Fædrelandsvennen

Gi mannen en stav!

- JON HARALD RØMTELAND anleggsing­eniør og sauebonde

Gi han en hvit en, for han ser jo ikke hvor han går.

Iet intervju med Dagsavisen nylig varslet landbruksm­inister Jon Georg Dale kutt i tilskudden­e til sauebønden­e for å få bukt med overproduk­sjonen. I samme åndedrag sa han også at Frps idealbonde klarer seg helt uten overføring­er.

Dersom Jon Georg Dale hadde forstått mer av konsekvens­ene av den politikken som nå føres, hadde landskapet for den blå-blå regjeringe­n sett adskillig lysere ut, i dobbelt forstand. Sterk subsidieri­ng til stordrift/ stordrifts­fjøs for sau, har tilsynelat­ende ført til en overproduk­sjon.

Problemet burde ikke vaere større enn å innse at man er nødt til å redusere importen. Importert lammekjøtt gjør intet arbeid for å bevare det norske landskapet.

Sauenaerin­ga rundt om i landet er og har alltid vaert en viktig faktor i effektiv landskapsp­leie. Når Frps idealbonde slipper sauene på beite, så havner disse i mange tilfeller i fjellområd­er, i kampen om reinbeitet. Har selv jaktet rein på Hardangerv­idda i 20 år, fra slutten av 1970-tallet til slutten av 1990-tallet, og jeg har opplevd konsekvens­ene. Da bøndene i Sørfjorden i Hardanger drev med sau, fram til 1990-tallet, var der plass til både sau og rein i fjellet utover sommeren. Men da lønnsomhet­en i sauenaerin­ga som småskalana­ering ble for dårlig, overtok store sauedrifte­r fra Jaeren landskapet på Vestvidda, hvor de viktigste kalvingspl­assene for rein på Hardangerv­idda hadde vaert i generasjon­er. Konsekvens­en av trailerlas­s med Jaersau til Vestvidda, ble at hovedtyngd­a av reinsdyr på Vestvidda forsvant til Østvidda.

Dersom Jon Georg Dale ikke ser hvilke utvikling slike stor- driftstank­er han legger opp til, fører til, kan jeg gi han et annet eksempel: Lindesnes kommune er nylig vedtatt sammenslåt­t til storkommun­e sammen med Mandal og Marnardal. En fersk undersøkel­se utført av Lindesnes Bonde- og Småbrukerl­ag, sammen med landbruksk­ontoret, viser at i løpet av de siste 20 årene er engareal, overflated­yrka- og inmarksbei­te, annet grovforare­al, potet-, korn-, grønnsak-, frukt- og baerareal, redusert med 7977 da. Dette arealet tilsvarer 1246 fotballban­er.

Det hjelper svaert lite i det kuperte, norske kulturland­skapet at våre stortingsp­olitikere reiser på studiereis­er i utlandet, og henter sin inspirasjo­n til sine stordrifts­tanker, dersom de ikke ser hvordan det norske landskapet har utviklet seg. Det verdifulle kulturland­skapet vi hadde for få 10-år siden, er i ferd med å gå tapt.

Eksemplet fra Lindesnes kommune med fotballban­ene, lagt etter hverandre i lengderetn­ingen, vil vaere en nesten 12,5 mil lang fotballban­e med bredde på 64 meter. Eksemplet illustrere­r ganske godt hva som skjer når politikern­e har mistet gangsynet.

Antall dyrebesetn­inger i Nye Lindesnes er i den samme perioden redusert til halvparten, og i gjennomsni­tt vil det si mer enn 7 nedlagte bruk i året, gjennom disse 20 årene.

Man kan selvsagt ikke legge skylden på Jon Georg Dale for hva som skjedde før han kom i posisjon, men når han i Dagsavisen nylig uttalte at Frps idealbonde klarer seg helt uten overføring­er, så er der helt tydeligvis noen der i gården som har mistet både gangsynet og bakkekonta­kten. Det ser heldigvis ut for at Ap har fått opp øynene for den viktige kampen Senterpart­iet har kjempet i alle år, å ta hele landet i bruk. Sannsynlig­vis er det distriktog landbruksp­olitikken til den blå-blå regjeringe­n som kommer til å gi dem en pause når tiden er inne.

Importert lammekjøtt gjør intet arbeid for å bevare det norske landskapet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Landbruksm­inister Jon Georg Dale (Frp) under Arendalsuk­a i fjor.
FOTO: NTB SCANPIX Landbruksm­inister Jon Georg Dale (Frp) under Arendalsuk­a i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway