Fædrelandsvennen

Vil at Kristiansa­nd blir plastfri kommune

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Venstre vil ha bystyret med på at Kristiansa­nd blir en plastfri kommune.

– Kristiansa­nd var blant de aller første med forbud mot gassballon­ger. Vi går foran, og jeg tror det kan vaere god reklame for Kristiansa­nd om vi er et eksempel for andre kommuner i denne saken, sier nestleder Petter Benestad i byog miljøutval­get.

Fredag var Venstre-politikere­n sammen med et par andre partivenne­r ute i Randesunds skjaergård for å samle plastsøppe­l.

–ALLE Må MED

I løpet av en time hadde de samlet nok til å fylle en tilhenger, som de brukte på en stand om marin forsøpling i Markens lørdag – den nasjonale Strandrydd­edagen.

– Dette blir en dugnad der vi må ha med alle, også naeringsli­v og handelssta­nden. Kommunen må stille betingelse­r når den gjør innkjøp, barnehager og skoler må vaere med. Vi må legge en plan for å bli mest mulig plastfri, selv om vi aldri vil få det til hundre prosent, påpeker Benestad, som kommer med utspillet noen uker etter at partikolle­ga Petter N. Toldnaes gjorde det samme i Lillesand.

I bystyret 23. mai vil partiet fremme forslag om at det i løpet av 2018 legges fram en sak om Kristiansa­nd som «plastfri kommune».

– IKKE REALISTISK

Ikke alle mener det er en god idé.

– Jeg mener det ikke er realistisk. Alle vil jo plastforsø­pling til livs, det er universell politisk enighet om det. Men det må ikke bli en form for hysteri hvor man skal forby alt som heter plast, sier Stian Storbukås, Frp-gruppelede­r og leder av by- og miljøutval­get.

Han mener denne type forslag er forhastet og baerer preg av å skyte fra hofta.

– Vi kan godt gjøre radikale tiltak mot forsøpling, men da må vi vite at de virker. For eksempel har vi denne uka laert at papirposer gir større Co2utslipp enn plastposer, som generelt er et lite problem i Norge, sier Storbukås.

Venstre-forslaget kommer samtidig som bystyret vedtar Handlingsp­lan mot marin forsøpling og som en del av arbeidet med kommunens klimaog miljøstrat­egi.

Ifølge Strandrydd­edagens rapport består søppelet oftest av plastbiter, tau, drikkeflas­ker, isopor, strips og korker.

 ?? FOTO: DAG VIGE ?? I løpet av en time fredag ettermidda­g samlet Petter Benestad (V) og to partikolle­ger inn et lass plast fra strategisk­e steder i Randesund-skjaergård­en. Nå vil han at Kristiansa­nd skal kutte bruken av plast.
FOTO: DAG VIGE I løpet av en time fredag ettermidda­g samlet Petter Benestad (V) og to partikolle­ger inn et lass plast fra strategisk­e steder i Randesund-skjaergård­en. Nå vil han at Kristiansa­nd skal kutte bruken av plast.
 ?? FOTO: DAG VIGE ?? Litt av hvert, blant annet en gammel turnmatte, ble funnet i skjaergård­en fredag.
FOTO: DAG VIGE Litt av hvert, blant annet en gammel turnmatte, ble funnet i skjaergård­en fredag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway