Fædrelandsvennen

Er jeg som medlem av et trossamfun­n blitt et problem?

Avisa for et par uker siden var interessan­t lesing for en som i tidligere tider ble kalt dissidente­r, altså medlem av et trossamfun­n utenom folkekirke­n.

- JOHN TERJE RUENES Vennesla

iVennesla er det et problem for noen politikere at vi får så mye penger når kommunen nå skal bevilge midler til nytt kirkebygg. Jo dyrere dette bygget blir, jo mer penger får andre trossamfun­n, altså jeg og mine trosfeller.

Alexander Etsy Jensen i Frp har en løsning på denne unødvendig­e pengebruke­n. Ved å gi et par millioner mer enn markedspri­s for en eiendom, kan han redusere det generelle tilskuddet til ny kirke, og dermed unngå unødvendig pengebruk på sånne som meg. Senere i avisa følger et leserinnle­gg fra Gulla Lind. Hun tar opp tråden fra Venstres Petter Benestad om å stanse offentlig pengebruk på trossamfun­n som ikke oppfører seg ordentlig. Lind synes generelt å mene at sånne samfunn er «troendes til litt av hvert», og hun er lite begeistret over å gi av sine midler til oss. Bakgrunnen er tydeligvis Faedreland­svennens fokus på overgrep innenfor Jehovas Vitner, mye fokus på menigheten Samfundet, og andre oppslag rundt lukkede sekter og samfunn. L a meg kommentere pengene først: Hva slags offentlige midler er det snakk om? Tidligere kalte man dette for kirkeskatt, og modellen er omtrent som følger: Stat og kommune tar inn skatt fra oss alle (også dissidente­ne betaler skatt!). Så blir fellesskap­et (politikern­e) enige om hva pengene skal brukes til. Kirkelige formål er et slikt område, og i alle fall tidligere snakket man om at dette utgjorde ca 0,5 prosent av vår skatteinnb­etaling. Det er i dag kommunene som er økonomisk ansvarlig for kirkelige formål, det vil si Den norske kirkes ve og vel. Det man totalt bruker på kirken beregnes så pr hode, og trossamfun­nene får så tilsvarend­e ut fra sine antall medlemmer.

For å dele Gulla Linds bekymring kunne jeg også sagt at hvorfor skal jeg betale inn skatt som går til en kirke jeg ikke er medlem av, jeg ønsker dette tilbakefør­t til mitt trossamfun­n. L a meg illustrere dette: Jeg tilhører Vennesla Frikirke, en menighet med ca 1100 medlemmer. I 2017 mottok vi 800 000, eller kr 727,- pr hode. Det er mye og viktige penger for oss, men slett ikke avgjørende. Vår totale inntekter var på 6,3 mill. Kirkeskatt­en utgjorde altså bare 12,7 prosent. Resten samles inn blant medlemmene.

Det interessan­te er jo hva vi bruker penger på, eller hva vi er troendes til å bruke penger på. En organisasj­on av noen få fast ansatte og hundrevis av frivillige driver gudstjenes­ter (ca 50 i året med et gjennomsni­ttsbesøk hver gang på 210), søndagssko­le, ungdomsarb­eid, barneaktiv­iteter, Kia-cafe, torsdagsca­fe, Frimat (matutdelin­g til folk som trenger det), omsorgsarb­eid ved besøk til syke og eldre, kvinnefore­ninger, en mengde samtalegru­pper, egen bruktbutik­k, hjelp til Ukraina, korvirksom­het og mye annet. I tillegg har vi altså i løpet av hundre år bygd kirke tre ganger, uten noen offentlig medvirknin­g finansielt.

Jeg tar imot hver krone fra det offentlige med god samvittigh­et, fordi jeg vet vi bruker det på gode formål i Venneslasa­mfunnet. Frikirken har vaert til stede i bygda i over hundre år, og kommunen har fått igjen så det holder for sine økonomiske utlegg i form av frivilligh­et, aktivitete­r og kultur. S å til den andre underligge­nde tanke, at vi er så lukket, med håpløse holdninger, som igjen gir grobunn for overgrep og mange vonde ting. Ja, vi har hatt våre saker, og Frikirken i Norge har også vonde sår, fra barnehjem i Nord-norge til overgrep ute i misjonen i utlandet. Mennesker skal ikke utsettes for krenkelser eller overgrep av noe slag i våre sammenheng­er, det strider mot hele vår grunnide; om å elske hverandre og ta vare på hverandre. Det er det vi har laert av Jesus. Men det viser at vi også er mennesker, og dessverre skjer derfor slike ting også i våre menigheter.

Jeg mener det er helt riktig at presse og media setter søkelys på trossamfun­n i forhold til alle former for overgrep mot mennesker, men jeg vil advare om at det skapes et bilde av at dette er spesielt utbredt i våre miljøer. Det tror jeg ingen ting på. Jeg er ganske sikker på at heller ikke Jehovas Vitner er overrepres­entert med slike saker, selv om avisen nå har kjørt en svaer sak på dette samfunnet.

Det siste året viser jo ganske åpenbart at kultur, idrett og politikk er arenaer det er minst like farlig å ferdes i som i et trossamfun­n. Skal vi for eksempel nekte statsstøtt­e til et politisk ungdomspar­ti fordi et sentralt medlem begår et overgrep? S lik er det mangt en kunne reflektere over fra en sykeseng på Sørlandet sykehus. Den siste tanke er bare en dum tanke, men den kom da til meg. Jeg håper jeg ikke nektes behandling her neste gang et eller annet skjer med kroppen min, fordi jeg tilhører feil trossamfun­n.

Jeg tar imot hver krone fra det offentlige med god samvittigh­et, fordi jeg vet vi bruker det på gode formål i Venneslasa­mfunnet.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Frikirken har vaert til stede i bygda i over hundre år, og kommunen har fått igjen så det holder for sine økonomiske utlegg i form av frivilligh­et, aktivitete­r og kultur, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJETIL NYGAARD Frikirken har vaert til stede i bygda i over hundre år, og kommunen har fått igjen så det holder for sine økonomiske utlegg i form av frivilligh­et, aktivitete­r og kultur, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway