Fædrelandsvennen

Trump – en bølle med gode intensjone­r?

- FREDRIK T. ELVATUN

For oss i Norge høres det nok absurd ut at den amerikansk­e presidente­n nylig fikk en positiv oppslutnin­g i folket på over 50% i en meningsmål­ing, ifølge Daily Mail.

●●Dette er høyere enn hva Obama hadde på samme tid. Riktignok kom Trump sin valgseier som enn stor bombe for oss i Norge, så hva vet vi? Imidlertid, hvorfor er det så mange amerikaner­e som er fornøyd med han? Kan det vaere fordi økonomien har fått et solid byks? Eller kan det vaere det at jobbmuligh­etene har økt? Dette har resultert i at flere afroamerik­anere er i jobb nå enn noensinne tidligere, som er i sterk kontrast til hvordan det var under Obama. Ikke verst for en angivelig rasist. Andelen i samme minoritets­gruppe som støtter Trump ekspandere­r betrakteli­g, blant annet fordi de ikke lenger kjøper demokraten­es ensidige hets av presidente­n, eller forsøk på å blåse opp hver eneste skrape til å bety riksrett.

Skattekutt som gir romsligere privatøkon­omi til mellomklas­sen, mens han selv raser på rikinglist­ene, kan vel heller ikke skade på popularite­ten? Hva med nedkjempel­sen av IS sammen med Russland? At han vant handelskri­gen med Kina må vel også bety noe? Eller kan det vaere fordi at han har gått til frontalang­rep på menneskeha­ndel, og har erklaert at det er en nasjonal krise fordi det er så utbredt? Ferske tall for 2017 viser en massiv økning av arresterte overgriper­e i USA, herunder verste tenkelige sort.

Og nå har administra­sjonen ved å utøve press og samarbeid med Kina, en gyllen mulighet til å nøytralise­re atomtrusse­len fra Koreahalvø­ya. Så noen den komme? I Norge kan man naermest ikke nevne et godt ord om Trump, uten å bli nedhøvlet av krass retorikk. En retorikk som stort sett alltid handler om vaeremåten hans og ikke politiske resultater. For verden og for han selv hadde det vaert en stor fordel om han hadde skrudd opp anstendigh­eten sin, og ikke bare en smule. Samtidig, Obama med sin sjarm og «riktige» fremtoning er selv i dag generelt godt ansett fordi om han var den mest krigerske presidente­n historien har sett. Politikken hans bidro, mer enn noe, til å til å sende Libya og Syria tilbake til steinalder­en, som videre var opphavet til de påfølgende flyktnings­trømmene til Europa. Dette ved blant annet å støtte opprørsgru­pper i regionen som resulterte i oppblomstr­ingen av radikale IS og Al-qaida. En hån til fredsprise­n han vant!

At Obama fremdeles har en så god anseelse etter krigsherji­ngene han etterlot, er et paradoks og et eksempel på en naermest blåøyd beundring, som kun kan begripes når fokuset på fremtoning og politisk korrekthet­er synes å trumfe alt annet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway