Fædrelandsvennen

Uakseptabe­l vold mot laerere

Utdannings­etaten i Oslo la mandag fram en rapport om vold og trusler mot ansatte i skolen. Det finnes ikke sammenlign­bare tall for landet forøvrig. Det burde det gjøre.

-

Antallet tilfeller av vold og trusler øker voldsomt i Oslo-skolen. Funnene i denne ferske rapporten viser en negativ utvikling og forsterker bildet og inntrykket av en ungdomskul­tur med grupper som er mer utagerende.

Antallet «svaert alvorlige»

hendelser økte fra 167 i 2015 til 436 i fjor. Antallet «alvorlige» hendelser ble nesten tredoblet fra 425 i 2015 til 1219 i fjor. Antallet «lite alvorlige» hendelser økte fra 279 i 2015 til 1515 i fjor.

Grupper og skoler

med spesialund­ervisning står for en stor andel av hendelsene. Drøyt 1600 elever med spesialund­ervisning sto for like mange hendelser som knapt 88.000 elever med ordinaer undervisni­ng, har Aftenposte­n regnet ut. Også i våre skoler kan det finnes ansatte som føler seg maktesløse, rådville og kanskje redde. Fire episoder var

så alvorlige at det ble meldt til Arbeidstil­synet. Da ligger det i saken at det har medført skade, lengre eller midlertidi­g arbeidsudy­ktighet. 43 hendelser ble politianme­ldt.

Det er verd

å merke seg at rapporten viser at det er stort sett er få elever som klarer å skape disse situasjone­ne. I snitt en til tre elever per skole. Det skal altså ikke mange til for skape uro og frykt i undervisni­ngssituasj­onen.

Under pressekonf­eransen mandag

ble det presisert at det ikke finnes sammenlign­bare tall fra andre kommuner. Det burde det gjøre. Det kan hende at det er spesielle trekk ved Oslo som kan avvike fra andre byer eller regioner, men fra vår landsdel vet vi dessverre at Kristiansa­nd har hatt voldsutvik­ling i enkelte ungdomsmil­jøer. Også i våre skoler kan det finnes ansatte som føler seg maktesløse, rådville og kanskje redde for grenseløse og agerende ungdom med åpenbare og store problemer.

i oslo vurderer

de nå videre tiltak. Risikovurd­ering av elever, bistand fra andre etater, akuttplass på spesialsko­le, i tillegg til oppfølging av ansatte og elever som er utsatt for vold.

Vold mot laerere

og andre ansatte i skolen er uakseptabe­lt. Samfunnet må utvikle tiltak for å stanse slik adferd. Da må et første skritt vaere innhenting av kunnskap om hvor omfattende problemet er også utenfor Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway