Fædrelandsvennen

Vil gi fiskebåt til Gaza-fiskere

- TARJEI LEER-SALVESEN

Gerd von der Lippe og andre aktivister håper de kan gi fiskebåten Kårstein til fiskere i Gaza.

– I år reiser for første gang en egen norsk båt i solidarite­tskonvoi til Gaza, proklamert­e Gerd von der Lippe på et arrangemen­t da fiskebåten Kårstein var på besøk i Kristiansa­nd søndag.

Sjansen for at de når frem til Gaza er imidlertid ikke stor. Den israelske marinen har i mange år blokkert grensen mot Gaza, også til sjøs.

Palestiner­ne som lever inne på Gaza-stripen kan ikke drive med selvstendi­g utenriksha­ndel. De er prisgitt hva som kommer over grensen fra Egypt, gjerne smuglet via tunneler, eller med lastebil via Israel.

Befolkning­en på Gaza nektes å ha både flyplass og havn under egen kontroll. Israelerne­s begrunnels­e for blokaden er terrorfare og rakettangr­ep fra grupper på Gaza.

Resultatet av politikken er mangel på en rekke varer og en sterk begrensnin­g i bevegelses­friheten til befolkning­en. Både aktivister og politikere bruker ord som «fengsel» om hele Gazastripe­n. Hamas kontroller­er området på bakken. Israel kontroller­er grensen.

Kristiansa­nd har spilt en spesiell rolle i forhold til sjøblokade­n av Gaza. Alle Israels tre første ubåter ble testet og sertifiser­t mens de brukte Marvika-basen etter avtale med et tysk verft. UD satte til slutt en stopper for bruk av Kristiansa­nd til dette formålet.

FISKERNE SPERRES INNE

Stuert ombord er Jan Petter Hammervold, bosatt i Lillehamme­r. Han har nettopp utgitt boka «Fiskerne i Gaza». Og målet med denne båtens reise er primaert å vise solidarite­t med fiskerne som på grunn av sjøblokade­n nektes å gå ut til fiskebanke­ne som ligger 7–9 nautiske mil fra stranda.

– De får bare gå seks nautiske mil ut. Av og til så lite som tre, sier Torstein Dahle, tidligere Rvleder og nå aktivist i Ship to Gaza Norge.

Marinen skyter etter fiskebåter som går lengre ut enn marinen tillater.

Det var ikke bare norske aktivister ved fiskebåten Kårstein på Kai 6 på søndag. En gruppe Kristiansa­nd-bosatte palestiner­e var også der.

– Vi bidrar med vakthold rundt skuta, og vi serverer mat til mannskapet, sier Ashraf Abu Seria i Palestinsk forening.

En av aktivisten­e er israelsk statsborge­r og jøde.

– Det er viktig for alle i Israel og Palestina, for hele regionen, at vi finner en bedre løsning på problemene i Gaza enn å bare stenge folk inne og la dem lide. Jeg håper vi kommer frem til Gaza og får vist dem vår solidarite­t og gitt dem varer og denne båten, sier Zohar Chamberlai­n Regev.

– PIRATVIRKS­OMHET

Matrosen er dansk, men bosatt i Bergen og bystyrepol­itiker for SV. Han heter Mikkel Grüner.

– Er du ikke bekymret for sikkerhete­n? spør Faedreland­svennen med referanse til skytingen mot konvoien i 2010, da flere aktivister ble drept i sammenstøt med den israelske marinen.

– For øyeblikket tenker jeg mest på sikkerhete­n på farten sørover. Vi må ta det også seriøst og har en gammel båt vi må passe godt på. Men hvis den israelske marinen virkelig stopper oss i internasjo­nalt farvann, slik de har gjort noen ganger før, vil jeg anse det som piratvirks­omhet, sier han.

Og legger vekt på at skipet er sivilt og frakter ubevaepned­e aktivister med sivile varer.

Israelerne mener på sin side at de har rett til å stoppe ethvert skip på vei til Gaza og ta lasten over land via Israel, for å hindre smugling av våpen og andre varer av militaer betydning.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Den norske fiskebåten Kårstein, som nå gis navnet Al Awda på arabisk, skal etter planen gis bort til fiskere i Gaza som en solidarite­tshandling fra norske aktivister. Men sjansen for at den blir stoppet av den israelske marinen før den når frem, er stor.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Den norske fiskebåten Kårstein, som nå gis navnet Al Awda på arabisk, skal etter planen gis bort til fiskere i Gaza som en solidarite­tshandling fra norske aktivister. Men sjansen for at den blir stoppet av den israelske marinen før den når frem, er stor.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Gerd von der Lippe skal vaere med på siste etappe av ferden mot Gaza. Hun er professor emeritus i idrettssos­iologi i Bø, og opprinneli­g fra Kristiansa­nd. Søndag var hun i hjembyen for å se på båten og besøke familie før hun skal om bord om noen uker.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Gerd von der Lippe skal vaere med på siste etappe av ferden mot Gaza. Hun er professor emeritus i idrettssos­iologi i Bø, og opprinneli­g fra Kristiansa­nd. Søndag var hun i hjembyen for å se på båten og besøke familie før hun skal om bord om noen uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway