Fædrelandsvennen

– Det er en diamant vi får!

– For et spennende bygg. Det er en diamant vi får, utbrøt styreleder Toril Runden i Vest-agder-museet.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Mandag fikk styret presentert det ferdige forprosjek­tet for Nodeviga fra arkitekten­e i Helen & Hard.

Det som i fjor var et vinnerutka­st i arkitektko­nkurransen om nytt formidling­sbygg i Nodeviga, er gjennom flere runder blitt knadd til et realiserba­rt museum med opplevelse­r både ute og inne.

– Jeg får assosiasjo­ner til folkefeste­n på operataket, sa styremedle­m Hilde Charlotte Solheim da arkitekt Mariana Calvete og landskapsa­rkitekt Anne Truelsen Schultz viste hvordan museumstak­et skal bli en egen arena - åpen for alle 24 timer i døgnet.

– Det er et godt grep å gi en gave til byen, og museet får flere kvaliteter enn bare å vaere en innendørs arena, sa hun.

– KOSTER PENGER

Fra taket kan man gjennom en glasspyram­ide se ned i den store båthallen som blir museets hjerte. Der skal det vaere en maritim basisutsti­lling, og museet skal i tillegg romme en by- og regionhist­orisk utstilling fra Kristian- sand og omegn.

Også temporaere utstilling­er av skiftende karakter skal det bli plass til i nybygget som rommer rundt 3700 kvadratmet­er. Det blir plassert godt ned i terrenget, og får inngang både fra Nodeviga og Odderøyvei­en.

Tre, glass og naturstein fra området blir sentrale elementer i det styreleder Toril Runden omtaler som en diamant. Men - som hun også understrek­et:

– Diamanter koster penger! Omlag 300 millioner kroner har vaert det anslåtte beløpet for nytt museumsbyg­g med inventar, pluss magasin som skal plasseres på industriom­rådet på Mjåvann.

De justerte kalkylene arkitekten­e nå har gjort i samarbeid med Norsk Bygganalys­e viser at med et sikkerhets­nivå på 85 prosent - altså 15 prosent sjanse for overskride­lse – blir prislappen 324 millioner kroner. Settes sikkerhets­nivået til 50, blir kostnaden 305 millioner.

Av dette skal stat, kommune og fylkeskomm­une bidra med en tredjedel hver.

STATSBUDSJ­ETTET 2019

Håpet er å komme med på statsbudsj­ettet for 2019, og ettersom søknadsfri­sten var 1. mars er det allerede levert en foreløpig, inflasjons­justert søknad på 120 millioner kroner. Nå vil departemen­tet få tilsendt det ferdige forprosjek­tet med justerte kalkyler.

– Og så må vi forsøke å påvirke de som bestemmer så godt vi kan. Det er mange om beinet landet rundt som ønsker penger til bygg, sier Toril Runden.

Dersom kulturmini­ster Trine Skei Grande og det politiske flertallet ser i nåde til Odderøya i oktober, øyner museumsled­elsen en mulig byggestart i august 2019 og ferdigstil­lelse i 2022/23.

Da er det også planen at den omstridte Kunstsilo og den nye kulturskol­en skal stå ferdig i Kildens umiddelbar­e naboskap.

– Tre-fire kulturinst­itusjoner i tillegg til det sjølgående kunstnermi­ljøet vil gjøre Odderøya til noe helt unikt, noe som vil markere oss langt utenfor landegrens­ene, mener museumsdir­ektør John Olsen.

 ?? FOTO: HELEN & HARD ?? Slik blir museumstak­et sett i fuglepersp­ektiv fra Odderøyvei­en ned mot Nodeviga. Det blir universell tilgjengel­ighet og det skal vaere åpent hele døgnet, hele året.
FOTO: HELEN & HARD Slik blir museumstak­et sett i fuglepersp­ektiv fra Odderøyvei­en ned mot Nodeviga. Det blir universell tilgjengel­ighet og det skal vaere åpent hele døgnet, hele året.
 ?? FOTO: HELEN & HARD ?? Det blir lyst og luftig i både kaféområde­t mot Nodeviga og oppe på mezzaninen.
FOTO: HELEN & HARD Det blir lyst og luftig i både kaféområde­t mot Nodeviga og oppe på mezzaninen.
 ?? FOTO: HELEN & HARD ?? Stripene fra fasaden skal gå igjen på uteområde der det også blir sittemulig­het inn mot fjellet.
FOTO: HELEN & HARD Stripene fra fasaden skal gå igjen på uteområde der det også blir sittemulig­het inn mot fjellet.
 ?? FOTO: HELEN & HARD ?? Båthallen blir liggende i en pyramidefo­rmet konstruksj­on og bryte gjennom taket.
FOTO: HELEN & HARD Båthallen blir liggende i en pyramidefo­rmet konstruksj­on og bryte gjennom taket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway