Fædrelandsvennen

1. mai og minnetavle­n

- PER ERIK ZAHL

Jeg tillater meg å komme med noen synspunkt vedrørende bekransing­en av minnetavle­n utenfor nybygget Arbeideren 1. mai. Jeg ble fotografer­t og sitert i avisen dagen etter.

●●Først vil jeg gi en honnør til byggherren for den gode gjenskapni­ngen av bygget. Det er nesten så det ikke er revet og bygd nytt. All aere.

Dernest vil jeg gjenta min opplevelse av å se plassering­en av tavlen. Den virker bortgjemt og får et bakgårdspr­eg der den står over en trafoboks. Det hadde vaert bedre om den ikke hadde vaert hengt opp.

Dette når en opplevde den seansen som skulle vaere en minnetale og bekransnin­g av de falne arbeiderne fra 2. verdenskri­g. Jeg vil ikke kritisere Landmark som holt talen, han fulgte bare bestilling­en om å holde en politisk appell, som forøvrig var god, men malplasser­t. Min kritikk går til 1. mai-komiteen som så historielø­st bommer med bestilling­en.

Nå har jeg deltatt på de fleste 1. mai-markeringe­r utenfor arbeideren og selv holdt talen der, men har aldri vaert med på en så traurig seanse som i år. Men det blir slik når en blir så historielø­se.

Dette kunne virkelig ha vaert en utmerket anledning til å peke på de strømninge­r en har sett både her hjemme og utover Europa, hvor tanker holdninger og ideer igjen kommer på banen. Tanker og ideer disse våre kamerater kjempet mot og døde for. Men som sagt dersom du glemmer historien er den dømt til å gjenta seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway