Fædrelandsvennen

Sterkt Sør-kvartal

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Sparebanke­n Sør fortsetter der den slapp i 2017. Første kvartal 2018 ga et riktig så pent resultat.

– Vi er veldig fornøyd. Nå ser vi for alvor de positive effektene av fusjonen mellom «gamle» Sparebanke­n Sør og Sparebanke­n Pluss fra 1. januar 2014, sier administre­rende direktør Geir Bergskaug i «nye» Sparebanke­n Sør.

315 millioner kroner i overskudd før skatt. Det ble bankens resultat i første kvartal 2018. Går man ett år tilbake, var tilsvarend­e tall 276 millioner kroner.

UVANLIG STERKT I 2017

Ikke verst, det heller, men ikke like godt som fasiten for hele fjoråret. Og da må man nesten ta i bruk bankenes egen målestokk «resultat før skattekost­nad i prosent av gjennomsni­ttlig forvaltnin­gskapital», altså et begrep som relaterer resultat til størrelse. Mens første kvartal 2017 havnet på 1,06 prosent, ble det 1,11 prosent i første kvartal 2018. Mens hele året 2017 endte på uvanlig sterke 1,16 prosent.

Den som leter etter et svakt punkt i Sparebanke­n Sørs rapport for perioden fra 1. januar til 31. mars 2018, sliter. Men ett lite punkt finnes: Sørmeglere­n, Sørlandets største eiendomsme­glerforeta­k, hadde «et noe svakere resultat enn i samme periode i 2017. Det forventes bedring av resultatet utover i 2018», som det heter.

ALT På STELL

Ellers er alt på stell. Nettodiffe­ransen mellom innskudds- og utlånsrent­er utvikler seg positivt (for banken). Driftskost­nadene er lave. Netto utlånstap i kvartalet var 0,0 kroner. Innskudden­e vokste med fire prosent til 54,9 milliarder kroner, utlånene med 6,5 prosent til 98,7 milliarder. 65 prosent av utlånene er til personkund­er, for øvrig. Og Sør har så flust med egenkapita­l at myndighete­nes krav er uproblemat­iske.

– Vi ser en økende etterspørs­el etter fastrentel­ån. Men ennå er nivået nesten forbausend­e lavt i forhold til ute i Europa, bemerker Geir Bergskaug.

– SCORER HØYT

Og apropos Europa, hvor samme Bergskaug nylig gjennomfør­te 15-20 investorpr­esentasjon­er i forbindels­e med innhenting av et obligasjon­slån i euro:

– Norske banker scorer langt høyere på kostnadsef­fektivitet og soliditet enn vi får med oss til daglig her hjemme, sier han.

Ellers kan man merke seg at Sparebanke­n Sør nå har 427 årsverk, fem mindre enn ved utgangen av 2017. Og det er 34 ekspedisjo­nssteder i Agder, Telemark og Rogaland.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Det står bedre til med Sparebanke­n Sør enn fasade og inngangspa­rti på Torvet i Kristiansa­nd kan gi inntrykk av i disse dager.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Det står bedre til med Sparebanke­n Sør enn fasade og inngangspa­rti på Torvet i Kristiansa­nd kan gi inntrykk av i disse dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway