Fædrelandsvennen

Kommentar til Hallvard Hagelia

- TORSTEIN KRISTENSEN

Viser til ditt innlegg «Det gamle testamente­t ut av Bibelen?» – 30. april.

●●I stykket redegjør du for hvordan boksamling­en på 66 skrifter ble satt sammen til det vi i dag kaller Bibelen.

Du viser ingen forståelse for mitt hjertesukk i avisen 23. april om å kanskje tenke litt i nye baner. Jeg synes det er litt trist at det bare er overskrift­en du hegner deg opp i – og ikke stykkets innhold. Du skriver at jeg vil ha hele Det gamle testamente­t (GT) ut av Bibelen. Jeg understrek­et at f.eks. skapelsesb­eretningen, fortelling­en om de ti bud og profetiene om Jesu komme – burde vaere med. Det er jo dette du i din artikkel kaller å luke, klippe og lime. Hvordan kan disse to utsagnene harmonere?

Du skriver videre at det finnes bibelutgav­er uten GT – bare det nye testamente­t (NT). Samtidig viser du til salige Augustin som har sagt at NT er skjult i GT, og GT er åpenbart i NT. Du sier: «Om vi skulle kutte ut GT, ville det vaere som å fjerne en stamme fra roten». Hvorfor fikk jeg da NT i gave fra kirken til konfirmasj­onen – og ikke hele Bibelen?

Beklager, professor eremitus, jeg tror ikke du helt har forstått hvorfor jeg skrev mitt innlegg på Bokdagen. I de to siste avsnittene vil du finne mine motiver:

I kristendom­men bør Jesus Kristus vaere det absolutt viktigste, selve hovedperso­nen! Krangelen mellom de som tar hvert ord i Bibelen bokstaveli­g – og de liberale – virker lite konstrukti­v for oss vanlige folk. Muhammad var et menneske, mens Jesus var både menneske og Gud. Det burde kanskje gi dobbelt grunn til at Kristus er den sentrale i Bibelen, slik Muhammad er det i Koranen. Jeg registrere­r at du i din artikkel ikke nevner Jesus med et eneste ord. Det skuffer meg stort!

Din begeistrin­g for GT respektere­r jeg fullt ut. At du bl.a. ser historiske og litteraere verdier som tilsier at GT skal utgjøre to tredeler av vår kristne Bibel, tar jeg til etterretni­ng. Men da bør du også prøve å forstå at jeg synes det er litt rart at GT – dvs. jødedommen­s, «bibel» – skal få så stor plass. De kristne brøt jo med jødedommen i det første århundre.

Du skriver at ofte må det solid teologisk bearbeidin­g til. Selv er jeg en enkel sjel fra landet uten religiøs kompetanse. Jeg trøster meg med noe jeg har hørt en gang: Jesu budskap er så enkelt at selv ikke er dåre skal fare vill! Jeg kan røpe for deg at forhåpning­ene mine ikke er så store om at forslaget mitt vil føre til noen endring av Bibelens sammensetn­ing. Det går vel med det som det oftest gikk med Jan Teigen i MGP: 0 poeng!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway