Fædrelandsvennen

Søppeldugn­ad gir resultater

- OLA ELVESTUEN (V) klima- og miljøminis­ter

Over 100 000 mennesker deltok på strandrydd­ing forrige uke. Dugnaden er avgjørende for å rydde opp i gammelt søppel. Den viktigste oppgaven fremover er å sørge for at mer plast ikke finner veien til naturen.

Det hjelper å rydde. Det blir triveliger­e å ferdes ute, og aller viktigst er det bra for dyr og fugler. De vikler seg inn i garn og tau, og fisk spiser plast i den tro at det er mat. Regjeringe­n har i år satt av 80 millioner til tiltak for å rydde opp marint avfall og hindre at det oppstår. Bevilgning­en er tidoblet på tre år og sikrer i dag støtte til over 70 prosjekter over hele landet. Pengene går til alt fra kartleggin­g av havbunn og rydding av strender, til miljøvennl­ig båtvasking for å unngå plastbaser­t bunnstoff.

Men skal vi løse plastprobl­emet, må vi også ta problemet ved roten. Vi må få en slutt på at plasten havner i naturen i første omgang. I Norge burde det vaere enkelt. Det er allerede forbudt å kaste søppel i naturen og vi har et av verdens beste retur- og avfallssys­temer. Likevel flyter det med gamle garnrester, flasker, isoporkass­er i norsk natur. Noe er mange år gammelt, og noe kommer fra vårens første pikniktur i fjaerestei­nene. En del av løsningen er at vi alle skjerper oss. Det må bli slutt på å kaste avfall i naturen, det vaere seg en sigarettst­ump, sjokoladep­apir, et fiskesnøre eller q-tips – til og med kontaktlin­ser finner veien til sjøen hvis de ikke kastes i søppeldunk­en.

Vi må også unngå ny forsøpling og spredning av mikroplast. Regjeringe­n har satt i verk og planlegger en rekke nye tiltak. For eksempel kan du nå få penger når du leverer inn utrangerte småbåter.

Miljødirek­toratet ser også på hvordan vi kan vaske veiene for å fange opp mikroplast som slites av bildekkene havner ut i naturen.

Vi jobber med en ordning der produsente­r og importører av utstyr i fiskeri- og oppdrettsn­aeringen må ta ansvar for produktene i hele livsløpet, for å unngå at de ender i havet. Før neste fotballses­ong skal også nye regler vaere på plass for å hindre at gummigranu­lat fra kunstgress­baner havner i naturen.

Det er den unødvendig­e plasten vi må bli kvitt. Jeg har derfor tatt initiativ til et samarbeid med de bransjene som i dag bruker mye plast. Målet er at butikker og handel skal forplikte seg til å kvitte seg med den plasten som ikke trengs, det vaere seg sugerør eller dobbel emballasje. Etter det første møtet kan jeg bekrefte at samtlige aktører ønsker å bidra, og at mange allerede er i gang.

Det aller viktigste er å få med resten av verden. Internasjo­nalt samarbeid er avgjørende, og Norge har satt saken høyt på den internasjo­nale dagsordene­n. Etter forslag fra Norge sluttet FNS miljøforsa­mling seg før årsskiftet til en visjon om at det ikke lenger skal tilføres plast i havet.

Med engasjemen­tet og innsatsen jeg ser, både hos folk og naeringsli­v, er jeg overbevist om at vi sammen kan vinne kampen mot plast i havet. Det er summen av små og store tiltak som skal til.

Det er den unødvendig­e plasten vi må bli kvitt.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Det er summen av små og store tiltak som skal til, skriver statsråden. Bildet er fra Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd.
FOTO: ERLEND OLSBU Det er summen av små og store tiltak som skal til, skriver statsråden. Bildet er fra Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway