Fædrelandsvennen

Fake news is coming to town

Den makedonisk­e småbyen Veles ble etter valget av Donald Trump verdensber­ømt for sin rolle i den amerikansk­e valgkampen.

- BERNT H. UTNE Pensjonert Kommandørk­aptein

Så vel BBC som andre større europeiske og amerikansk­e medier har i flere reportasje­r berettet om hvordan en kreativ gruppe unge internetta­ktivister fra nettopp denne byen utnyttet sosiale medier til å spe på egen inntekt.

Ungdommene oppdaget at hvis de kunne spre nyheter som tilhengere av de ulike presidentk­andidatene følte støttet egen kandidat, fikk de andel av reklameinn­tektene fra de internetts­idene som ble videresend­t. Med dårlig skjult stolthet fortalte en av aktivisten­e tysk TV bakgrunnen for «nyheten» om at paven hadde velsignet valgkampen til Trump. Den hadde slått saerlig godt an blant Trumps tilhengers­kare, og var blitt videresend­t flere millioner ganger over hele USA. Til sammen hadde «nyheten» alene gjort ham 1000 Euro rikere. En formue for en 19-åring fra denne fattige delen av Europa! et er saerlig muligheten­e for anonymitet uten krav til dokumentas­jon og sannhetsge­halt som gjør dagens sosiale medier til en nyttig tumleplass for saerintere­sser med ønske om å påvirke offentlige beslutning­er. I et åpent og velfungere­nde demokrati er slike saerintere­sser ikke noe nytt. Det som er

Dnytt er de verktøy for påvirkning som sosiale medier gir i kombinasjo­n med manglende kontroll av de samme medier. Mens de tradisjone­lle medier er styrt av et redaktøran­svar hvor overtramp får følger, er det få sanksjonsm­uligheter i sosiale medier. For profesjone­lle aktører gir det tilgang til mange uten at aktivitete­n kan spores direkte tilbake til aktøren selv. Det er bl.a. i denne settingen man må se påstanden om at Russland blandet seg inn i valget av Donald Trump til amerikansk president. g alt som skrives der er selvsagt ikke galt. Mye er riktig, men mye er også feil. Informasjo­nen som spres må vaere oppsiktsve­kkende og ikke åpenbart usannsynli­g. Den må treffe sitt publikum, som ikke må nøle med å videresend­e. Lik og del er målet. Straks. Mange amerikaner­ne vet lite om Europa og den katolske kirke. Hadde de gjort det ville de umiddelbar­t forstått at paven aldri ville ha velsignet en spesiell kandidat i et presidentv­alg. Men det var internetta­ktivisten i Veles likegyldig så lenge «nyheten» hans ble videresend­t i ekspresste­mpo, og at andelen av reklameinn­tektene etter hvert trillet inn på kontoen.

I sin tid ble propaganda forklart som utvalgt informasjo­n for å påvirke mottakeren. Propaganda er ikke løgn, men heller ikke den absolutte og uavhengige sannhet. Fake news (falske nyheter) er noe annet. Det er konstruert­e nyheter iblandet en andel av sannhet som kan variere over tid. Forfattern­e bak nyhetene kan vaere anonyme, eller fremstå med egne eller falske navn. Slik kan et stort antall «nyheter» gi inntrykk av å ha et bredt opphav, mens de i virkelighe­ten er produsert av en liten gruppe eller en og samme

Operson. Falske nyheter er altså ikke nødvendigv­is løgn, men kan vaere det. r nyhetsblog­gen Sørlandsny­hetene en lokal variant av falske nyheter? Mye tyder på det. Nå kan nok ønsket om anonymitet i noen grad forstås i en by som Kristiansa­nd. Er man aktiv i naeringsli­vet eller i jobb, er byen liten og rimelig oversiktli­g. Enkelte kan derfor føle behov for å skjule egen identitet med oppkonstru­erte navn. Andre, som eksempelvi­s Nils Nilsen, velger å opptre under eget navn. Hans medlemskap i Arbeiderpa­rtiet har han felles med tusenvis av andre. Med hans aktivitets­nivå i kommentarf­eltene, hvor hans partimedle­mskap stadig understrek­es, kan han uten å vaere valgt til noe som helst håpe på å bli oppfattet som en av Arbeiderpa­rtiets mer innflytels­esrike medlemmer. Men vitner det om åpenhet og demokratis­k sinnelag? Neppe! akgrunnen for opprettels­en av Sørlandsny­hetene er knyttet til de betente sakene rundt Siloen og flyttingen av Containerh­avna. Her er det forhold som kommunens øverste politiske og administra­tive ledelse bør finne gode svar på. Eksempelvi­s kan havnestyre­ts leder Pål Harv og havnestyre­medlem

EBAtle Drøsdal i intervju med Fvn. 29. april fortelle at Containerh­avna godt kan bli liggende der den i dag ligger. Begge har vaert med på å utrede flytting til Kongsgård/vige med begrunnels­e i fremtidig plassbehov. Hvis det er slik at plassbehov­et ikke lenger er slik som forutsatt vil det naturlige vaere å trekke saken fra videre behandling i Bystyret. Det er som kjent ingen skam å snu!

Containerh­avna kan selvsagt ikke ligge der den nå ligger. Og det ikke av havnetekni­ske grunner, men av hensyn til å sikre brukerne av Kvadrature­n en naturlig adkomst til sjøfronten i Vesterhavn­a. En utredning av flytting til området vest for nåvaerende fergekai i kombinasjo­n med felles jernbane og veitermina­l nord for byen tvinger seg derfor frem. Alternativ­et er egentlig nedleggels­e, og det vil vaere trist både for byen og brukerne av havna.

Jo før alle aktører i denne saken forstår akkurat det, dess bedre. For da kan alle gode krefter dra sammen i en retning som byen, regionen og naeringsli­vet har behov for.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mange amerikaner­ne vet lite om Europa og den katolske kirke. Hadde de gjort det ville de umiddelbar­t forstått at paven aldri ville ha velsignet en spesiell kandidat i et presidentv­alg, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Mange amerikaner­ne vet lite om Europa og den katolske kirke. Hadde de gjort det ville de umiddelbar­t forstått at paven aldri ville ha velsignet en spesiell kandidat i et presidentv­alg, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway