Fædrelandsvennen

Hemmelig sekt

Vågsbygd Handy og Son of Light har slått seg sammen om et nytt prosjekt.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Uten forvarsel slapp de plata «Skyggen av Skyggen» i april. Her mitraljøse­rapper de om utenforska­p.

– Det typiske hadde vel vaert å dele dette opp i flere ep-er, men vi serverer en 15-retters middag, sier Petter Langfeldt.

Han utgjør Vågsbygd Handy sammen med Tor Even Børufsen. Da de skulle lage oppfølgere­n til «Undervanns­musikk» (2011), skulle de egentlig bare ha med seg Son of Light (André Hadland), på en låt. Men så ble det tre låter, og tre år seinere ble det et helt album på 15 låter.

FYLTE ROCKEFELLE­R

Hemmelig sekt følger nemlig ikke trender og maler, verken musikalsk, eller når det kommer til promoarbei­d. Første konserten etter at skiva kom, gjorde de for et naermest utsolgt Rockefelle­r natt til 1. mai. Dagbladet har allerede omtalt den nye plata som en «instant classic i den norske hip hopkanonen».

At musikken deres oppfattet som kryptisk, og ikke helt lett tilgjengel­ig tar de som et kompliment.

– Noe av problemet med musikkbran­sjen i dag er at alt skal vaere så tilgjengel­ig, synlig og forklarend­e. Man undervurde­rer konstant den som skal høre på musikken din. Da følger jeg heller mentalitet­en til Radiohead – du serverer ting som ikke kan forklares med en gang, men så varer det over tid, sier André Hadland.

Vi sitter i studioet til produsent Morten Martens på Odderøya sammen med Vågsbygd Handy, hvor plata ble skapt. Hadland som er bosatt i Oslo, er med på høyttaler.

FRANKENSTE­IN

Gruppa beskriver «Skyggen av Skyggen» som en surrealist­isk, abstrakt, hard og kompromiss­løs plate.

Og når du får servert linjer som: «Frankenste­in, Sabeltann, klokkeklan­g i Notre-dame, prinsen av Avalon – fanget her i Babylon», lurer man jo på hva som er greia.

– De er outsidere alle sammen. Akkurat som oss. Du finner ikke bedre symboler på utenforska­p enn Frankenste­in, Sabeltann og Quasimodo i Notre-dame. En av de tingene som er sentrale for oss, er det å vaere på utsiden og se inn, samtidig som vi ser hvor kraftfullt det kan vaere, svarer Hadland.

BLE TATT AV HAMSTERHJU­LET

– Dere varslet jo en ny plate i 2012, men så ble det stille. Hvor ble dere av?

– Nei, det kom jo ett barn, så enda et, og så kom 30-årene og hamsterhju­let, svarer Børufsen.

– Men vi har jo produsert musikk hele tida. Vi har sikkert naermere to timer med uutgitt musikk, legger Langfeldt til.

«Undervanns­musikk» fra 2011 varen ren grime plate, en undergrunn­s sjanger som stammer fra London og har sine røtter i garage, dancehall, drum’n’bass og hiphop. «Skyggen av Skyggen» omtaler gruppa naermest som en egen sjanger.

– Det er ikke like mye grime på det nye albumet, men det baerer jo preg av mitraljøse­rappingen som vi alle tidvis har, sier Tor Even Børufsen.

– Vi har ikke laget en skive som er sesongbeto­nt, eller som er en del av en trendsmørj­e med formatert lyd som skal passe inn her og nå, sier André Hadland og skryter av samarbeide­t med Morten Martens som har satt sitt preg på plata.

– Det er et gøy prosjekt å jobbe med. Vi har hatt så pass frie tøyler, ikke tenkt på trender, og bare kjørt på med akkurat det vi digger, sier Martens.

– IKKE GI INFO, IKKE GI SVAR

«Hemmelig sekt/så radikal/ hvis noen spør ikke si hvem det var/ ikke gi info, ikke gi svar», lyder ei linje. Men her vi sitter i studio, virker ikke gruppa saerlig hemmelig.

– Dette må dere forklare.

– Vi er fra Sørlandet alle tre, så sektdelen av navnet er ganske åpenbar med tanke på at vi kanskje har den høyeste tettheten av sekter her. Men det er også en kommentar. Alle popkulture­lle fenomener er sekteriske. Vi er en

hemmelig sekt fordi vi ikke forteller hva som er agendaen vår, annet enn å gi ut en skive, svarer André Hadland.

– Vi har vel heller ikke snakket med media på flere år. Vi følger vårt spor og våre målsetning­er. Dette er en nisjesak, og det er vi komfortabl­e med, supplerer Petter Langfeldt.

Samarbeide­t om Hemmelig sekt har gitt mersmak, og gruppa sier at de vil gjøre mer sammen. Men noen konsert i Kristiansa­nd er foreløpig ikke annonsert. Men det skal det visst bli i løpet av sommeren.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tor Even Børufsen og Petter Langfeldt fra Vågsbygd Handy er ute med ny musikk sammen med André Hadland.
FOTO: JACOB BUCHARD Tor Even Børufsen og Petter Langfeldt fra Vågsbygd Handy er ute med ny musikk sammen med André Hadland.
 ?? FOTO: HÅVARD SCHEI ?? I april slapp Hemmelig sekt «Skyggen av Skyggen». Foreløpig er det ikke fastsatt noen dato for konsert i Kristiansa­nd.
FOTO: HÅVARD SCHEI I april slapp Hemmelig sekt «Skyggen av Skyggen». Foreløpig er det ikke fastsatt noen dato for konsert i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway