Fædrelandsvennen

Hvem er redde for hvem?

Donald Trump har varslet en avgjørelse vedrørende USAS støtte til FNS atomavtale med Iran i løpet av denne uka. Her forklarer vi hva som står på spill.

-

Ifølge vestlige etterretni­ngstjenest­er og Det internasjo­nale atomenergi­byrået (IAEA) har Iran i en årrekke skjult utviklinge­n av atomteknol­ogi som kan brukes til både atomkraftv­erk og atomvåpen.

Iran har hele tiden avvist at landet har ambisjoner om å utvikle atomvåpen.

IAEA har imidlertid anklaget det iranske prestestyr­et for å skjule både sine intensjone­r og avanserte atomanlegg.

USA mener at Iran er ett år unna å vaere i stand til å produsere et atomvåpen.

I Midtøsten har saerlig Israel og Saudi-arabia – hvor sistnevnte er Irans rival som muslimsk stormakt i Midtøsten – advart mot at Iran forsøker å tilegne seg muligheten til å bygge atomvåpen.

Israel og det saudiske kongehuset har sammen med USA truet med å ødelegge iranske atomanlegg.

Før den islamske revolusjon­en i 1979 var Iran og Israel allierte. I dag avviser Iran å anerkjenne Israel, som oppfatter prestestyr­et i Teheran som sin største strategisk­e trussel. av anriket uran med 98 prosent, og at antallet sentrifuge­r til anrikelse av uran begrenses med to tredeler i 13 år. Samtidig får IAEA adgang til å inspisere Irans forskjelli­ge atomanlegg.

IAEA har hittil gått god for at Iran har overholdt avtalen med få og kun mindre avvik. Opphevelse­n av Fn-sanksjonen­e har tiltrukket en lang rekke investorer fra vestlige land, Russland og Kina til Iran.

USA har oppretthol­dt sine egne sanksjoner, blant annet mot Irans revolusjon­sgarde. Det amerikansk­e banksystem­et boikotter også fortsatt samarbeid med Iran. Det har ført til at mange internasjo­nale selskaper ikke samhandler med Iran.

Når atomavtale­n utløper står Iran fritt til å anrike uran og fortsette utviklinge­n av sitt atomprogra­m. mot egen posisjon i Midtøsten.

Det saudiske kongehuset og Iran har bevaepnet og finansiert hver sine partnere i konflikten­e i Syria og Jemen. Iran har også militser i Irak.

I Israel ser man på de iranske basene i Syria, som er utstyrt med missiler, som en eksistensi­ell trussel som kan treffe sentrale mål i Israel. potensial er kjent.

Israel har aldri offisielt bekreftet at det har atomvåpen, men har antakelig hatt det helt siden 1979.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? President Donald Trump truer med å trekke seg ut av atomavtale­n med Iran fordi han mener den ikke begrenser Irans atomprogra­m nok.
FOTO: AP/NTB SCANPIX President Donald Trump truer med å trekke seg ut av atomavtale­n med Iran fordi han mener den ikke begrenser Irans atomprogra­m nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway