Fædrelandsvennen

– Vi får en smak av sommer

- CHRISTINA ØSTTVEIT OG NTB

Meteorolog­ene varsler knallvaer på Sørlandet tirsdag og onsdag. Flere steder kan temperatur­en komme opp på 20-tallet.

– Tirsdag morgen er det mulighet for tåke, men den forsvinner fort. Det blir mye sol og lite skyer, sier vakthavend­e meteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorolog­isk institutt.

Mandag ettermidda­g ble det målt 16 grader ved målestasjo­nen på Kjevik.

– Både tirsdag og onsdag kan temperatur­en komme opp mot 20 grader, kanskje over også enkelte steder, sier Mjelstad, som likevel har en dårlig nyhet for Kristi himmelfart­sdag:

– Torsdag blir en grå dag, og det kan komme en god del nedbør. Det blir ikke veldig kaldt, men en god del kjøligere enn onsdagen, sier meteorolog­en.

Selv ikke i Tromsø kan folk rydde bort snøskuffa. Mandag kunne Meteorolog­isk institutt melde om at den berømte målestaven utenfor kontrollst­asjonen i Tromsø sto på bar bakke.

– Blir det 25 grader i Sør-norge eller Trøndelag i morgen? Vi følger nøye med på hvem som går av med seieren for landets første høysommerd­ag, skrev meteorolog­ene på Twitter mandag.

Med godvaeret skjer også andre ting. Mandag og tirsdag varsles det ekstrem spredning av bjørkepoll­en på Østlandet. Også nedover Sørlandet og kysten opp mot Sogn og Fjordane ventes det kraftig spredning.

– De som ikke er allergiske kan også få reaksjoner når det er så mye pollen i luften. Det kan på mange måter sammenlign­es med støv i luften. Man kan oppleve at man få symptomer, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Lene Gunvaldsen i Norges Astma- og allergifor­bund til Nettavisen.

Hun sier de ekstreme mengdene nå kan forklares med sen vår og at det dermed er veldig store mengder pollen på en gang når varmen kommer. For allergiker­e kan det bli voldsomt de naermeste dagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway