Fædrelandsvennen

Lover å snakke sakte for sørlending­ene

John Cleese (78) vil snakke ekstra langsomt i Aquarama 12. mai. Han mener publikum i distrikten­e er tregere enn i store byer.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Den verdensber­ømte komikeren John Cleese (78) kommer til Kristiansa­nd i mai. Han lover å snakke ekstra sakte, for han mener publikum i distrikten­e er litt tregere enn i store byer.

– Kommer vi noen gang til å bli kvitt deg? spør vi John Cleese.

John Cleese er komikeren som nekter å dø. Det er allerede blitt fire år siden han startet turnéserie­n «Last time to see me before I die», og 12. mai kommer den til Aquarama i Kristiansa­nd.

Faedreland­svennen fikk 20 minutter på telefonen med legenden i forkant av hans første besøk noen gang i Kristiansa­nd.

– Nei, jeg er redd dere ikke blir kvitt meg med det første. Helsa er veldig bra selv om jeg ikke er noe glad i å trene, svarer Cleese.

John Cleese var et av de mest profilerte medlemmene av komikergje­ngen Monty Python, og han er kjent over hele verden for sketsjer som «Ministry of silly walks».

DYR SKILSMISSE

Selv om Cleese kan hevdes å vaere godt voksen, har han de siste årene reist mye rundt på turneer. På denne runden skal han gjøre 26 show. De tre første er i Oslo, før han drar videre til andre norske byer, Island, Danmark, Tyskland og Holland med mer før han ender i Zagreb 15. juni.

Cleese har ikke lagt skjul på at aktivitete­n skyldes behovet for å betale en svaert dyr skilsmisse fra den tredje kona Alyce Faye Eichelberg­er.

– Du sa allerede i 2011 at du skulle roe ned turnévirks­omheten når du hadde betalt ned skilsmisse­n. Det må du vel ha gjort nå?

Cleese kremter:

– Du: Har du noen gang forsøkt å betale 20 millioner pund til noen? Det tar lang tid å fylle det hullet, skal jeg si deg. Når det skal trekkes skatt av alt blir det fort til 40 millioner pund. Og det er ikke det at jeg lever noe liv i luksus heller. Jeg og min fjerde kone lever ganske nøysomt. Vi har solgt huset, og ikke har vi bil og ...

TAXI OG STOR KATT

– Har du ikke bil?!

– Nei, jeg kommer meg rundt London med taxi. Det er mye lettere. Vi liker riktignok god mat og å reise på gode ferier, men jeg lever et helt vanlig liv og har aldri hatt det luksuslive­t man kanskje ser for seg. Jeg kjøper for mange bøker som jeg ikke rekker å lese. Og så har vi katter. Jeg liker katter bedre enn barn.

– Hvorfor det?

– Det er mye mindre mas. De er selvstendi­ge, du trenger ikke oppdra dem og de gir deg ikke skylda for alt når de blir voksne. Haha. Vi har fire main coons, og de er digre. Veier vel ti kilo hver.

IKKE ROCKESTJER­NE

– OK. Sett fra Norge ser det ut til at komikere er de nye rockestjer­nene. Folk som Micky Flanagan, Jack Dee og deg selv drar på store turneer, og siden dere bare er én på scenen, blir det ingen å dele med. Er du en rockestjer­ne?

– Jeg føler meg ikke som det. For det første er jeg ikke forfulgt av unge, hylende jenter. I stedet er fansen folk mellom 40 og 70 som alle er hyggelige mennesker. De er selvsagt veldig intelligen­te, siden de jo faktisk ler av det jeg lager. Dette er folk som verdsetter god humor, sier Cleese.

Etter hva han har sagt i tidligere intervjuer er det likevel stor forskjell på publikum. I utkantstrø­k har folk en tendens til å le av en vits når du er tre sekunder inne i den neste, har han hevdet.

TREGE FOLK I UTKANTEN

– Her i Kristiansa­nd er folk kjent for å vaere ekstra trege. Vil du ta det ekstra sakte for oss her?

– Ja, det skal jeg. Dette er faktisk helt sant, og det gjelder overalt i verden, enten du er i USA, Australia eller Europa: Publikum i de store byene er mer sofistiker­te enn ute i distrikten­e. De ler fortere, men de ler ikke så lenge. De er mer snappy. Det er også forskjell på hvor mye folk reagerer. I USA er folk veldig «expressive», mens her i Oslo er publikum mer «normale». Du kan tenke underveis i et show at «dette gikk ikke så bra», men så er responsen på slutten helt overvelden­de, sier Cleese.

KRENKET AV AVISENE

– Kommer du til å si noe krenkende i showet?

– Absolutt. Det er de krenkende tingene folk ler mest av.

– Når ble du sist krenket selv? – Jeg blir kontinuerl­ig krenket av hvordan den britiske pressen reagerer på ting som ikke passer deres egen kollektive interesse. Jeg vokste opp i et England som var preget av middelklas­sekulturen, og nå er det tabloidkul­turen som råder. Storbritan­nia er blitt et korrupt og fordervet land, og jeg vil egentlig ikke bo der lenger, sier Cleese.

– Vi lever i interessan­te tider. Er det ikke kjedelig å ikke få se hvordan det går videre?

– Vel. Egentlig tror jeg ikke det kan bli verre, for det som skjer nå er helt absurd. Jeg hadde nettopp et show med tittelen «Why there is no hope», for nå holder det virkelig på å bli dumt her. Jeg opplever at Nord-europa er et unntak som kanskje ligger litt over resten av verden, i alle fall når man ser på landene utenfra.

IKKE I BBC

– Du sier fansen er mellom 40 og 70, men min datter på 16 ble veldig entusiasti­sk da hun hørte at jeg skulle snakke med deg. Ser du mange unge på showene?

– Altså: BBC har av en eller annen grunn ikke vist Monty Python på 16-17 år, og når jeg spør dem hvorfor svarer de at de ikke tror det blir forstått. Men de som tar med barna sine på showene mine forteller at de har stor moro av det likevel, så jeg vet nå ikke helt, sier Cleese.

Våre tilmålte 20 minutter er passert, og neste telefonint­ervju venter.

– What’s your final question, spør han.

– Øøøh. Tror du at du kommer tilbake?

– Det håper jeg virkelig. Oslo er fin, men Bergen er den peneste byen i Norge, sier John Cleese. Som ennå ikke har sett Kristiansa­nd.

Storbritan­nia er blitt et korrupt og fordervet land, og jeg vil egentlig ikke bo der lenger. JOHN CLEESE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway