Fædrelandsvennen

Drepte en nordmann Mormonkirk­ens grunnlegge­r?

- TORBJØRN GREIPSLAND

Forestilli­ngen «Book of Mormon» vekker interesse og begeistrin­g også i Kristiansa­nd.

●●Går vil bevegelsen­s tidlige historie, har trolig en norsk utflytter spilt en vel så dramatisk rolle som de som nå opptrer.

Det vakte mye oppmerksom­het og også mye motstand da Mormonkirk­ens grunnlegge­r Joseph Smith kunngjorde laeresetni­ngen om at en mormon kunne ha flere koner som på muslimsk vis. Trolig mer populaert blant mennene enn kvinnene, men ikke blant menn som påstod Smith hadde fridd til konene deres. Smith ble etterforsk­et for polygami og flere kriminelle forhold.

En avis i byen Warsaw i Illinois, naer der Smith bodde, hadde i 1844 skrevet svaert kritisk om Smith. Og Smith, som var byens ordfører og dessuten presidentk­andidat, befalte politiet å ødelegge avispresse­n. Da gikk eierne av avispresse­n sammen med Smiths fiender og fikk Smith arrestert og satt i fengsel i Carthage. Mens han satt fengslet, brøt en gjeng forkledde menn seg inn og skjøt Smith og broren hans Hyrum.

Om dette skriver Rikard Berge i bygdeboka Vinje og Rauland, 1944. Han refererer til Aslak Bekkhus, som skrev fra det norske området Koskhonong i Wisconsin: «Folkesvarm­en storma fengslet jonsokbil i 1844, og Joseph Smith vart skoten med same han vilde røme ut eit vindauge. Den som gav honom kula var vinbyggjen Hallvord Aslaksson Kostveit.»

En henvendels­e til Mormonkirk­ens pressesent­er i Salt Lake City for en tid tilbake med spørsmål om de vet navnene på dem som stormet fengslet, har ikke noe resultat.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway