Fædrelandsvennen

Hvor er partiorgan­isasjonene til Ap og Høyre i Søgne-saken?

- TOR STÅLE STÅLESEN

I forrige kommunesty­re ble jeg svaert overrasket over MDGS representa­nt Monstad. Jeg kan ikke gjengi ordrett hva han sa, men min forståelse av hans utsagn var at han mente at det ikke var nødvendig med ekstern undersøkel­se av ordføreren.

Jeg oppfattet det slik at han mente at politikern­e selv kunne håndtere den saken. Han antydet vel at et formannska­p med en utvidelse av alle gruppelede­re kunne klare å håndtere saken – og han sa vel noe som kunne tyde på at han stilte seg til disposisjo­n for et slikt arbeid.

Jeg oppfattet det slik at han naermest mente at han kunne klare å få de øvrige politikern­e til å ta ansvar og løse saken. På bakgrunn av Monstads utspill blir det for meg naturlig å spørre ham konkret hva han mener er mulig? Av 27 representa­nter var det bare fem som kunne tenke seg en slik løsning, og det var Monstad pluss fire fra Frp. Har han virkelig tro på at politikere med en så klar agenda for å ødelegge for ordføreren skulle ha i seg en objektiv holdning til saken? Det må vel i så fall kalles å ha tro på noe uten å se fakta i saken – og faktaforho­ldene er nødvendige å ha med seg om man skal løse opp i noe.

Å ha sterk tro på seg selv er ikke noe minus i politikken, men jeg ser det slik at politikern­e kunne ha løst denne saken for lenge siden dersom det hadde vaert vilje til det. Det beklagelig­e er imidlertid at varaordfør­eren, med enkelte av sine partifelle­r og andre allierte, hele tiden har gjort alt for å få fokuset bort fra selve problemet – som er rådmannen og hans ledergrupp­e. Jeg har ikke tidligere hatt så stort fokus på andre enn rådmannen siden han sitter med det øverste lederansva­ret, men nå er det faktisk nødvendig å utfordre andre ledere og spørre dem om hva de egentlig mener om rådmannens styringsfo­rm.

At de ikke reagerer forstår jeg

❞ At de ikke reagerer forstår jeg ikke.

ikke. Det må jo vaere åpenbart for dem alle at det må vaere noe galt med selvinnsik­ten når en rettskraft­ig dom tilsideset­tes og det ikke utvises snev av vilje til å rydde opp.

Det er en kjent sak i nesten alt av organisasj­oner at ting håndteres slik lederen vil ha det. I noen tilfeller er det slik at ledere spiller på prinsippet om å la tilsatte få innflytels­e, vaere med på å påvirke for å nå gode resultater mv. I andre tilfeller er det slik at lederen velger ut sine støttespil­lere i ledergrupp­en, de som er mest lik han/henne selv, og på den måten skaffer seg en fullstendi­g kontroll og som oftest til slutt utvikler seg til å bli en frykt for makta. Det sistnevnte tror jeg er det som har fått utvikle seg i Søgne. Det er naerliggen­de for meg å tro at det ikke bare er rådmannen som er problemet. Det stikker dypere enn som så. Enhetslede­re, fagledere mv som ikke ser og heller ikke vil ta til orde for å følge opp en dom må, etter min mening, vaere rimelig godt involvert i sakshåndte­ringen og som heller ikke ønsker å få tingene opp til overflaten.

Saken er, etter min mening, så gjennomsyr­et av dårlige holdninger hos politikere, og jeg savner faktisk at partiorgan­isasjonene som sådan burde ha tatt tak. Nå er det i første omgang ordfører Hilde som får gjennomgå, men det bør bli lagt merke til at når det kan uttales fra administra­tivt hold at Hilde er den dårligste ordføreren de har hatt med å gjøre, med unntak av tidligere Åse Severinsen fra Høyre, så burde faktisk de berørte partiorgan­isasjonene ta tak og si fra at nå er det stopp. Jeg har personlig sendt en oppfordrin­g til Kristiansa­nd Ap og har et håp om at det følges opp med en kontakt til fylkespart­iet. Samtidig spør jeg meg om hvordan Høyre og fylkeslede­ren, Harald Furre, lar det passere at Åse Severinsen får en slik karakteris­tikk? Er det ikke mulig å forvente at nåvaerende ordfører i storkommun­en viser robusthete­n ved å gripe inn? Jeg forventer faktisk at begrepet robust i høyeste grad omfatter det å takle slike saker som dette.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Innsendere­n er kritisk til Yngve Monstads (MDG) opptreden i Søgne-saken.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Innsendere­n er kritisk til Yngve Monstads (MDG) opptreden i Søgne-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway