Fædrelandsvennen

Det er menneskeli­g å feile

- NILS NILSEN debattant i Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti

Gjennom feil blir vi ofte litt klokere i dag enn det vi var i går.

●●Når en havnedirek­tør tråkker litt ekstra hardt på gassen, så viser han at han er laget av kjøtt og blod. Alle har gjort dette, og alle kommer til å gjøre den slags.

Havnedirek­tøren sier han angrer, og har erkjent forholdet. Heldigvis lever vi i en rettstat der det er fagfolk som bedømmer straffen. Ikke lesere av Faedreland­svennen. Ikke lesere av Sørlandsny­hetene, og heller ikke folk som føler seg urettferdi­g behandlet i et rettsystem vi som samfunn er nødt til å ha tillit til.

Dette betyr ikke rettsvesen­et er feilfritt. Vi må dessverre erkjenne at rettferdig­het faktisk ikke finnes. Det er noe vi tilstreber, og aldri må slutte med å tilstrebe.

På veien mot et rettferdig samfunn, så må vi tilkjenne enkelte av oss makt. Noen får makt som politikere. Andre blir havnedirek­tører eller dommere. En slik makt og tillit er et kjempestor­t ansvar. Det er derfor de beste av oss som også får den. Men det skal god ryggrad til for å baere gode dager. For mye makt og velstand kan knekke selv den sterkestes rygg.

Blant de syv dødssynder finnes derfor også hovmot, fråtseri og åndelig latskap. På motsatt side finnes det også mye fordervels­e å hente ut av misunnelse, gjerrighet, utukt og vrede.

Hvilke slagsider den enkelte har, over eller inni avisartikl­er og kommentarf­elt vil variere. Men når folk gjør feil, så må feilen rettes opp.

Noen gode botsmidler er at den ene side viser ydmykhet og den annen viser raushet. Livets parvise motsetning­sforhold er mange, men vi kan ikke klare oss uten dem. De er en del av vår tilvaerels­es uutholdeli­ge letthet.

Skal vi skape noen form for tyngde i dette, så er vi avhengige av mange ting, men spesielt vil jeg fremheve aerlighet.

Når havnedirek­tøren legger kortene på bordet og uttrykker anger for den forlegenhe­t han setter andre i, så har han – aerlig talt min aller største heder! Ikke vrede. Han opptrer forbilledl­ig i sine innrømmels­er!

En god del politikere kan gjerne følge hans eksempel. Det er ikke farlig å si at man feilvurder­te en politisk sak eller en politisk prosess. Det som er farlig, er når dødssynden­e fører til nye synder.

Alle kan få en dag i morgen, som heil og ubrukt står. Med blanke ark og fargeblyan­ter til å sette kulør på tilvaerels­en.

Dette gjelder selvsagt politikere og havnedirek­tører også. Dagen i dag kan brukes til å rette opp feilene fra i går, og da får man det ganske greit når kvelden kommer.

Jeg oppfordrer derfor til aerlige og oppriktige svar fra alle vi har gitt vår makt, enten spørsmålen­e stilles anonymt gjennom varslere, gjennom sosiale media eller etter boktrykker­kunstens regler.

Samtidig tror jeg det er greit å erkjenne at selv et stortingsv­alg foregår anonymt – og det er det gode grunner for. Rettferd må som kjent tilstrebes. Det er ikke noe man får.

God debatt!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway