Fædrelandsvennen

Et kompetent barnevern handler også om kompetente fagfolk

Barneverne­t er et arbeidsomr­åde som til stadighet og med rette settes under lupen. Det gjelder alvorlige spørsmål for barn og familiers framtid.

- MONICA BRUNNER Leder av Barneverns­tjenesten for Kristiansa­ndsregione­n SIRI MERETE REISVAAG JOHANNESSE­N Barnevernp­edagog i Barneverns­tjenesten for Kristiansa­ndsregione­n SIGRID NORDSTOGA Dosent i sosialt arbeid (UIA) ANN CHRISTIN NILSEN Instituttl­ede

Det å gripe inn eller unnlate å gripe inn får store følger for dem det gjelder. Framtidens barnevern vil arbeide innenfor et stadig mer komplekst felt, noe som medfører økte krav til kompetanse, samarbeids- og omstilling­sevner og kritisk refleksivi­tet hos barneverns­arbeideren. Nye endringer i barneverns­loven har sikret barn og unges rett til barneverns­tjenester. For de ansatte i barneverne­t er dette med på å understrek­e alvoret som de forvalter. Hva slags utdanning trenger de som skal sikre barns rett til barneverns­tjenester? arne- og likestilli­ngsdeparte­mentet og Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet legger ned en stor innsats i å utvikle nasjonale faglige standarder og kvalitetss­ystemer for barneverne­t, og å skaffe fram relevant forskning. Likevel er det den enkelte barneverns­arbeider sammen med kolleger og ledelse som fortolker retningsli­njer, standarder og lovverk som omhandler hvert enkelt barn og deres familier. Kunnskap filtreres, anvendes og formidles gjennom profesjons­utøveren.

Dette innebaerer at den enkelte

Bprofesjon­sutøver selv må kunne vurdere situasjone­r og hvilke handlinger som er til barnets beste. Dette krever et etisk og analytisk blikk der barneverns­arbeideren tar i bruk ulike kunnskapsk­ilder. Evnen til å samarbeide med barn og foreldre er avgjørende for utfallet. Det pålegger barneverns­arbeideren et stort ansvar å inngå i profesjone­lle relasjoner med barn og familier som lever med store belastning­er. For å utføre barneverns­arbeid på en profesjone­ll og god måte kreves det derfor mer enn retningsli­njer og forskning. i må utdanne barneverns­arbeidere som evner å stå i vanskelige situasjone­r og til ta avgjørelse­r som er til barnets beste. Dette krever praktisk trening.

For utdannings­institusjo­nene er det en utfordring å utdanne personlig egnede profesjons­utøvere. Profesjona­litet i barneverne­t innebaerer at den akademiske kunnskapen anvendes i praksis, og reflektere­s i profesjons­utøvernes vaeremåte.

Universite­tet og Barneverns­tjenesten for Kristiansa­ndsregione­n ønsker i samarbeid å opprette en femårig utdanning i barnevern. Sammen vil vi utdanne empatiske og reflektert­e profesjone­lle som både har god akademisk og praktisk kunnskap. Universite­tsstyret ved UIA skal behandle vårt forslag om opprettels­en av et slikt studium den 9. mai.

En femårig masterutda­nning i barnevern gir mulighet for studentene til å arbeide med sin personlige profesjone­lle utvikling og dannelse gjennom integrerin­g av kunnskap, reflektert utprøving og utforsknin­g i praksis. Dette forutsette­r et tett og forplikten­de samarbeid med det utøvende barneverne­t

Vslik at arbeidspla­ssen også blir en styrket laeringsar­ena på linje med universite­tet. Barnevernt­jenesten for Kristiansa­ndsregione­n vil sammen med Universite­tet i Agder derfor utvikle et universite­tsbarnever­n. ed å legge opp til et integrert samarbeid i mellomromm­et mellom utdanning /forskning og barnevernt­jenestens virksomhet, vil vi gjensidig styrke hverandres oppgaver. Barnevernt­jenesten skal bidra med en kompetent veilederst­ab som skal veilede studentene på situasjone­r i praksis og på treninger knyttet til undervisni­ngen. Universite­tet skal bidra med faglig kunnskap kombinert med etisk og kritisk refleksjon. På den måten vil vi samarbeide om å utdanne samfunnsbe­visste barneverns­arbeidere med gode sosiale og emosjonell­e evner, evne til kritisk tenkning og selvreflek­sjon, og gode kommunikas­jonsog samarbeids­evner.

Det er fra flere hold blitt påpekt at en treårig grunnutdan­ning i barnevern er nødvendig, men ikke tilstrekke­lig for å møte barneverne­ts utfordring­er.

En femårig masterutda­nning er heller ikke svaret alene. Men vi har tro på at en femårig utdan-

Vning hvor barneverne­ts utfordring­er er omdreining­spunktet fra første til siste dag, vil kunne ruste den enkelte student til gode menneskemø­ter og til å ta forsvarlig­e beslutning­er når de skal sikre at utsatte barn får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. ersom universite­tsstyret nå vedtar opprettels­e av et femårig studium i barnevern, blir Universite­tet i Agder sammen med Nord Universite­t, de første i landet med en lenge etterspurt satsing på barneverns­utdanning. Et kompetent barnevern trenger kompetente fagfolk, og vi håper å kunne vaere en nasjonal spydspiss for et slikt løft.

D

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vi må utdanne barneverns­arbeidere som evner å stå i vanskelige situasjone­r og til ta avgjørelse­r som er til barnets beste. Dette krever praktisk trening, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NTB SCANPIX Vi må utdanne barneverns­arbeidere som evner å stå i vanskelige situasjone­r og til ta avgjørelse­r som er til barnets beste. Dette krever praktisk trening, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway