Fædrelandsvennen

Sørlandsny­hetene – LOL eller demokratis­k problem?

Den seneste tiden har den offentlige debatten på det blide Sørlandet blitt forpestet av en Facebook-side som kaller seg for Sørlandsny­hetene.

-

Kristiansa­nd har fått sitt helt eget Resett, hvor anonyme «redaktører» og «journalist­er» spyr ut konspirato­risk edder og galle mot enkeltpers­oner. Det hevdes at byen og landsdelen er gjennomsyr­et av kameraderi og korrupsjon.

Anklagene og de såkalte «nyhetene» sett i sammenheng med antallet følgere gir grunn til bekymring. Siden har i løpet av kort tid fått naermere 11 000 følgere – med andre ord en betydelig premisslev­erandør i ordskiftet. Sørlandsny­hetene er et sted der god, offentlig debatt drar for å dø. Når Sørlandsny­hetene velger å heve seg over Vaer Varsom-plakaten, blir det vårt ansvar å vaere ekstra varsomme lesere.

Slik vi ser det, fremstår Sørlandsny­hetene mer som nettrollin­g satt i system enn som en seriøs nettavis. Fordi «skribenten­e» er for feige til å stå fram så vet ikke de som blir angrepet hvem de blir angrepet av. Sørlandsny­hetene kaster fra seg alvorlige og grove anklager uten å måtte stå til ansvar for det. Det er feigt, og kan neppe kalles journalist­ikk.

Det slås stort opp i fete typer, og innleggene starter nesten alltid med overskrift­en «Sørlandsny­hetene avslører». Men det eneste de har «avslørt» er at de kan bruke diverse søkemotore­r til å finne offentlige dokument. «Congratula­tions, you have officially mastered Google.» lle opplysning­er om eiendomskj­øp og -salg og utbyggings­avtaler kan man enkelt søke opp, eller få tilgang til, ved å henvende seg til kommunen eller andre offentlige myndighete­r. Offentligh­etsloven gir innsynsret­t i offentlig virksomhet og dokumenter, såfremt de ikke er unntatt. Og prinsippet om meroffentl­ighet sikrer at norsk forvaltnin­g er transparen­t. Dersom det var slik at det foregikk utstrakt korrupsjon ville dette derfor vaert avslørt for lengst. Når ble det ulovlig å kjøpe leilighete­r, arbeide for bestemte politiske saker og ta del i byutviklin­g og samfunnsli­v?

Anklagene som rettes mot enkeltindi­vider, også personer som ikke kan sies å ha en spesielt offentlig rolle, er grove. Det kan ikke sees på som helt utelukket at en vedvarende svertekamp­anje på nett, til 11 000 personers forlystels­e, kan kvalifiser­e til å vaere

A

 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? Slik vi ser det, fremstår Sørlandsny­hetene mer som nettrollin­g satt i system enn som en seriøs nettavis, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: SKJERMDUMP Slik vi ser det, fremstår Sørlandsny­hetene mer som nettrollin­g satt i system enn som en seriøs nettavis, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway