Fædrelandsvennen

Hva hvis fastlegen ikke fantes?

Jeg liker ikke ordet fastlege. På meg virker ordet som om jeg er bundet til en pasient slik som husmennene var. Men ordet har festet seg. Og hva det er blitt, kan jeg gå med på. En lege som er der, blir der, og som følger deg og ditt, deg og dine.

- HOLGEIR SKJEIE fastlege, Bystranda Legesenter

De fleste ser jeg ikke ofte. De fleste er friske. Men alle blir syke. En gang i blant. Som regel ordnes det på fastlegeko­ntoret. Av og til må du på sykehuset, og jo eldre du blir, jo oftere må du dit. Men nitti prosent av alle vanlige, poliklinis­ke konsultasj­oner mellom befolkning­en og legene i det norske helsevesen foregår på fastlegeko­ntorene og på legevakten. Ti prosent på sykehusene og hos private spesialist­er. D et er fem tusen syv hundre av oss. Fjorten og et halvt tusen i spesialist­helsetjene­sten .Vier derfor sykemeldin­gene, for oppfølging­en, for trøsten og for forklaring­en når teknikken på sykehusene blir for mye. Vi er der for ungene dine, for de reseptene som ingen fikk med seg at du måtte ha og for den ekstra samtalen du trenger fordi vi kjenner deg. For dialogmøte­ne eldste sønnen hadde når han var både deprimert og sykmeldt. For graviditet­skontrolle­ne av etterslekt­a, for ryggsmerte­ne, for blodtrykke­t, for pustevansk­ene, for øyekatarre­n til barnebarne­t og for føflekken vi skjaerer bort på skiftestua. For morfinpump­a når det hele er over og det gjør vondt, og du skal gå verdig ut av livet.

Men noe har skjedd de siste årene. Arbeidsmen­gden vokser ukontrolle­rt. Fastlegene jobber nå i gjennomsni­tt 55,6 timer i uken, 25 prosent jobber mer enn 62 timer og 10 prosent mer enn 75 timer, ifølge Helsedirek­toratets undersøkel­seoverfast­legers arbeidsvil­kår 2017/2018. Og alle fastleger under 60 år har vaktplikt i Kristiansa­nd. Kveld, helg, høytid. Sam handlings reformen( S t. meld. nr. 47 (2008–2009)) var en god intensjon som i løpet av få år viste seg å vaere noe helt annet. Den var et forsøk fra Staten på å begrense galopperen­de utgiftsøkn­inger i spesialist­helsetjene­sten ved å overføre oppgaver fra sykehusene til prima er helsetjene­sten i kommunene.

Fra fastlegens ståsted var det en eneste stor overføring til oss av unødvendig­e rutineoppg­aver

Fastlegen har stått som en garantist for det egalitaere helsevesen.

sykehusene tidligere hadde gjort. Vi fikk ingen økonomisk, tidsmessig eller personellm­essig kompensasj­on. Pasientlis­tene forble like lange, arbeidsdag­ene enda lengre. T il de sykemeldte hos NAV skal det dokumenter­es og møtes i større og større grad. Fastlegen skal delta i tverrfagli­ge møter og ansvarsgru­pper for alle sine komplekse pasienter i kommunen. S åer det førerkorta­ttester, forsikring­ssaker, attførings­saker, verge saker, barneverns­saker, pleiesøkna­der, skoleattes­ter, skole f rava er s attester, legemiddel­lister. Dette er gode intensjone­r, men veien til helvete er som vi vet brolagt med de samme gode intensjone­ne. Lurer du på hvorfor det er ventetid til fastlegen? Eller telefonkø?

Fastlegeko­rpset forvitrer. Forgubbes. En altfor stor andel av oss naermer seg seksti eller er over det. Rekrutteri­ngen svikter radikalt hos de unge legene. Selv store byer som Kristiansa­nd sliter med å få søkere til gode stillinger. Det har blitt mindre lønnsomt å vaere fastlege kontra sykehusleg­e, det er blitt et hav av nye oppgaver og ansvar. Medisinstu­denter er smarte folk, de ser hvor vinden blåser og de søker ikke allmennmed­isin. Nesten ingen søker allmennmed­isin.

Det kan hende det er villet politikk. Fastlegene har vaert det norske helsevesen­sportvokte­rfora talle skal få det de trenger i et offentlig finansiert helsevesen, og de har tatt den oppgaven alvorlig. Vi fordeler og vi prioritere­r, uavhengig av lommebok. Sterke krefter ønsker privatiser­ing, forsikring­sbaserte løsninger, hvor den som har penger har krav. Fastlegen har stått som en garantist for det egalitaere helsevesen.

Helseminis­ter Bent Høie har sittet ved Kongens bord i snart fem år og bivånet forvitring­en av fastlegeor­dningen uten å løfte en finger. Kanskje det er de private løsningene som frister. Et offentlig fastlegeko­rps som svikter under vekten av alt de skal baere, er et godt argument for private helsetjene­ster.

Fastlegene er lut lei av arbeidsopp­gaver vi ikke har bedt om og som hindrer oss i å gjøre det vi skal gjøre. Vi er ikke sekretaere­r og ikke kontoriste­r, hverken for sykehusene, for NAV, for forsikring­sselskapen­e eller f orden saksskyld det kommunale byråkratie­t. Vier allmennmed­isinere på de premissene vårt eget fag, allmennmed­isin, hviler i.

Vi trenger vanlige arbeidstid­er, kortere pasientlis­ter og en stopp i overføring av unødvendig­e sekret a er oppgaver for spesialist­helsetjene­sten. Vi trenger tid til å møte våre pasienter i samtale, diagnostik­k og behandling. En åpen praksis – en doktor i naerheten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Helseminis­ter Bent Høie har sittet ved Kongens bord i snart fem år og bivånet forvitring­en av fastlegeor­dningen uten å løfte en finger, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Helseminis­ter Bent Høie har sittet ved Kongens bord i snart fem år og bivånet forvitring­en av fastlegeor­dningen uten å løfte en finger, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway