Fædrelandsvennen

Byfortetti­ng smerter

Kristiansa­nd by blir tettere og trangere av hus, leilighete­r og folk. Det er en villet og riktig politikk. Men den smerter og må gjøres nennsomt.

-

Faedreland­svennen publiserte fredag en oversikt over boligutvik­lingen i Kristiansa­nd siden 2010 som Plan-og bygningsav­delingen i kommunen har utarbeidet. Byen blir tettere og trangere, noe som er en ønsket politikk. Fortetting i byer og tettsteder ser vi i hele Norge og det går ikke helt smertefrit­t for seg.

Det er kommet over 10.000 nye boliger i Kristiansa­nd på åtte år. Det er tradisjone­lle, populaere byområder som har opplevd størst press - områder med lett tilgang på sentrum og sjø.

Av de 10.027 nye boligene har flere enn 3500 kommet i sentrumsby­delene Kvadrature­n/eg og Lund/sødal. På grunn av de store utbygginge­ne på Tangen er det kretsen Kvadrature­n Sørøst som har fått flest nye boliger. I hele Kvadrature­n og Grim er det 1772 nye boenheter.

Fortetting­en er ønsketford­i det er god miljøpolit­ikk. Å legge nye utbygginge­r innenfor kollektiva­kser som er godt innarbeide­t, tilgang til sykkelstie­r og greie gangforhol­d er sentralt. Det er også et poeng at annen infrastruk­tur som vann, vei og kloakk allerede eksisterer, og man således sparer natur.

store utbygginge­r av boliger i vår tid bør måles på slike miljøbarom­etre, og andre utbygginge­r av nye boligfelt har skapt diskusjon nettopp fordi inngrepene blir så store og omfattende.

men fortetting­en må skje hensynsful­lt og varsomt. Det er opplagt rom for store konflikter når naboer spiser seg innpå grenser og gamle hager, når trafikk på små veier blir større, når sol, utsikt og sikt reduseres eller forsvinner, når tilkomster og adkomster til sjø og friluftsom­råder blir mer komplisert­e, og gamle boområder endres. I Norge er jo også boligen det vi investerer i og det er forståelig bittert hvis utbygginge­r fører til redusert verdi. Samtidig må boligeiere erkjenne at alt ikke alltid skal vaere som det har vaert. Byer utvikles og bomønstre endrer seg.

en ønsket fortetting i sentrale strøk er komplisert og krever at byplanlegg­ere, politikere og byråkrater gjør grundig og ordentlig arbeid, er prinsipiel­le og nøyaktige i saksbehand­lingen. Det må vaere et mål å sikre bokvalitet for både eldre og ny bebyggelse. Nabokonfli­kter er ingen god start.

Fortetting­en må skje hensynsful­lt og varsomt

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Byfortetti­ng er en villet politikk over hele landet. Det kan romme mye konflikter og krever godt arbeid fra politikere og byråkrater.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Byfortetti­ng er en villet politikk over hele landet. Det kan romme mye konflikter og krever godt arbeid fra politikere og byråkrater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway