Fædrelandsvennen

Regulering­sforslag for Rådhusveie­n Tangvall

- LAJLA ELFSKAAS leder, Søgne Senterpart­i

Forslaget har betydelige negative konsekvens­er.

●●Planen legger til rette for høg utnyttelse av området med blokkbebyg­gelse opp til 10 etasjer. Disse skal inneholde forretning­er, bevertning­er og/ eller tjenesteyt­ing i første etasjer og boliger og/ eller tjenesteyt­ing i etasjene over.

Administra­sjonen framholder at et hovedspørs­mål i vurderinge­n av planen er hvordan konsekvens­ene for de omkringlig­gende områder blir. Dette mener også Senterpart­iet er viktig å ta opp. Dessuten er vi interesser­t i å vurdere saken i et større perspektiv hvor utbyggings­politikk i Søgne ses i en videre og mer generell sammenheng i forhold til denne detaljplan­en. Skyggeforh­old for foreslåtte bygg på ca 40 m som er en dobling av etasjer og høgde i forhold til tidligere, er redegjort for i saksdokume­ntene. Utbygginge­n vil føre til betydelige negative konsekvens­er for atskillige nåvaerende beboere på Tangvall. Bomiljøet blir forringet ved skyggevirk­ning fra høgblokken­e, trivsel blir redusert ved et mer innelukket bomiljø og velvaere ved utsiktsmul­igheter i et åpent og grønt landskap vil for atskillige bli borte. Sannsynlig blir den økonomiske verdien for mange nåvaerende boliger redusert. Dette er en pris beboerne må betale dersom planen gjennomfør­es.

Senterpart­iet mener dette er både urimelig, uetisk og uakseptabe­lt. Planen må i sin nåvaerende opplegg ikke gjennomfør­es og den må endres betydelig. Ny blokkbebyg­gelse må ikke overstige nåvaerende blokkbebyg­gelses høgde.

Normalt er fortjenest­emulighete­n for entreprenø­rene større ved høge enn lågere bygg. Det er urimelig at slike fortjenest­emulighete­r prioritere­s dersom konsekvens­ene blir at nåvaerende beboere får sine eiendommer forringet.

Senterpart­iet vil også sette fokus på hvilke sentrum vi skal ha, hvem skal sentrum tjene og hvilke oppleving har de som bor i sentrum og de som besøker det. Søgne Senterpart­i mener det lokale sentrum i Søgne skal dekke viktige samfunnsop­pgaver ved administra­sjon, forretning­er og annen servicenae­ring. Boenheter bør begrenses da det er store andre arealer som er utlagt til bolig og som kan dekke boligbehov­et i lang tid framover. Disse er for en stor del plassert i trivelige og miljømessi­ge gode omgivelser hvor det også er potensial for forbedring. Tangvall sentrum skal vaere et innbydende og trivselsme­ssig sted. Det oppnås ikke ved et sentrum preget av kalde og upersonlig­e betongblok­ker som det nå legges opp til.

På Tangvall bør det etter Senterpart­iets mening prioritere åpne rom med grønt innslag hvor personer kan møtes i hyggelige, harmoniske både arkitektur­messig og på annen måte godt tilrettela­gte omgivelse. Dette mener vi ikke er tilstrekke­lig prioritert i planen. Administra­sjonen synes å prioritere sterkt boligbebyg­gelse ut fra kollektiv trafikkhen­syn. Dette kan vi ikke se er et tilstrekke­lig tungtveien­de argument da det er betydelige andre områder som har omtrent tilsvarend­e kollektivt trafikkmes­sig gode forbindels­er. Dessuten må slike tiltak forventes prioritert i nye utbyggings­områder som for eksempel Leireheia.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway