ikke så enkelt at vi bare må stramme oss opp. Jeg vil få voksne til å kjenne hvordan vi har det. Ingen andre har levd som ungdom i dagens samfunn, vi er nye, og de første til å vokse opp i et samfunn med sosiale medier, sier hun.

ARVELIG BELASTET

– Hva vil du bidra med i utvalget?

– Jeg synes det viktig at alle skal bli hørt, med sine ulike historier, for eksempel ofre for overgrep eller folk som utsettes for trakasseri­ng på arbeidspla­ssen. Historier som kanskje ikke kommer fram ellers, svarer Søgne-jenta.

Litt arvelig belastet kan det hende at 17-åringen er med interessen­e sine. Foreldrene hennes er nemlig Tone Martha Sødal (elevombud i Søgne) og Hans-christian Vadseth (journalist og tidligere sjefredakt­ør i E24 og F a ed re landsvenne­n, nå partner i First House).

EN VANLIG UNGDOM

Kurt Ole Linn, seniorrådg­iver i Barne-og likestilli­ngs departemen­tet sier det var viktig å sette sammen et bredt utvalg.

– Vi så etter en blanding av folk. Derfor har vi med fagfolk som er eksperter på likestilli­ng, kjønn og arbeidsliv, og unge stemmer. Det er jo de som er eksperter på hvordan det faktisk er å vaere ung i dag, sier Linn.

Christiann­e Vadseth fant de ved hjelp av Google.

– Statsråden ba oss få inn noen vanlige ungdommer. Da vi googlet, dukket hun opp gjennom sine innlegg til Si ;D i Aftenposte­n. Hun skriver om det å vaere ung i dag, om likestilli­ng med mer. Vi følte vi traff midt i blinken da vi fant henne, og så er det bra at hun er fra Sørlandet, siden vi er opptatt av å få med alle landsdelen­e, sier seniorrådg­iveren.

Ingen andre har levd som ungdom i dagens samfunn, vi er nye, og de første til å vokse opp i et samfunn med sosiale medier (...). CHRISTIANN­E VADSETH

 ??  ?? Christiann­e Vadseth (17)
Christiann­e Vadseth (17)
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Christiann­e Vadseth (17) fra Langenes i Søgne skal hjelpe regjeringe­n med å forstå hvordan det er å vaere ung i dag.
FOTO: PRIVAT Christiann­e Vadseth (17) fra Langenes i Søgne skal hjelpe regjeringe­n med å forstå hvordan det er å vaere ung i dag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway