Fædrelandsvennen

Norges mest fornøyde elever

Elevene på 7. trinn i Vest-agder trives bedre, er mer fornøyd med laererne og opplever bedre støtte hjemmefra enn 7. trinnselev­er i andre fylker. Forsker sier resultatet er påfallende.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.noi

7. trinn i Vest-agder skårer høyest i landet på en rekke felt. Elevene er mer fornøyd med laererne, trives bedre på skolen og får bedre støtte hjemmefra enn noen andre i Norge. Men på ungdomstri­nnet peker pilen feil vei.

– Det er veldig spesielt at 7. klassingen­e i Vest-agder scorer høyest på sju av tolv mulig parametere om sin skolehverd­ag. Det bør barneskole­ne i fylket vaere stolte av, sier forsker Christian Wendelborg i NTNU Samfunnsfo­rskning.

Det er de som samler inn og analyserer de årlige elevunders­økelsene som er obligatori­ske for 7. og 10. trinn.

Dette er andre året på rad at elevene på 7. trinn rapportere­r om høyest trivsel i landet. Av fem mulige poeng på trivsel, viser resultat 4,44 i Vest-agder – høyest i Norge.

Når de blir spurt om de får den hjelpen de trenger fra laereren er skåren enda høyere: 4,52. Og stort dårligere er det ikke hva angår hjelp hjemme fra mamma og pappa. Her er skåren 4,49 – også det best i landet.

FÅR HJELP HJEMME

– Jeg får hjelp hjemme. Det er jo ikke så ofte jeg trenger det, men når jeg står fast spør jeg mamma, så da løser det seg, smiler Fanny Skoie Kallekleiv (12).

Hun går i 7. klasse på Frøysland skole sammen med Benjamin Antonsen (12), Jonas Erik Xu (13) og Emma Fladlid (13).

De kjenner seg godt igjen i undersøkel­sen, for de trives veldig bra på skolen.

– Det er alltid noe å finne på i friminutte­ne. Og ingen holdes utenfor. Finner du ingen å leke med, setter du deg bare på «Bli med benken» så kommer det noen som vil ha deg med i leken, forteller Jonas Erik Xu.

I et annet parameter går også dette klassetrin­net til topps, nemlig når det gjelder tilbakemel­dinger fra laereren. Disse elevene må vente til de kommer til ungdomssko­len for å få karakterer, og trenger derfor respons fra laereren.

– De er flinke til rose i alle fall, men kunne kanskje si litt mer hva jeg kan gjøre for å bli enda flinkere, synes Emma. De andre tre nikker. Det beste Fanny vet er når laereren skryter av henne så hele klassen hører det!

Også når det gjelder laeringsku­ltur troner 7. klassingen­e i fylket på landstoppe­n. Det dreier seg om ro i klasseromm­et og konsentras­jon til å jobbe. De fire elevene vi traff på Frøysland sko- le er enige. De plages ikke av bråk i timene.

– Noen ganger er det enkeltelev­er som lager litt uro, saerlig i begynnelse­n av timene, men laererne er flinke til å få ro raskt, forteller Benjamin.

BLIR FORSKREKKE­T

Episodene fra Oslo-skolene der elever helt ned i 6-års alderen har gått til fysisk angrep på laerere, er et helt ukjent for disse elevene.

– Dersom det er noen som snakker stygt til en laerer her blir vi andre forskrekke­t, sier Emma.

De mener de fleste elevene har respekt for laererne. – Kanskje ikke helt overfor vikarene da, de må vi tulle litt med, gliser Benjamin.

Når vi spør direkte, er det ingen av disse som har opplevd mobbing på skolen – heller ikke digitalt.

7. klassingen­e i Vest-agder har også krysset seg til topps når de blir spurt om de får passelig med faglige utfordring­er.

Til høsten skal disse fire over på ungdomssko­len, der vil trivselen tradisjone­lt falle i forhold til barneskole­n. Ingen av dem gleder seg til å bytte skole.

– Det blir jo litt spennende, men kjipt også, for vi har det jo så bra her vi er nå, sier Fanny.

Rektor på Frøysland skole, Anette Stray, gleder seg over at klassetrin­net trives.

– Det er spesielt gledelig at trivselen er så bra over flere år. Det ligger hardt og kontinuerl­ig arbeid bak for å få det til, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Dette er benken elevene på Frøysland skole kan bruke når de trenger noen på leke med, F.v. Emma Fladlid, Fanny Skoie Kallekleiv, Jonas Erik Xu og Benjamin Antonsen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Dette er benken elevene på Frøysland skole kan bruke når de trenger noen på leke med, F.v. Emma Fladlid, Fanny Skoie Kallekleiv, Jonas Erik Xu og Benjamin Antonsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway