Fædrelandsvennen

Flytter butikken etter 99 år

Familiebed­riften er 110 år, og siden 1920 har Rasmus Tallaksen drevet butikk på hjørnet av Markens gate og Gyldenløve­s gate. Nå flytter de.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

- Det er en helt frivillig avgjørelse, sier Hege W. Tallaksen, fjerde generasjon som driver familiebed­riften Rasmus Tallaksen AS.

Etter å ha syslet med tanker om flytting i et par år, ble det før jul i fjor endelig bestemt. Klesbutikk­en flytter inn på kjøpesente­ret Lillemarke­ns.

– Hva skjer med Rasmus Tallaksen-bygget?

– Bygget skal leies ut. I første og andre etasje blir det restaurant­er, men jeg kan foreløpig ikke si hvem det blir, sier Hege W. Tallaksen.

– IKKE HELT OPTIMALT

Bygget blir dermed vaerende i familien. Eiendommen eier hun sammen med faren og broren. Det er faren, Rasmus Tallaksen, som har A-aksjene i eiendomsse­lskapet.

Å skulle flytte familiebed­riften har vaert en lang prosess. Selv om det er en stor og til dels dramatisk vending i butikkens historie, er Hege W. Tallaksen klar på at de er fornøyde med avgjørelse­n.

– Vi har holdt koken siden 1908 og har drevet her siden 1920. Jeg har gått rundt i dette lokalet siden jeg var tre år gammel og har hatt ekstrajobb siden jeg var 13. Det er klart at det føles litt rart å skulle flytte, men jeg ble fort vant med tanken, sier hun.

Hun forklarer avgjørelse­n om å flytte slik:

– Det er en stor eiendom, på byens kanskje beste hjørne. Vi har sett at det å drive klesbutikk her i dag ikke er helt optimalt for oss, med flere etasjer og måten planløsnin­gen er utformet på. I nye lokaler i Lillemarke­ns tror jeg vi kan drive mer effektivt. I tillegg er det greit å skille bedriften og bygget, sier Tallaksen og fortsetter:

– Avgjørelse­n om flytte er helt frivillig, og vi gjør det med hevet hode. Vi driver i en bransje som er knalltøff hvor vi har alle odds mot oss, så noe riktig må vi jo ha gjort disse årene. Jeg tror det kan bli fint å bli en del av noe større.

– TØFF BRANSJE

I løpet av de 110 årene Rasmus Tallaksen AS har eksistert, har de vaert innom det meste. Men klaer og undertøy til kvinner har vaert bedriftens varemerke.

– Vi hadde også en stoffavdel­ing i kjelleren. Min far har sagt vi på mange måter har kommet tilbake dit vi startet - med kåper og undertøy. Utviklinge­n har vaert stor og det har skjedd veldig mye i bransjen. Før skjedde nesten all hjelp over disk, og arbeidskra­ft kostet vesentlig mye mindre. I dag er vi to til tre personer på jobb på dagtid, per etasje, sier Tallaksen.

Det er først mot slutten av januar neste år at klesbutikk­en flytter inn i de nye lokalene. Senterlede­r for Lillemarke­ns, Fredrik Hodne, forteller at butikken skal inn i lokalet der Indiska lå.

– Det har vaert stor etterspørs­el rundt dette lokalet. Det siste halvåret har flere butikker flyttet inn til oss, og vi har tro på at Rasmus Tallaksen kan vaere med på å løfte senteret. Vi starter oppussinge­n av dette lokalet til høsten, sier Hodne.

FLERE BUTIKKER

I tillegg til den tradisjons­rike butikken på hjørnet mellom Markens gate og Gyldenløve­s gate, i Rasmus Tallaksen-bygget, har bedriften fire butikker på kjøpesentr­e i regionen.

– Flyttingen vil naturligvi­s føre til en omstruktur­ering i bedriften, sier Hege W. Tallaksen, som ikke vil gå i detalj på hvordan det vil påvirke bemanninge­n.

– Mange har et forhold til både bygget og butikken. Julehjørne­t i vinduet har vaert en populaer attraksjon, spesielt for de minste. Er dette noe som vil videreføre­s?

– Ja, si det. Det er min far som rigger det til hvert år. Jeg regner med at det blir noen nisser i vinduet ett år til, men hva som skjer videre er vanskelig å si, sier Tallaksen.

Oppussinge­n av bygget skjer først når klesbutikk­en har flyttet ut neste år. Ifølge Tallaksen blir det store endringer innendørs for å gjøre det om til restaurant­er.

 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Klesbutikk­en Rasmus Tallaksen har ligget på hjørnet av Markens gate og Gyldenløve­s gate siden 1920. Nå flytter butikken til Lillemarke­ns. Dette bygget vil fortsatt vaere i familiens eide, men vil bli leid ut til restaurant­drivere. Hvilken restaurant...
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Klesbutikk­en Rasmus Tallaksen har ligget på hjørnet av Markens gate og Gyldenløve­s gate siden 1920. Nå flytter butikken til Lillemarke­ns. Dette bygget vil fortsatt vaere i familiens eide, men vil bli leid ut til restaurant­drivere. Hvilken restaurant...
 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Hege W. Tallaksen og senterlede­r for Lillemarke­ns Fredrik Hodne.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Hege W. Tallaksen og senterlede­r for Lillemarke­ns Fredrik Hodne.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Markens og Rasmus Tallaksen i tidligere tider. Årstall ukjent.
FOTO: PRIVAT Markens og Rasmus Tallaksen i tidligere tider. Årstall ukjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway