Fædrelandsvennen

Gledelig innsamling – men ikke nok

Det er positivt at to av tre i Kristiansa­ndsregione­n sorterer plast. Men Avfall Sør bør også gi beboere en egen dunk, slik at enda flere vil bruke tilbudet.

-

Det store fokuset på plastforur­ensing er svaert positivt. Og det er på høy tid. I tiår etter tiår har dette materialet fått forurense naturen til lands og til havs.

Det var også på høy tid at Avfall Sør ved årsskiftet fulgte etter sine kolleger i andre deler av Agder og innførte egen sortering av plastavfal­l fra husholdnin­ger. I Grimstad, Arendal og Froland er det snart 20 år siden Agder renovasjon innførte plastinnsa­mling. Også beboere i kommunene som sorterer under Setesdal Miljø og Gjenvinnin­g IKS har lenge hatt denne muligheten.

som vi kunne melde i går benytter to av tre husholdnin­ger i Kristiansa­ndsregione­n seg av det nye tilbudet. Etter bare fire måneder er det et oppløftend­e tall. Det må imidlertid videre opp. Det er ingen grunn til at sortering av plastavfal­l ikke skal vaere like naturlig som sortering av mat- eller papiravfal­l.

men da må også Avfall Sør legge til rette for det. I dag får husstanden­e en rull med store plastsekke­r. Disse skal fylles opp, før de etter fire uker skal hektes på de grønne dunken. I disse fire ukene er det mange som ikke har andre alternativ­er enn å lagre sekken med plast innendørs, noe også Avfall Sør selv bekrefter hemmer bruken av denne ordningen.

i stedet bør Avfall Sør se til Agder renovasjon i øst. I fjor valgte de å fornye plastsorte­ringen og tilbyr nå også dunker for plast. Avdelingsl­eder Hilde Hvoslef forteller at om lag 45 prosent av kundene har benyttet seg av plastdunk framfor sekk. Resultatet er en 23 prosent økning i innsamlet plast – og 14 prosent nedgang i restavfall. Agder renovasjon fortjener også honnør for ifølge returordni­ngen Grønt Punkt Norge å vaere landets beste kommuner på nettopp plastsorte­ring. Avfall Sørs frykt for at en ny dunk må finansiere­s med økte gebyrer, bør også sjekkes opp mot Agder renovasjon, som opplyser at økningen har blitt på 15 kroner per år for et standardge­byr.

Det er en lav pris å betale for en svaert viktig sak.

Det er ingen grunn til at sortering av plastavfal­l ikke skal vaere like naturlig som sortering av mat- eller papiravfal­l.

 ??  ?? I mars samlet Avfall Sør inn rundt 50 tonn plast. FOTO: LARS PEDERSEN
I mars samlet Avfall Sør inn rundt 50 tonn plast. FOTO: LARS PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway