Fædrelandsvennen

Klart for wifi-benker i Kvadrature­n

- VEGARD DAMSGAARD

To solcelledr­evne wifibenker settes ut i Kristiansa­nd sentrum, til en kostnad på drøyt 100.000 kroner.

– En veldig hyggelig sak, men en helt sinnssyk sum, uttalte Trond Blattmann (Ap) da byog miljøutval­get torsdag vedtok å anskaffe to wifi-benker fra to ulike leverandør­er.

Etter initiativ fra varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) ba bystyret i fjor om å få utredet muligheter og kostnader for benker med solcellepa­nel og gratis wifi i sentrum av Kristiansa­nd.

Parkvesene­t har allerede bestilt benkene, og setter dem ut i løpet av våren. Prisen er henholdsvi­s 55.000 og 49.000 kroner, noe Ap-representa­nten syntes var i overkant.

– GLADSAK

– Hvorfor har vi ikke wifi i hele byen? Med to benker, og når cruisebåte­n kommer inn, vil det stå 80 personer rundt hver av dem. Kanskje krasjer systemet fullstendi­g, det er fare for haerverk og andre ting. Vi vet hvordan verden fungerer, sa Trond Blattmann.

Likevel ble tiltaket enstemmig vedtatt, uten at andre i utvalget hadde saerlige innvending­er. Gladsak, mente de fleste.

– Jeg håper vi får en evaluering av hvor mange oppedager og nededager benkene har, sa Helene H. Knudsen (H).

– Mine folk, de unge, blir fryktelig glad for sånne typer benker. De har gjerne ikke nok mobildata, fordi foreldrene ikke har betalt for det, sa Hallvard Auestad, barn og unges representa­nt i utvalget.

– Det er vel en årsak til at foreldre ikke kjøper mer, repliserte Knudsen.

IKKE MARKENS

Når benkene er ankommet, innen kort tid, vil parkvesene­t sette dem ut på et par strategisk­e steder. De kan bli flyttet på senere.

– Det har vaert snakk om Bystranda og Nupen-anlegget. I Markens er det en del wifi-løsninger på utsiden av veggene, og ikke like stort behov, sier parksjef Aase Hørsdal til Faedreland­svennen.

Om benkene blir en suksess, kan man gå til anskaffels­e av flere. De skal etter planen stå ute i sommerhalv­året, og på lager om vinteren.

Benkene produseres i henholdsvi­s Nederland og Kroatia og får strøm via solcellepa­nel i sitteplate­n. De kan lade opp mobiltelef­oner både trådløst og via Usb-uttak.

Men framfor alt er de satt opp med trådløst internett som virker i en radius på 10– 20 meter, ved hjelp av modem med sim-kort. Benkene er dessuten opplyst om kvelden.

 ?? FOTO: STEORA ?? Denne benken befinner seg på flyplassen i Dubrovnik, Kroatia. Snart blir den å se i Kristiansa­nd sentrum.
FOTO: STEORA Denne benken befinner seg på flyplassen i Dubrovnik, Kroatia. Snart blir den å se i Kristiansa­nd sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway