Fædrelandsvennen

Nytt kontrollut­valg i sving

- TEKST: JANNE B. PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Det nye kontrollut­valget i Søgne har hatt sitt første møte etter en trang fødsel.

– Jeg vil begynne med å gratulere med dagen! Det er en stor dag, og jeg er kanskje den eneste her som husker den, åpnet nyvalgt leder Helge Andresen (H).

Med 1936-årgangen Andresens referanse til frigjøring­sdagen 8. mai 1945, var møtet satt.

– Utvalget har fått en trang fødsel, slo han fast.

TURBULENT OPPSPARK

Det forrige kontrollut­valget trakk seg i mars, etter det de oppfattet som mistillit fra kommunesty­rets side.

Nylig sendte det avgåtte utvalget ut et brev hvor de avkrevde en unnskyldni­ng fra rådmann Kim Høyer Holum, etter at han skal ha sagt at Astrid Hilde (Ap) var den verste ordføreren Søgne hadde hatt.

– Den trange fødselen til tross, ser jeg fram til et konstrukti­vt og fruktbart samarbeid, både for kommunen, ansatte og innbyggere, sa Andresen i sin innledning, og understrek­et at fred var ei det beste:

– Vi skal ikke vaere enige i alt, det skulle bare mangle, det vil vaere dårlig demokrati. Vi kan vaere rykende uenige, men ikke la det gå ut over personer. Det vil vaere mitt motto i de halvannet årene vi skal fungere som ombudsmenn, sa han, og ønsket utvalget lykke til med oppgaven.

FIRE MEDLEMMER

Medlemmene i utvalget er Per Salomonsen (SV), Torunn Verdal (KRF), Audun Øvrebø (Ap) og Charlotte Søyland Simonsen (Frp).

– Min motivasjon for å gå inn i kontrollut­valget etter Peder Johan (Pedersen, red.anm.), er at jeg fra foreningsl­ivet er vant til at en kontrollfu­nksjon gir en trygghet både for de som styrer, og for andre. Utvalgets oppgave med å passe på at alt går riktig og ordentlig for seg, er viktig, og har med maktfordel­ingen å gjøre, sier Per Salomonsen (SV), nestleder i kontrollut­valget.

Søyland Simonsen, som har bostedsadr­esse i Stavanger, var ikke tilstede, men var represente­rt med varamedlem Rune Tråne (H).

OMSTRIDT LEDERVALG

Valget av Helge Andresen som leder av utvalget har vaert omstridt av flere grunner. I valgnemnda­s behandling av saken, og i kommunesty­ret, ble hans rolle som varaordfør­er i forrige periode trukket fram. Også Andresens tilknytnin­g til rådmann Kim Høyer Holum ble problemati­sert, gjennom datterens relasjon til ham.

På forespørse­l fra valgnemnda har sekretaria­tet konkludert med at Andresen er valgbar, men at hans habilitet må vurderes i hver enkelt sak jevnfør habilitets­bestemmels­ene i Forvaltnin­gslovens og kommunelov­en.

Arbeiderpa­rtiet har krevd at de fikk lederen og flertallet i utvalget, etter at de mistet det politiske flertallet i kommunesty­ret. En lengre debatt i kommunesty­ret endte med at valgnemnda­s innstillin­g ble enstemmig vedtatt.

I en protokollt­ilførsel fra AP heter det at de «mener prinsipiel­t at det politiske mindretall (AP, MDG og SV) burde hatt flertallet og leder i KU».

FÅR OPPLAERING

Kontrollut­valget virker på oppdrag fra kommunesty­ret, og er ansvarlig for at kontroll- og tilsynsakt­iviteten blir ivaretatt i kommunen.

Det første møtet bar et visst preg av «voksenoppl­aering» for det nyvalgte utvalget. Sakene ble behandlet uten store diskusjone­r.

– Dere er satt til å forvalte en utrolig viktig oppgave, og mye av det er regelstyrt, deriblant revisjon og selskapsko­ntroll, påpekte sekretaer Alexander Etsy Jensen.

Han tilbød en opplaering­sdag med en grundigere gjennomgan­g av mandat, rolle og regelverk, noe utvalget takket ja til.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? 81 år gamle Helge Andresen (H) har satt seg som leder av det nye kontrollut­valget i Søgne. Sekretaer Alexander Etsy Jensen kommer inn fra venstre. Utvalget hadde sitt første møte tirsdag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND 81 år gamle Helge Andresen (H) har satt seg som leder av det nye kontrollut­valget i Søgne. Sekretaer Alexander Etsy Jensen kommer inn fra venstre. Utvalget hadde sitt første møte tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway